Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

zavitek z bučkami

Default avatar

Meta

Lani smo z družino obiskali prijatelje v Splitu. Ponudili so nam en zelo okusen zavitek(podobno kot kakšen burek), v katerem so bile bučke, pa skuta, mislim, da tudi čebula (ne spomnim se več točno), testo je bilo pa podobno listnatemu. Ima kdo recept za kaj podobnega? Hvala vam!
Default avatar

mishika

Doma delamo štrudelj iz bučk. Delaš ga enako kot jabolčnega s skuto, le da uporabiš namesto jabolk skuto. Tak štrudelj lahko sladkaš ali soliš (meni je ljubši slan...), čebule pa tudi pri slanem ne uporabljamo....
Default avatar

Bridget

Jaz delam zavitek z zeljem. Prepražim čebulo in zelje (včasih dodam še šampinjone), razvaljam listnato testo, zvijem in spečem. Super stvar, nad katero so vsi domači navdušeni. Mislim da bi bilo zelo dobro tudi z bučkami, korenček, pa šampinjoni .... mmmm sem že lačna.

čao
Default avatar

mishika

Ups, se opravičujem... Namesto jabolk daš seveda bučke :). Upam, da je bilo kaj v pomoč.
Default avatar

Babi

Pozdravljene! Nasa baka (sestrina tascica -ker je zlata) Zagorka dela res cudovito"bucnico",kot jo ona imenuje.Ga ni rojstnega dneva,da nas ne bi razveselila z njo.Ce kaj od hrane ostane,njena bucnica nikoli.S sestro sva jo tudi ze delali,seveda ni taka kot njena.V cem je skrivnost uspesnosti? Ker smo vsi bolj ali manj obremenjeni z zdravim nacinom prehranjevanja,smo pri maslu in smetani zelo skrti.Ona pa ne.
Za listnato testo je pravi umetnik.Buca je prava jesenska velika buca.(Ona rece,za prasice),ki jo zvecer nariba in posoli,nato obtezi in zjutraj otisne vso vodo.Izdatno jo polije s kislo smetano.V skuto da kislo in sladko smetano.Testo dobro pokaplja z raztoplenim maslom. Ko je peceno,,je testo hrustljavo,zlatorumeno ,bucnica enkratna.Najboljsa je mlacna.Naribane ozete buce shrani v zamrzovalniku,da ima na zalogi se pozimi in spomladi(kot mi sadje).Meni je to najljubse slano pecivo.
Verjetno na meji z Zagorjem tudi v Sloveniji delajo enako dobro.
Lep dan Babi
Default avatar

HelenaK

Bridget,
ali to potem postrežeš kot prilogo ali kot glavno jed? Mislis, da bi pasalo noter med zeljem še mleto meso?

Helena
Default avatar

Bridget

Helena,
seveda paše tudi mleto meso, to potem malo spominja na kitajske spomladanske zavitke (če jih poliješ s sojino omako).
Jaz naredim dva zavitka (brez mesa) in solato in to je za kosilo, pa še za malico ostane. Lahko pa narediš kot prilogo kakšnemu mesu, kadar vas je na kosilu več.

čao
Default avatar

Babi

Ups,Hrvasko Zagorje in seveda da v skuto tudi jajcka. Pozdrav
Default avatar

petra

babi tocno tako bucnico sem jedla pred.......100 leti::)) v zagorju. tocneje v zaboku!! bila je top !! po tistem nisem nikoli vec jedla tako dobre! imas prav,oni ne skrtarijo s smetano,skuto,maslom.... jerjetno je to to !! lp petra

p.s. slisala sem pa za podoben recept / nas-malo manj masten :)) / ,kjer dodajo se pehtran ! utegne biti dobro!??

p1s1 se nekaj . zanima me lustrek. nekateri ga jedo z jajci /ocvetega/. kako se?
lp petra sama ga nimam v vrtu. se seje,ali kar "flanca"!?
Default avatar

Babi

Hej,petra! Neverjetno,baka je iz Zaboka,prav zares.Bila sem nekajkrat tam in v Tuheljskih toplicah.Svet je res majhen. O lustreku ti bo kdo drug odgovoril,ker sama ne vem. Lep dan Babi
Default avatar

HelenaK

Na koliko stopinj pa pečeš in koliko časa?

Helena
Default avatar

kaja

Jaz sem jedl anaslednje: V listnato testo daš prepraženo čebulo na putru, naribaš notri svinjske buče, ki jih posoliš, daš pečt. Zelo dobro, vendar primerno jeseni, zaradi buč. Poskusi podoben recept z temi navadnimi bučkami.

Drugi recept z bučkami so pa bučkine polpete: upam da se bom spomnila pravega recepta... Naribaš bučke, posoliš, pustiš, da spustijo čim več vode. Dodaš drobtine, jajce, moko... oblikuješ polpete in jih cvreš na olju. zelo dobro, vendar poskusi dati ven čim več vode, da ne svrčijo in da se potem hitro ocvrejo, drugače se ti to ne zgodi zlepa.
Default avatar

Bridget

Helana, sorry, jaz to vedno naredim tako od oka. Nekje med 180 in 200. Pečen je pa, ko je skorjica lepa rjava, ne več blond in ne zažgana, kot navaden jabolčni zavitek.
Če boš delala z mesom, lepo paše zraven korenje, narezano na tanke dolge palčke - "Jullien".
lp
Default avatar

HelenaK

Bridget,
hvala za informacijo. Tole bom vsekakor kmalu preizkusila, ker se slisi tako zelo dobro.
Helena