Med.Over.Net

Seksologija - želiva si spolnosti

Koliko let pomagajo zdravila?

Default avatar

Mlajša

Pozdravljeni, sem ženska v svojih tridesetih in imam partnerja, s katerim se želim postarati. On je precej starejši od mene in zadnje dve do tri leta ima težave z vzdrževanjem in včasih tudi doseganjem erekcije, čeprav si pomaga z različnimi zdravili. Ker sama še ne čutim, da bi moje spolne potrebe pešale, se sprašujem, kako dolgo moškemu zdravila pomagajo. Odgovor sem iskala sama, ampak ne najdem informacije o poteku in razvoju motnje. Se z leti stanje lahko postopoma slabša in naposled pride trenutek, ko tudi zdravila več ne pomagajo? Rada bi se psiično pripravila, če s parterjem mogoče več ne bova mogla imeti odnosov, zato bom zelo hvaležna za odgovor in mnenje. Že vnaprej hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Albert VEZAL

Spoštovani,

Zdravila, ki pomagajo vzdrževati erekcijo, učinkujejo na tkiva in pretok krvi v penisu, kar je le en od dejavnikov vzdrževanja erekcije. Zato bo težko najti ustrezen odgovor na vaše vprašanje, saj ne gre le za biološka dejstva. Vsekakor pa je urolog v tem primeru bolj pravi naslov od mene.
S staranjem se seveda spreminja plastičnost in čvrstost tkiv, ki omogočajo erekcijo. Vendar gre tudi za spremembo na ravni delovanja hormonov (testosteron) in njihov vpliv na seksualne funkcije, zlasti na vzdražnost, libido.
Zdravniki bodo omenili še zdravje, zlasti poglavitne dejavnike: kajenje, alkohol in prekomerno težo.
Ob dejstvu starosti in znakih erektivne disfunkcije se seveda hitro pojavi prepričanje, verjetno povezano tudi s strahom, kar z vidika psihičnega vpliva deluje dodatno inhibitorno. Na tej ravni verjamem v to, kar uči nevroznanost. Namreč, z ohranjanjem živosti, igrivosti, radovednosti, sprejemanjem novosti in drugimi aktivnostmi dovajamo možganom dražljaje in izkušnje, ki ohranjajo njihovo plastičnost. To je podlaga psihični živosti, po kateri se starejši ljudje tako zelo očitno razlikujejo med seboj. Vsekakor gre psihična živost vzporedno s telesno živostjo in vitalnostjo.

Druga tema zadeva pripravljenost na možnost, da seksualna funkcija v biološkem smislu lahko ugasne. Kar ne pomeni, da ugasne podlaga, iz katere izhaja seksualnost. Kot omenjam na drugih mestih, je podlaga seksualni aktivnosti v čustveni povezanosti, navezanosti, bližini, pripadnosti, medsebojni predanosti,… Seksualnost je le en od načinov, s katerim izražamo medsebojno čustveno povezanost. Vsak par ima še druge načine telesnega izražanja in doživljanja bližine, ki lahko nastopijo kot nadomestilo. Vsekakor ima tudi vsak par načine, ki so varni, da se o teh možnostih pogovarja. Varen način pomeni, da sta oba s to temo dovolj varna in da vaju pogovor o tem povezuje in ne dodatno frustrira ali inhibira v drugih načinih telesnega izražanja bližine.

Lep pozdrav,