ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Kirurško zdravljenje PCO?

Default avatar
Pozdravljeni spet dr.Pušenjak.

Nerada kratim vaš čas, vendar sem bila zdaj pri ginekologinji, ki mi predlaga kirurško zdravljenje PCO, zaradi velikih kontraindikacij pri meni pri hormonskem zdravljenju. Hkrati se dogovarjava za sterilizacijo in naj bi se oba posega združila.
Za sterilizacijo nimam vprašanj, zanima pa me za drugi poseg. Za kaj gre? Kaj naredite in kako to pomaga?
Večkrat svetujete pri PCO izogibanje sladkarijam. Je možno, da če se cel dan ali dva zadržujem s sladkim in jem samo solate, sadje ipd., da me to ponoči prebuja in takrat se prav tresem in si želim kaj sladkega? V polovici primerov, ko se zbudim "čisto nora", ne gre drugače, kot da odtavam po kak košček čokolade, keks ali kaj podobnega. Potem zaspim, če pa ne, pa ne morem zaspati nazaj.

Najlepša hvala za odgovor
Default avatar
PCO sindrom je pogosto združen z moteno toleranco za glukozo, to pa je stanje iz katerga se pogsoto kasneje razvije diabetes tipa II. Pozornost pri prehrani torej pri ženskah ssindromom PCO ni odveč, saj visoke vrednsoti krvnega sladkorja in hiperinsulinizem škodijo zdravju. Pomaga tudi shujšanje, vkolikor ima ženska s PCO sindromom povišan indeks telesne mase (ITM). PRi LEKO, kakor s kratico imenujemo laparoskopkso elektro koagulacijo ovarijev, se laparoskopsko elektrokoagilira jajčnik na več mestih in s tem postokov zmanjša negativne učinke nejgove presnove za nekaj mesecev ali celo nekaj let ter se tok razvoja sinroma PCO za nekaj časa obrne, lahko dosežemo redne cikluse, ovulacije ipd.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni!

Glede na Vaš odgovor se mi je pojavilo vprašanje: na UZ pregledu mi je ginekologinja opazila, da je desni jajčnik "rahlo" PCO (karkoli že rahlo pomeni). Sama zase lahko rečem, da sem zelo sladkosneda in pojem vsaj eno sladico (manjšo rezino ali kaj podobnega) na dan, včasih pa kar celo 100 g čokolado. Vem, da to ni dobro, težko pa si rečem ne. Težav s prekomerno težo nimam, za svojo višino sem ravno dovolj težka. Sedaj me pa zanima, če te sladkarije vplivajo na moje PCO stanje? Če se jim izognem, se lahko uredi samo od sebe, ali ne?

Hvala za odgovor že v naprej!
Default avatar
mislim, da ste vas ta pojem PCO ne tiče. Ginekologi včasih tudi kar nekaj rečemo, pri tem pa niti ne pomislimo, kaj to lahko psroži pri pacientki. "Rahlo policističen jajčnik", - kr neki! Tudi sladkarije ne povzročajo PCO-ja, vsaj ne neposredno. Sploh niso problem sladkarije temveč notranja presnovna motnja glukoze, če gre za diagbetes tipa II, ta pa se ob pretirani razvadi s sladkarijami lahko le poslabša.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni!

Sem 38.letna mamica devetletniku ,zanosila z Primolut Nor tabletkami in z poterjenim PCO, drugi hormoni v mejah normale le malce povišan testosteron, ter krvni tlak 140-98. Ginekologinja mi je najprej predpisala KT tabletke za uravnavanje menstrualnega cikla,ker pa nobenih nisem prenesla migrene,glavoboli se je odločila, da mi predpiše Primulot Nor, katere jemljem 16.dan v ciklu 10dni 2 tab. na dan že 2leti, težava pa se je pojavila pred 4meseci in sicer bolečine v jajčnikih pred menstruacijo in po njej, ter občasno rjav izcedek dokler ne vzamem tabletk Primulot Nor,pri spolnih odnosih pa včasih malce krvavim.Telesno težo imam stabilno 54kg na 1,59m višine,menstruacije nebi imela, če nebi jemala tabletk me pa zanima kakšno je zdravljenje PCO kirurško in če bi v mojem primeru pomagalo. Glede na to da otrok več ne mislim imeti pa me zanima če je primerna sterilizacija ali kaj bi mi priporočali glede na moje stanje jajčnikov. še to pri UZ ugotovljeni zadebeljeni jajčniki in miom na steni maternice 3mm, pred 7leti Pap test ugotovljen HPV, redne kontrole vsakih 6 mesecev sedaj na 3leta,Posegov nisem imela nobenih ,od takrat pa imam tudi vse te težave.
Hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

v eni sapi ste navrgli več težav oziroma problemov, ki drug z drugim nimajo nujno kakšne zveze. Pri starosti 38 let se lahko odločite tudi za sterilizacijo, čeravno pri takšnem ciklusu in očitnem PCOs zanositev ni prav verjetna. Povečani jajčniki so tudi del PCOs. Z operacijo praviloma rešujemo tiste PCO, ki bi rade zanosile, ostale se rešuje bodisi tako, kot to rešujejo pri vas ali pa se M sproža celo še bolj na redko (lahko tudi le vsaka 2 do 3 mesece) odvisno od tega, kako hitro se sicer zadebeli maternična sluznica. Če ob povišanih androgenih ostaja tanka, M celo niti ni potrebna. Namen M je torej zgolj ta, da se prepreči pretirana rast in odebeljevanje maternične sluznice, ker bi to sicer lahko po več mesecih vodilo do razvoja raka. Miomi se merijo v cm in se manjših od 1 cm (10mm) praviloma niti ne omenja, zato domnevam, da je vaš miom kvečjemu velik 3 cm, pa tudi ta je še vedno majhen. Spremembe na MV so lahko krive za krvavitve med odnosi, odvisno od tega, kako trenutno izgledajo. Vsega naštetega sicer ne morem vedeti zagotovo (žal je preveč različnih dejavnikov, ki se lahko prepletajo) ampak tako trenutno kaže.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet