Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

nespečnost-hormonsko neravnovesje

Default avatar
Lep pozdrav,

Že dva meseca imam kronične težave z nespečnostjo. Po 4 urah spanja se zbudim in ne morem več zaspati nazaj oz. s pomočjo naravnih pomirjeval in umirjanjem z dihanejm zaspim mogoče po kakih dveh urah.
Težave so se mi začele praktično od danes na jutri, ob začetku prvega naravnega menstrualnega cikla po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk. Sumim na neravnovesje hormonov, saj sem potem v prvih 7 dneh drugega menstrualbnega cikla spala super. Zatem pa zopet problemi. Sedaj čakam tretji cikel, da vidim kaj bo.
Sumim na hormonsko neravnovesje. Na podlagi informacij s spleta sem poizkusila z uporabo progesteronske kreme in se je spanje izboljšalo že po prvem dnevu uporabe. Sedaj jo uporabljam 10 dni.
Mislite, da je lahko vzrok nespečnosti torej hormonsko neravnovesje? Kaj lahko storim?
Stara sem 31 let.
LP
Default avatar
Pozdravljeni Maja123!
Z dolgoletno uporabo hormonske kontracepcije seveda vplivate na hormonsko ravnovesje v vašem telesu. Telo potrebuje precej časa, da se spet uravnovesi po prenehanju jemanja. Kako dolgo je potrebno je odvisno od več dejavnikov.
Nekaj ste za izboljšanje stanja poskusili narediti že sami: počakali ste na naslednji naraven ciklus, uporabljate dihalne vaje, prav tako, kot potrpljenje, nekaj dodanega progesterona je tudi koristilo. Potrebujete pa predvsem čas in naravno moč organizma, da si opomore.
Tabletke ste verjetno jemali več let, od telesa pa pričakujete, da si opomore in se uglasi nazaj v enem samem ciklusu.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za odgovor.
Me pa zanima še nekaj glede uporabe progesteronske kreme. Zasledila sem da naj bi se jo uporabljalo samo v lutealni fazi. To drzi? Iz tega razloga sem pred parimi dnevi prenehala z uporabo zaradi pricakovanja menstruacije. Zopet se zbujam po 4 urah. Menstruacije zaenkrat se ni.
Default avatar
Pozdravljeni Maja123!
Lutealna faza pomeni ravno obdobje med ovulacijo in menstruacijo. Če ste pred menstruacijo, ste v lutealni fazi ciklusa. Corpus luteum pomeni rumeno telesce in nastane v jajčniku po ovulaciji. Rumeno telesce v naravnem ciklusu proizvaja progesteron.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič