Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Kefir - vprašanja in odgovori

Default avatar

MlekarnaKrepko

Pozdravljeni, Mlekarna Krepko ima dolgoletne izkušnje s kefirjem in izdelki iz kefirja.
Z veseljem bomo poskušali odgovoriti na vaša vprašanja v zvezi s kefirjem.
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

lubica2

Kakšen proces terja za izdelavo tega kefirja iz zrn? Mislim časovno in v kakih pogojih se to dela. Hvala. S čim se doseže sploh malo bolj dolgotrajni rok uporabe? Ker če ga delam doma, je to treba prec pojest.
Default avatar

zrna kef.

Kje pa dobim kefirjeva zrna? Jaz bi to doma delala, sem že pred leti, sedaj pa nimam kakih znancev, ki bi mi dali nekja zrnc.
Default avatar

MlekarnaKrepko

Pozdravljeni,
če malo pobrskate po forumih med.over.net boste hitro našli koga, ki vam jih podari.
V Mlekarni Krepko kefirjevih zrn na žalost ne prodajamo.

Lep pozdrav
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

Viol-ica

Pozdravljeni,
jaz sem pa to že kar nekaj časa nazaj prenehala izdelovat doma (pred leti). Pa sem potem takrat ta zrna zaprla v litrski steklen kozarec in zalila z vodo. Sedaj to stoji tam zadaj nekje v hladilniku že juhuhu časa (si sploh ne upam odpret...). Ali mislite, da bo to še uporabno?
hvala
Default avatar

o-0-l

Viol-ica je napisal/a:
Pozdravljeni,
jaz sem pa to že kar nekaj časa nazaj prenehala izdelovat doma (pred leti). Pa sem potem takrat ta zrna zaprla v litrski steklen kozarec in zalila z vodo. Sedaj to stoji tam zadaj nekje v hladilniku že juhuhu časa (si sploh ne upam odpret...). Ali mislite, da bo to še uporabno?
hvala
Ne bi rekla, da je to sploh še uporabno, odpri kozarec, pa boš prec videla po vonju. Sicer se kefirjeva zrna shranjujejo tako, da jih zamrzneš. LP
Default avatar

MlekarnaKrepko

Pozravljeni, zahvaljujemo se za vaše vprašanje.

Bistvena razlika med izdelovanjem kefirja doma in v naši mlekarni je, da zagotavljamo v mlekarni sterilne pogoje izdelave. Kefir je tudi pakiran po takšnimi pogoji, ki zagotavljajo čim daljšo obstojnost. Je pa res, da ima naš Kefir vseeno omejen rok trajanja (23 dni) saj mu ne dodajamo nobenih dodatkov za podaljšanje roka trajanja.

Izdelava kefirja traja približno 16 ur, je pa to odvisno od temperature fermentacije ter količine kefirnih zrn, ki jih dodamo mleku.

Lep dan
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

MlekarnaKrepko

Pozdravljeni, zanimivo vprašanje.

Ali bodo vaša zrna še uporabna je odvisno od tega koliko časa jih že imate v hladilniku. Za dobro in optimalno delovanje kefirnih zrn je nekje 14 dni maksimalen čas, ko so lahko zrna v vodi. Kefirna zrna vsebujejo žive mikroorganizme in mleko jim predstavlja hrano. Če bodo kefirna zrna predolgo časa v vodi, bodo mikroorganizmi prenehali delovati.

Za daljše shranjevanje kefirnih zrn vam svetujem, da kefirna zrna zamrznete. Ko jih ponovno potrebujete, jih enostavno odmrznete in zalijete s svežim mlekom. Za ponovno optimalno delovanje boste morali te postopek ponoviti, se pravi, da jih vsak dan namočite v sveže mleko.

Lep dan
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

vodnjak

Kaj pa kefir, pripravljen iz vode (namesto mleka), je ta tudi kako uporaben oz ima kakšne zdravilne učinke. Kakšen okus ima potem ta voda?
Default avatar

vodnjak

Pa še to: ali se lahko kefir doma dela tudi iz industrijskega mleka, torej iz takega v tetrapaku?
Domače mleko mora biti prekuhano,ali je ok surovo?
Default avatar

Johanna

Za kaj vse se priporoča kefir? Če imam težave s prebavo, ali mi bo kaj pomagal?
Default avatar

MlekarnaKrepko

Johanna je napisal/a:
Za kaj vse se priporoča kefir? Če imam težave s prebavo, ali mi bo kaj pomagal?
Pozdravljeni,

Kefir dokazano uravnava delovanje prebavil. Poskusite, opazujte in seveda ne pretiravajte.

Pozitivni učinki na zdravje kefirja so bili dokazani v različnih kliničnih študijah. Zdravilni učinki kefirja pomagajo ustvariti harmonično življenje, za katerega je potrebna tudi zdrava prehrana in zdrav življenjski slog.

Zdravilni učinki tradicionalnega kefirja:
krepi imunski sistem (Furukawa et al., 1991, Osada et all, 1994),
pozitivno vpliva na vitalnost (Otes in Cagindi, 2003),
razstruplja organizem (Otes in Cagindi, 2003),
uravnava delovanje prebavil (Goncharova et al., 1979; Sukhov et al., 1986),
znižuje raven holesterola ter varuje srce inožilje (Tamai et al., 1996),
deluje protitumorno (Cevikbas et al., 1994; Furukawa et al., 1991; Driessen and Boer, 1989; Fernandes et al., 1987; ...),
deluje antimikrobno in preprečuje okužbe (Zacconi et al., 1995; Serot et al., 1990; Cevikbas et al., 1994),
izboljšuje presnovo hrane, primeren je za diete,
zmanjšuje zakisanost telesa.

Poleg tega je kefir primerno živilo za ljudi, ki niso zmožni prebavljati mleka zaradi laktozne intolerance. Vzrok je odsotnost encima laktaze. V kefirju med fermentacijo kefirna mikroflora razgradi večino laktoze in jo pretvori v mlečno kislino. Zato ljudje z oslabljeno sposobnostjo razgradnje laktoze, kefir lažje prebavijo.
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

razlika?

Kaj je pravzaprav razlika med probiotičnim jogurtom in kefirjem?
Default avatar

MlekarnaKrepko

razlika? je napisal/a:
Kaj je pravzaprav razlika med probiotičnim jogurtom in kefirjem?
Pozdravljeni,

Kefir in jogurt sodit v kategorijo fermentiranega mleka, razlikujeta pa se predvsem v mikroorganizmih, ki povzročijo fermentacijo. Zgodovinsko gledano so ti mikroorganizmi vezani na podnebne razmere. Jogurt je tipičen produkt toplih krajev. Kefir pa poleg bakterij vsebuje še kvasovke.

Lep dan
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

MlekarnaKrepko

vodnjak je napisal/a:
Kaj pa kefir, pripravljen iz vode (namesto mleka), je ta tudi kako uporaben oz ima kakšne zdravilne učinke. Kakšen okus ima potem ta voda?

Pozdravljeni,

Poleg mlečnega kefirja poznamo tudi vodni kefir. Za izdelavo vodnega kefirja niso primerna zrna, ki se uporabljajo za izdelavo mlečnega kefirja. Za vodni kefir se kupi prav posebna zrna, ki spominjajo na sladkorne kristale. So manjša od mlečnih kefirnih zrn ter prozorne barve.

Okus vodnega kefirja je odvisen od sestavin, ki jih dodamo vodi. Pomembno pa je, da se vodi doda sladkor, ki predstavlja vir hranil za kefirna zrna.

Prilagam tudi osnovni recept: 2 l vode, 5 žlic sladkorja, 2 suhi nežveplani figi, 6 žlic kefirnih zrn. Po želji se lahko doda tudi drugo suho sadje ali pa bezgove cvetove (v tem primeru bo imel kefir okus po šabesi).

Podobno kot mlečni kefir, naj bi tudi vodni kefir blagodejno vplival na naše telo, vendar pa je znanstvenih raziskav na to temo zelo malo.

Lep dan
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

MlekarnaKrepko

vodnjak je napisal/a:
Pa še to: ali se lahko kefir doma dela tudi iz industrijskega mleka, torej iz takega v tetrapaku?
Domače mleko mora biti prekuhano,ali je ok surovo?
Pozdravljeni,

Kefir se seveda lahko dela tudi iz industrijskega mleka. Moje mnenje je, da je bolje, da je mleko prekuhano, saj se v surovem mleku nahaja na milijone različnih mikroorganizmov in nekateri izmed njih so lahko za naše telo tudi škodljivi. S toplotno obdelavo pa te škodljive mikroorganizme uničimo in ko mleku dodamo kefirna zrna se namnožijo koristni mikoorganizmi.

Lep pozdrav,
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

Količina maščobe

Pozdravljeni,
kaj pa razlika v maščobi, kaj se dodaja takemu kefirju, ki ima 1,5% maščobe (glede da mu je ta maščoba odvzeta).
Katerega se pravzaprav bolj priporoča, polnomastnega ali tega z manj maščobami. Jaz sem bolj za natur, tako da verjetno se bolj priporoča polnomastnega?
Hvala.
Default avatar

MlekarnaKrepko

Količina maščobe je napisal/a:
Pozdravljeni,
kaj pa razlika v maščobi, kaj se dodaja takemu kefirju, ki ima 1,5% maščobe (glede da mu je ta maščoba odvzeta).
Katerega se pravzaprav bolj priporoča, polnomastnega ali tega z manj maščobami. Jaz sem bolj za natur, tako da verjetno se bolj priporoča polnomastnega?
Hvala.
Spoštovani,
Kot ste sami rekli, izbira med Suhcem in polnomastim kefirjem je stvar okusa.
Tisti, ki iz osebnih ali zdravstvenih razlogov želijo vnesti v telo manj kalorij, ponavadi izberejo Suhca.

Lep pozdrav
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/
Default avatar

wi-fi

Od kod izhaja mleko, ki se v mlekarni krepko uporablja za izdelavo kefirja in ostalih stvari?
Default avatar

MlekarnaKrepko

wi-fi je napisal/a:
Od kod izhaja mleko, ki se v mlekarni krepko uporablja za izdelavo kefirja in ostalih stvari?
Pozdravljeni,

Odkupujemo izključno mleko slovenskih pridelovalcev, večji del odkupa pa je celo certificirano in kontrolirano ekološko mleko slovenske reje.

Lep pozdrav
Mlekarna Krepko - Matjaž

Za pregled vseh izdelkov Mlekarne Krepko vas vabimo, da obiščete našo spletno trgovino http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/