Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

vrednost TSH

Default avatar

Ponovnojaz

Spoštovani!

Pred dnevi sem vam pisala v zvezi z vrednostjo TSH (Hashimoto in jemanje Euthyroxapo porodu, sedaj pa vrednost TSH 0,12).

Torej - 6 let imam diagnosticiran Hashimoto in gomolj v ščitnici. Do prvega poroda prej 5 leti sem bila evtirotično od takrat jemljem Euthyrox 25/50ug izmenično dnevno. Vseskozi si redno kontroliram TSH, ki je običajno okoli 2.
Pred postavitvijo diagnoze sem imela tudi UZ, scintigrafijo in 3 punkcije . Kontrola naj ne bi bila potrebna. Pred 1,5 letom sem opravila samoplačniški UZ, ki je pokjazal celo manjši gomolj, kot je bil pred 6 leti pri vas.

TSH je bil februarja 2016 1,65. V petek pa je bil 0,12 (popoldne vzeta kri). Ker se je zdravcnici to zdelo čudno, sem šla dat kri še danes zjutraj (po vzeti tableti) in vrednost je bila 3,65. Rekla je, da naj odmerek pustim kot je. Kri naj grem ponovno dati čez 3 mesece, vendar tisti dan pred odvzemom ne smem vzeti Euthyroxa.

Zanima me, ali naj za bokj verodotojen štejem rezultat TSH popoldne, ki je bil 0,12 ali zjutraj, ko je bil 3,65. Razlika se mi zdi občutna. Prav tako vas prosim za informacijo, ali v prihodnje vzeti tableto pred odvzemom ali ne. Zdravnica je rekla, da so neke nove smernice, da se tableta ne vzame pred odvzemom.

Hvala lepa in lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Pri nadomestnem zdravljenju hipotiroze je potrebno odmerek tiroksina (Euthyrox, Eltroxin) odvzeti tudi zjutraj na dan odvzema krvi za TSH. Verjetno je bolj merodajna popoldanska vrednost TSH.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Ponovnojaz

Pozdravljeni!

Danes sem sla zopet kontrolirati tsh, in sicer ob 11. Uri, zjutraj sem vzela Euthyrox. Tokrat je bil izvid tsh 2.20.

Se pravi vrednost tsh:
- zjutraj 3,65
- ob 11h 2.20
- pop 0,12

Naj odmerek spreminjam ali ne?

Hvala!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene vrednosti TSH odmerka l-tiroksina ni potrebno spreminjati.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

rozaala

Spoštovani,
kaj prosim za kratek komentar, kaj pomenijo sledeče vrednosti:
TSH 0,66
t4 10,52
t3 3,79

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene izvide je delovanje ščitnice normalno-

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

1948 maj

Spoštovani, morda ne spada moje vprašanje sem , ampak bi vas zelo rada vprašala sledeče: v kratkem imam slikanje oz CT A/arterij/ glave in sicer s kontrastom. Zdravim pa se zaradi pomanjkanja delovanja ščitnice /jemljem 75 mikrogramov Euthyroxa/. Slišala sem da naj bi bil kontrast škodljiv za bolnike z zmanjšanim delovanjem ščitnice. Zelo sem zaskrbljena, Je to res ? Lepo pozdravljeni !
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

pri hipotirozi, kjer že prejemate Euthyrox ni zadržkov za CT preiskave z jodnim kontrastom.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P