Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Pražena jetrca

Default avatar

Marjeta

Sem novo pečena gospodinja. Prosim za podroben recept za pražena jetrca.

Že v naprej hvala za vse vaše odgovore.

M.
Default avatar

Silvana

Jetrca (jaz najraje pripravim ali od janca ali pa telečja) zrežeš na čim tanjše lističe. Čebulo ravnotako narežeš na lističe. Na maščobi prepražiš čebulo in dodaš jetrca. Na hitro jih prepražiš, posoliš in popraš, vendar pazi, poper gre čisto na koncu sicer granijo in so kot žaganje. To je vse
Dober tek!
Default avatar

klara

Sol gre tudi na koncu, drugače so trda.
Default avatar

Evita

Jaz se pa enkrat ali dvakrat na leto pregrešim in naredim svinjske. Daš svinjsko mast, veliko čebule in jo počasi kar nekaj časa pražiš, nato daš noter na lističe narezana jetrca in jih pražiš deset minut. Če jih boš dalj, bojo trda. Proti koncu jaz dodam malo lovor list, malo marajona in malo rožmarina. Čist na koncu, ko jih že odstavim, pa posolim in popopram. MNJJJAAAAMMMM! Velik greh, vendar dober. Dober tek in LP!
Default avatar

miranda

Tudi pri nas imamo jetrca radi z veliko čebule. To vedno prepražim na olju, lepo počasi, da postane mehka. Potem dodam jetrca, svinjska ali telečja, ji prepražim, toliko da so tudi v sredini "kuhana". Na koncu, ko je jed že končana, posolim, popopram. Lahko pa jim dodam tudi peteršilj in česen. Od volje pač.

lp
Default avatar

staša

kaj to pomeni "na hitro prepražim"??? sama jih še nikoli nisem delala (sem pa začutila veliko željo po njih, ko sem brala vaše poste :) Kupila sem goveja (mimogrede, katera so najboljša?) in me zanima, koliko časa (približno) jih naj pripravljam?? A se jih da narediti tudi z jajcem?? Hvala
Default avatar

al.

Goveja jetra so v redu, ce so od mlade krave ali bika. Celim potegnes dol belo opno in jih das za najmanj pol ure namakat v mleko. Potem jih poberes z mleka,drobno narezes, preprazis na veliko cebule, ter osolis in zacinis po okusu. Ce na koncu polijes z jajci, da zakrknejo, ne more biti nic narobe. Je pac stvar okusa.
Alenka
Default avatar

Jenny

Meni pa so najboljša kunčja jetrca.
Default avatar

MUCA

Jaz imam najrajši kurja jetrca. Tik pred koncem praženja jih zalijem z malo vode, dodam začimbe in obvezno eno žlico majoneze ali pa kisle smetane. Pa nastane prav prijetna omakca. Zraven paše pere krompir.
Default avatar

Mimi

Za spremembo med pražena jetrca pašejo tudi jabolka. Naredi se enako, kot je že dobro opisano zgoraj, doda se na lističe ali samo krhlje narezana jabolka, da se popečejo skupaj z jetrci.
Ni za tiste, ki poleg mesa ne marajo malo sladkastega okusa, za vse druge super!
Default avatar

jankec99

no pomoje če prepražiš čebulo, innato jetrca, in dodaš posebej zmiksan paradižnik in koncentrat (da postane omakca eatabilna), jo nato dodaš jetrcam in čebuli, mogoče še malce fižila :) a ne preveč čebule zarad izpustov vozračje, mora bit zadeva dobra...no grem zdej v štacuno mogoče bom dobil celo puranje jetrca...iz pivke ;)
Default avatar

mirno_morje

Jaz si pa včasih pripravim telečja jetrca na veliko čebule. Goveja so pretrda.
Doma smo dodajali muškatni orešček, zato ga dodam tudi jaz. In sol in poper na koncu.
Pa kos kruha in skledo zelene solate :-)

mm
Default avatar

kuharrr

Na olju prepražimo do zlate barve na liste narezano čebulo in jo prestavimo na krožnik.
Nato na tem ne prevročem olju pražimo na tanko narezana jetrca, po potrebi dolijemo nekaj
kapljic vode, dodamo pol lista lovorja in potresemo z malo mlete kumine. Nekateri dodajo tudi malo česna. Popramo, solimo in skupaj s popraženo čebulo serviramo.

Seveda so dodane začimbe stvar okusa vsakega posameznika.
Default avatar

staki

od začimb samo žlico vegete na koncu brez soli
Default avatar

Izkušena kuharica

Najboljša so telečja jetra. Vedno moramo uporabiti vsaj toliko čebule kot tehtajo jetra. Najbolje jih je pražiti na maslu. Obvezno jih je potrebno olupiti in čim tanjše narezati. Začimbe dodamo po okusu, solimo pa vedno na koncu. Če upoštevate vse zgoraj našteto, jih boste jedli tudi tisti, ki vam sicer niso všeč.
Default avatar

Profiler-X

Ob vsem bi rad samo še dodal, da sam zalijem jetra še s pivom (ostanejo mehka in doda poseben okus). Obvezno soliti na koncu. Pa dober tek vsem.
Default avatar

Notranjka 2

kuharrr je napisal/a:
Na olju prepražimo do zlate barve na liste narezano čebulo in jo prestavimo na krožnik.
Nato na tem ne prevročem olju pražimo na tanko narezana jetrca, po potrebi dolijemo nekaj
kapljic vode, dodamo pol lista lovorja in potresemo z malo mlete kumine. Nekateri dodajo tudi malo česna. Popramo, solimo in skupaj s popraženo čebulo serviramo.

Seveda so dodane začimbe stvar okusa vsakega posameznika.
Tako naredim tudi sama, samo da od začimb pa dodam samo sol in poper. To, da se najprej popraži čebula, sem videla v neki profesionalni kuhinji.
Default avatar

Teta fani

Bistvo jetrc je, da so res na tanko narezana in hitro prepražena na visokem ognju.
Seveda čebula, lovorjev list, belo vino ter na koncu sol in poper.
cron