Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Hude težave....

Default avatar
Spoštovani,

že leta 2011 sem zaradi razbijanja srca in stiskanja v prsnem košu samovoljno obiskala kardiologa in opravila UZ srca. Diagnozo kopiram:

Dimenzije srčnih votlin so primerne. Globalna sistolna funkcija obeh prekatov je dobra. Segmentnih motenj kontraktilnosti in znakov motene diastolne funkcije LV ni.
Lističa mitralne zaklopke izgledata nekoliko bolj voluminozna. Lahko gre za začetno miksomatozno degeneracijo. Del sprednjega lista kaže znake holosistolnega prolaps.
Funkcionalno je mitralna zaklopka bp. Ostale zaklopke so morfološko in funkcionalno bp. Minimalen signal trikuspidalne insuficience je fiziološki. Ocenjen sistolni pritisk v desnem prekatu je 22mmHg+CVP. Maksimalno hitrost pretoka preko aorte in pulmonalne zaklopke je 1,5 oz. 1,1 m/sec.
Na nivoju srčnih votlin in velikih žil ne registriram CFM signala šanta. Torakalna aorta je bp. Perikard je bp.

V nedeljo popoldan sem prišla iz toplic. Že dan, preden sem prišla v toplice (četrtek), me je stiskalo na začetku leve dojke, kjer je srce. V toplicah na bazenih se je to stiskanja ponavljalo, a potem izginilo.
V ponedeljek pa se je popoldan pričelo. Najprej nek čuden občutek v glavi (kot bi bila omotična, kot ob zelo visoki vročini, pritisk, stiskanje v sencah). Noro mi je začelo biti srce, cela sem se tresla in dobila občutek, da me bo zmanjkalo in kot da ne morem normalno počasi dihati. Čez nekaj časa je sledil še en tak napak. Pulz sem imela nizek-okoli 105/60. (ponavadi ga imam okoli 120/80, nikoli mi ni padel pod 110). Utrip je bil, kljub občutku, da srce divja, samo 62.
Šla sem k dežurnemu, kjer so naredili EKG-pisalo je SINUS RHYTM, QRS(T) CONTOUR ABNORMALITY, CONSIDER INFERIOR MYOCARDIAL DAMAGE. Nato so me poslali na urgenco.

Na urgenci so ponovno naredili ekg, me priklopili na aparate. Vzeli so kri, zanikali možnost infarkta in strdkov. Tudi rentgen pljuč in srca je bil BP.

Naslednji dan sem imela kontrolni EKG pri svoji zdravnici, citiram : NORMAL SINUS RHYTM, T WAVE ABNORMALITY, CONSIDER INFERIOR ISCHEMIA. ABNORMAL ECG. Zdravnica me pošlje spet urgentno v bolnico-drugo, spet vse iste preiskave, vse v mejah normale.

Danes je 5 dan in še vedno se mi pojavljajo ti čudni občutki v glavi, včeraj sem imela vročino 37.4, občutek krajše sape, čudnega utripanja srca. Občutek v prsnem košu je podoben tistemu, ko se nečesa na hitro ZELO ustrašiš-te kar stisne in srce ponori.
Sedaj sem napotena h kardiologu, internisti so mi svetovali obremenitveni test ter 24urno merjenje ekg. Na to bom čakala sedaj par mesecev.

Sem pa danes odšla samoiniciativno na UZ srca. Danes je bil EKG normalen (vsaj tako sem zabrala), UZ potrdi prolaps mitralne zaklopke. Zdravnica pravi, da zdravil ne rabim, da naj samo v primeru vročine počivam.

Prišla sem domov in iz radovednosti prebrala nekaj strokovnih člankov o tem stanju. Preberem, da lahko vnetje zaklopke povzroči bakterijsko stanje v ustih. Zelo sem se ustrašila, saj imam že pol leta težave s suhimi usti in se mi je v zadnjih mesecih-predvidevam da se je to razpasla kandida (po opisu, ugibanjih mojega zobarja). Več mesecev imam že različne ranice (ki se celijo same od sebe) po notranji strani ličnic. Novembra sem sicer naročena k specialistu za ustne bolezni, ampak sedaj pa me neizmerno skrbi. Lahko te glivice ali bakterijo vplivajo na to mojo zaklopko oz. morda že so? Bi imela ta poslabšanja lahko zaradi tega?!! V prejšnjem letu so mi tudi spulili 4 zobe, sedaj berem, da bi morala zraven jemati antibiotik...to vse sem danes prebrala, na UZ mi danes kardiologinja tega ni omenila.

Skratka-moja glavna vprašanja sta:
-ali lahko te konstantne ranice in vnetja, ki jih povzroča kandida/bakterije, v ustih vplivajo na zaklopko in morda povzročijo vnetje?
-če bi prišlo do vnetja zaklopke,bi to pokazala kri in UZ srca? Kako se za 100% ugotovi, da gre za to stanje?


Skrbi me zlasti zato, ker se je stanje tako poslabšalo in ker imam rahlo povišano vročino skoraj vsak 2 dan.

Pa še nekaj mojih osnovnih podatkov:
Starost:30
Teža:61
Višina:165
Ščitnica bp.

Merjenja pulza včeraj (3 meritve čez dan):
110/69 utrip 68
106/66 utrip 69
113/67 utrip 63

Merjenja pulza danes ZJUTRAJ/DOPOLDAN:
104/74 utrip 95
118/75 utrip 112
121/74 utrip 109


Najlepša hvala za Vaše cenjeno mnenje.

Vse lepo!
Default avatar
Hvala za zaupaje in hvala za skrben opis težav. Skoraj bi se upal napisati, da ste žrtev premalo izraženih težav, da bi posumil na prisotnost organske bolezni. Glede na dosedanje izvide bi se težko odločil za prisotnost vnetja na srčnih zaklopkah, ki bi bilo sumljivo ob vsakdanjem popoldanskem porastu telesne temperature, povečani sedimentaciji krvi, povečanem CRP, povečanem številu levkocitov in pozitivni hemokulturi. Bolj se nagibam mnenju, da sta prisotna blag mitralni prolaps in nevrovegetativni sindrom z motnjami srčnega ritma in nizkimi vrednostmi krvnega tlaka. Priporočam zdrav način življenja, kamor sodijo tudi polurni sprehodi, deloma s pošpeno hojo, 5 - 6 krat na teden, izogibanje stresnim situacijam in po potrebi jemanje pomirjeval proti anksioznosti, Mi bo drago če mi boste še pisali. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani,

iskrena hvala za Vaše mnenje.
Tezave se mi vecajo in bi Vas lepo prosila,ce mi morda znate pojasniti povezavo.
Vrocino sem imela do danes vsak dan med 37.2 do 37.4 Prisoten je bil tudi obcutek mrazenja, cuden obcutek v glavi ter obcasno cudno utripanje srca.
Vceraj sem sla po nekaj dneh lezanja na pol urni sprehod. Ko sem se vrnila domov,me je zacelo boleti v mecu in do vecera me je zacelo nenormalno trgati po obeh nogah in v rokah v predelu zapestja. Trga me v zadnjih delih nog, gleznjih, podplatih, zadaj v stegnu, zadaj v mecu, spredaj v golenih. Ves cas. Najhuje je v mirovanju. Zatekanja ni, samo ta grozna trgajoca bolecina po misicah in kosteh. Danes se vedno vztraja...tudi v rokah, ampak malo manj.
Je lahko le to kako povezano s srcem???


Danes sem tudi dala kri, crp 3.2 , sedimentacija 19...levkociti normalni.
Mi zaupate-ce bi slo za vnetje zaklopke (virusno ali bakterijsko),bi se to absolutno videlo na krvi?

Ali ob zgoraj opisanem izvidu uz srca potrebujem antibioticno zascito? V zadnjem letu sem imela kar 4 puljenja zob in dve virozi....vedno brez antibiotikov (ker seveda nisem vedela za to)...

Najlpesa hvala za odgovor in lep dan zelim!
Default avatar
V dopisu navedene težave in laboratorijski izvidi ne kažejo na prizadetost srca, bolj pa na živčno napetost morda tudi na duševno preobremenitev. Ni zadržkov za uživanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji, ali zdravilo proti anksioznosti na zdravniški recept). Glede antibiotične zaščite pri krvavih intervencijah v ustih v prisotnosti prirojenih napak so še vedno veljavna ista priporočila. Glede vašega dvoma, da je bolečina v nogah psihosomatskega izvora sem dobil premalo podatkov, da bi ta sum opustil in sklenil, da gre za organsko bolezen, ki se sicer manifestira v več organih (noge, roke, glava. ). Priporočam pregled krvi tudi na hormone ščitnice
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spostovani dr.,
hvala za mnenje...bom poskusila s Perseni, ceprav se mi bolecine v nogah tezko zdijo psihosomatskega izvora.

Zal mi niste odgovorili na vprasanje o antibioticni zasciti pred posegi...zelo bi bila hvalezna. V izvidu blaga, nepomembna ins. mitralne zaklopke.

Zanima me ali to rabim le pred puljenji , ali tudi vrtanjem zoba in vsakim ginekoloskim pregledom. Kdo mi da ta antibiotik ter kateri mora biti in v kaksnem odmerku? Imam alergijo na hikoncil in Amoksiklav ze od malega.

Najlepsa hvala za odgovor!

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar