Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Progesteron in kvaliteta jajčnih celic

Default avatar

Sho

Spoštovani,

prosila bi vas za analizo naslednjih izvidov progesterona (merska enota je ug/L). Preiskave so bile vsakič opravljene na 21. dan ciklusa (je pa res, da nimam popolnoma rednega ciklusa, ta varira od 24-28 dni, zato sem opravila tudi več testov).

13. 5. 2014 - 8,8 ug/L
24. 6. 2015 - 3,82 ug/L
23. 7. 2015 - 13,03 ug/L

Po dveh neuspelih IVF poskusih sem izvedela, da nimam najbolj kvalitetnih jajčnih celic (v obeh primerih je sicer prišlo do odploditve, vendar so se zarodki do tretjega dne že slabše delili in prišli zgolj do 6 celic). Je lahko slabša kvaliteta jajčnih celic posledica pomanjkanja progesterona (v to sem posumila zaradi rjavih izcedkov pred menstruacijo).

Zanima me, ali obstaja (poleg zdravega načina življenja, ki je tako ali tako dober za splošno zdravstveno počutje) kakršna koli druga, vsaj nekoliko znanstveno potrjena metoda ali način, s katerim je mogoče izboljšati kakovost jajčnih celic.

Za vaš odgovor in čas se vam najlepše zahvaljujem.
Default avatar

Stanko Pušenjak

normalne vrednosti za lutealno fazo so od 1,7 do 27 uG/L, kar izpolnjujejo vse vaše vrednosti. Zarodki do ET po IVF rastejo v gojišču, torej niso odvisni od okolja ženskega telesa. Kakovost jajčnih celic je po mojem odvisna zgolj in samo od biološke starosti ženske, ta pa je lahko tudi za > 10 let nad ali pod kronološko starostjo in verjetno je razumljivo, da na to ne znamo vplivati.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------