Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Pražena jetrca

Odgovori Nova tema
Default avatar Marjeta 28 Avg 2002 11:51

Sem novo pečena gospodinja. Prosim za podroben recept za pražena jetrca.

Že v naprej hvala za vse vaše odgovore.

M.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Silvana 28 Avg 2002 13:42

Jetrca (jaz najraje pripravim ali od janca ali pa telečja) zrežeš na čim tanjše lističe. Čebulo ravnotako narežeš na lističe. Na maščobi prepražiš čebulo in dodaš jetrca. Na hitro jih prepražiš, posoliš in popraš, vendar pazi, poper gre čisto na koncu sicer granijo in so kot žaganje. To je vse
Dober tek!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klara 28 Avg 2002 14:17

Sol gre tudi na koncu, drugače so trda.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Evita 28 Avg 2002 19:56

Jaz se pa enkrat ali dvakrat na leto pregrešim in naredim svinjske. Daš svinjsko mast, veliko čebule in jo počasi kar nekaj časa pražiš, nato daš noter na lističe narezana jetrca in jih pražiš deset minut. Če jih boš dalj, bojo trda. Proti koncu jaz dodam malo lovor list, malo marajona in malo rožmarina. Čist na koncu, ko jih že odstavim, pa posolim in popopram. MNJJJAAAAMMMM! Velik greh, vendar dober. Dober tek in LP!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar miranda 30 Avg 2002 21:07

Tudi pri nas imamo jetrca radi z veliko čebule. To vedno prepražim na olju, lepo počasi, da postane mehka. Potem dodam jetrca, svinjska ali telečja, ji prepražim, toliko da so tudi v sredini "kuhana". Na koncu, ko je jed že končana, posolim, popopram. Lahko pa jim dodam tudi peteršilj in česen. Od volje pač.

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar staša 30 Avg 2002 21:22

kaj to pomeni "na hitro prepražim"??? sama jih še nikoli nisem delala (sem pa začutila veliko željo po njih, ko sem brala vaše poste :) Kupila sem goveja (mimogrede, katera so najboljša?) in me zanima, koliko časa (približno) jih naj pripravljam?? A se jih da narediti tudi z jajcem?? Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar al. 4 Sep 2002 12:06

Goveja jetra so v redu, ce so od mlade krave ali bika. Celim potegnes dol belo opno in jih das za najmanj pol ure namakat v mleko. Potem jih poberes z mleka,drobno narezes, preprazis na veliko cebule, ter osolis in zacinis po okusu. Ce na koncu polijes z jajci, da zakrknejo, ne more biti nic narobe. Je pac stvar okusa.
Alenka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jenny 4 Sep 2002 12:34

Meni pa so najboljša kunčja jetrca.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MUCA 4 Sep 2002 16:22

Jaz imam najrajši kurja jetrca. Tik pred koncem praženja jih zalijem z malo vode, dodam začimbe in obvezno eno žlico majoneze ali pa kisle smetane. Pa nastane prav prijetna omakca. Zraven paše pere krompir.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mimi 7 Sep 2002 15:31

Za spremembo med pražena jetrca pašejo tudi jabolka. Naredi se enako, kot je že dobro opisano zgoraj, doda se na lističe ali samo krhlje narezana jabolka, da se popečejo skupaj z jetrci.
Ni za tiste, ki poleg mesa ne marajo malo sladkastega okusa, za vse druge super!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jankec99 25 Jan 2010 14:49

no pomoje če prepražiš čebulo, innato jetrca, in dodaš posebej zmiksan paradižnik in koncentrat (da postane omakca eatabilna), jo nato dodaš jetrcam in čebuli, mogoče še malce fižila :) a ne preveč čebule zarad izpustov vozračje, mora bit zadeva dobra...no grem zdej v štacuno mogoče bom dobil celo puranje jetrca...iz pivke ;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mirno_morje 26 Jan 2010 13:26

Jaz si pa včasih pripravim telečja jetrca na veliko čebule. Goveja so pretrda.
Doma smo dodajali muškatni orešček, zato ga dodam tudi jaz. In sol in poper na koncu.
Pa kos kruha in skledo zelene solate :-)

mm

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kuharrr 27 Jan 2010 04:04

Na olju prepražimo do zlate barve na liste narezano čebulo in jo prestavimo na krožnik.
Nato na tem ne prevročem olju pražimo na tanko narezana jetrca, po potrebi dolijemo nekaj
kapljic vode, dodamo pol lista lovorja in potresemo z malo mlete kumine. Nekateri dodajo tudi malo česna. Popramo, solimo in skupaj s popraženo čebulo serviramo.

Seveda so dodane začimbe stvar okusa vsakega posameznika.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar staki 3 Mar 2010 13:52

od začimb samo žlico vegete na koncu brez soli

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Izkušena kuharica 11 Okt 2012 16:46

Najboljša so telečja jetra. Vedno moramo uporabiti vsaj toliko čebule kot tehtajo jetra. Najbolje jih je pražiti na maslu. Obvezno jih je potrebno olupiti in čim tanjše narezati. Začimbe dodamo po okusu, solimo pa vedno na koncu. Če upoštevate vse zgoraj našteto, jih boste jedli tudi tisti, ki vam sicer niso všeč.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Profiler-X 1 Mar 2013 21:46

Ob vsem bi rad samo še dodal, da sam zalijem jetra še s pivom (ostanejo mehka in doda poseben okus). Obvezno soliti na koncu. Pa dober tek vsem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Notranjka 2 31 Avg 2017 18:11

Prikaži citatkuharrr je napisal/a:
Na olju prepražimo do zlate barve na liste narezano čebulo in jo prestavimo na krožnik.
Nato na tem ne prevročem olju pražimo na tanko narezana jetrca, po potrebi dolijemo nekaj
kapljic vode, dodamo pol lista lovorja in potresemo z malo mlete kumine. Nekateri dodajo tudi malo česna. Popramo, solimo in skupaj s popraženo čebulo serviramo.

Seveda so dodane začimbe stvar okusa vsakega posameznika.
Tako naredim tudi sama, samo da od začimb pa dodam samo sol in poper. To, da se najprej popraži čebula, sem videla v neki profesionalni kuhinji.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Teta fani 4 Jan 2018 09:24

Bistvo jetrc je, da so res na tanko narezana in hitro prepražena na visokem ognju.
Seveda čebula, lovorjev list, belo vino ter na koncu sol in poper.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh