Zdravljenje s konopljo

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

Zdravljenje epilepsije s konopljo. A je kateri epileptik poskusil? Kako se je obneslo?

Default avatar
Stvar je sledeča. Zamenjal sem že nekaj zdravil zaradi bodisi stranskih učinkov bodisi zaradi neučinkovitosti preprečevanja epi napadov. Eno izmed zdravil (Keppra) mi je psihično ravnovesje povsem porušilo, imel sem celo samomorilska nagnjenja. Nevrolog pravi, da menjava vsakega zdravila za epilepsijo zmanjša verjetnost, da bi napade povsem preprečilo. Zaradi težav z zdravili smo se pogovarjali že o operaciji, saj sem kandidat za njo. Imam namreč žariščno epilepsijo. Zdaj pa sem se po dolgem razmisleku odločil, da bi se poskusil zdraviti s konopljo. Posvetoval sem se z nevrologom (dr. Baumauer), ki se ukvarja z zdravljenjem epilepsije s konopljo. Ta je na podlagi izvidov trdil, da sem po vseh pogojih kandidat tako za operacijo kot za zdravljenje s konopljo. Zdaj pa potrebujem še vaše mnenje. Je tu gor kakšen epileptik, ki se je zdravil s konopljo? Je to samoplačniško? Koliko stane, če je? Je zdravljenje učinkovito?

Hvala vam za odgovore in vaša mnenja!
Default avatar
da, tudi to se zdravi s konopljo, na voljo je kar veliko člankov na to temo. Konoplja pa mora vsebovati minimalno količino THC in večino CBD. Gre za smolo industrijske konoplje, ne olje, ker je v olju smola razredčena. Dejstvo je, kar je tudi možno preveriti na spletnih straneh, da prav vsakemu ne pomaga v celoti, lahko pa vsaj blaži simptome. Smola industrijske konoplje ni na recept, torej jo je potrebno kupiti. V kolikor želiš še kaj več informacij, napiši svoj mail, ti posredujem še kaj literature na to temo.
Default avatar
Zdravo,

Poskusila sem s konopljo (smolo,ne sinteticni cbd) pri hceri stari 5 let katera je imela prej napade cca 6x/mesec.. napadi so v celoti prenehali..celo leto je bila brez..ko sem prenehala z zdravljenjem so se ponovno pojavili..sicer ima cel čas tudi terapijo z Depakine kapljicami.
Default avatar
Ary123 je napisal/a:
Kje se to konopljo kupi? Sin ima tudi Depakine.
Default avatar
Zdravo. Bi mi lahko prosim svetovali kje kupiti konopljino smolo? Naš fant ima tudi napade kljub depakine zdravilu in bi še to poskusili.. hvala!
Default avatar
Ggg je napisal/a:
Prosim dajte še meni napisat kje ste kupili konopljino smolo? Mi imamo tudi kljub zdravilu depakine še vedno napade.. hvala
Default avatar
Nerv sistem, epilepsy, Walter Last, verjetno v članku magnezijev klorid in še kje.
Default avatar
Želim preiskusiti konopljo kje bi jo lahko dobila smolo ali pa olje
Default avatar
Konoplja je napisal/a:
Napišite mi mail, bom vam posredovala informacije, ki jih želite: [email protected]. Priporočam pa smolo, olje je razredčena smola, lahko ga naredite sami.
Default avatar
Sodelakina hči je bila v poskusni skupini zdravljenja s konopljo na pediatrični kliniki. Nobenega efekta.
Default avatar
Katanka je napisal/a:
Če si prebrala zgornji članek, ki sem ga priložila že v naslovu piše Pri večini otrok je konoplja pozdravila ali ublažila..., žal je očitno sodelavkina hči bila med tisto manjšino. Vseeno menim, da velja poizkusiti ampak z naravno smolo, ne s sintetičnim CBD, ki se dobi v lekarni. Škode ne more biti nobene, lahko pa je velika korist.
Default avatar
pitra je napisal/a:
trava ni prijela, ker so jo dajali zdravniki, ki nimajo pojma. Naj jo naroči pri monovski prodajalcih, ki se spoznajo na vse in pozdravijo vse.
Default avatar
za katanko je napisal/a:
Predvidevam, da so dajali sintetičen CBD, nima zraven še ostalih učinkovin, ja, industrijska konoplja ima tudi 0,2%THC, če to misliš. Trave pa ne dajemo otrokom, a ne?
Default avatar
Kolikor vem, je ravno obratno - konoplja (in ostala mamila ter alkohol) sproža epileptične napade. Tako da, fentje in punce, ne hecajte se z zdravjem.
Default avatar
Trava v nobeni obliki ne pomaga pri epilepsiji popolnoma nič. Oziroma pomaga podobno kot deci vina ali pivo.
Default avatar
Okol obrnt je napisal/a:
Pa govorimo o CBD, smoli industrijske konoplje. Tudi zasvojenost s indijko zdravijo s CBD.
Default avatar
Okol obrnt je napisal/a:
Za začetek si kaj preberi in razjasni pojme preden se sramotiš in pišeš bedarije.
Default avatar
ena monklja je napisal/a:
Naša hči ne bo prišla ne navadni ne industrijski konoplji niti blizu. Ti pa se zastrupljaj po svoji volji, če želiš.

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija