Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Mladoletni sin na drogi in nihce nam ne pomaga!

Default avatar

mulo delo

Kaj če bi šel kam delat, če že v šolo ne hodi? Imate kak proizvodni obrat kjer bi ga vzeli, da nebi mislil na lumparije cele dni? Bo znalo tudi pomagat. Denar naj nakažejo na tvoj račun, zaslužek gre za plačilo šolnine ko/če ga sreča pamet.
Default avatar

sevedadapa

tečna tašča je napisal/a:
Kaj pomeni " mi davkoplačevalci", kaj pomeni " treba mu je pomagat". Mi davkoplačevalci- Toliko kot ti dajo, toliko prispevaš., če nimaš, tudi država ne more vzet. Treba mu je pomagat- kdo, sam si bo pomagal, kje pa piše, da mora živeti po vašem vzorcu, bo pač živeč po svojem vzorcu, dokler bo pač živel, pa naj bo že kakršen koli. Prej ko to sprejmete, lažje vam bo, vam in njemu.
Ko padeš popolnoma na tla, takrat se začneš pobirati, kdaj ta tla začutiš sam, to je pa drugo vprašanje.
Se razume,da se sam odloča,jaz pa se kir starš ziher odločam,da mene in cele familije ne bo tak dol vlekel. Torej po 18. od doma,pa se naj znajde kakokor my najbolj ustreza!
Default avatar

Avtana

Avtorica, raje se pojdi pogovarjat nekam, kjer so ljudje s podobnimi problemi. Tukaj na tem forumu je ljudem tezko razumeti nekaj, s cemer nimajo prav nobenih izkusenj.
Moja frenda ima identicen primer kot ti, vlece se od sinovega 14. leta, zdaj je star 25 in ni nic boljse. tudi zelo inteligenten, nadarjen, ampak ta pravi manipulator, mama se z njim lahko pogovarja ure dolgo, z vsem se strinja, vse iskreno pove, ampak potem spet jovo na novo...konstantno zadet od trave. Spravi se delat za par mesecev, pa mu nekaj ni vsec, pa spet kaksno leto doma brez sluzbe...
sori, nimam dobrega nasveta, ampak se enkrat - na tem forumu ne bos dobila podpore.
Upam, da bo kdaj bolje.
Default avatar

Kam se obrnit preden se nam zmeša

Da vas vidim v mojih cevljih, koliko stabilne bi še bile....
Jaz bom ze ok, cela familija bo enkrat ok, vse sigurno ni slo v nic, ocitno rabimo tudi te izkusnje v zivljenju... dokler smo zivi in zdravi, se bomo borili...
Hvala za trud <3
Default avatar

Catchy

Prav hudo mi je ob prebiranju vaše stiske in verjamem, da se počutite zelo nemočni v boju z njo. Mislim pa, da v trenutni situaciji ni kaj veliko možnosti ravnanja. Da se pri posamezniku, zasvojenemu z drogo zgodi spreobrnjenje, mora človek sam doseči dno ter sam dojeti, da je njegovo življenje zavoženo. Pri zmanjševanju nastale škode se mi zdi pomembno, da se sliši glas vašega sina, kaj si želi oziroma potrebuje sam, da bi se lažje odločil za naslednji korak k napredku.

Obstaja veliko različnih programov, povezanih z odvisnostjo od drog, večina jih je visokopražnih in njihov cilj je popolno abstiniranje uživalcev drog. Pomembno je, da se uživalce drog spodbuja in motivira k abstinenci, vendar ker tega koraka in odločitve še ni pripravljen sprejeti vsak, so prav tako izrednega pomena tudi nizkopražni programi, ki imajo torej nizek prag zahtev, da se lahko uporabnik v njih vključi, abstinenca ni pogoj. Trudijo se zmanjševati nastalo škodo, predvsem na psihosocialnem področju uporabnikov. Eno izmed takih društev na katerega bi se trenutno lahko obrnili je Društvo Stigma.
Default avatar

Moj predlog

Pozdravljeni!

Sem tudi sama mama 3h otrok in bi mi bilo zelo hudo,če bi bila na tvojem mestu.Midva kot starša nisva nikoli kadila.Boli me srce,ker vsi vlečejo čike.Torej zgled nisva bila.Ne prime se jih,upam,pa da kdaj nehajo z grdo razvado.
Drugo,kar bi rada povedala je to,da sem pred leti po eni hudi poškodbi in operativnem posegu dobila tablete Oxycontin,ki se mu po domače reče tudi heroin za revne.
Po enem mesecu približno sem na ukaz prijateljice nehala,ker mi je povedala,da je njej prijateljica,ki dela v zdravstvu na eni bolj močni funkciji povedala,da lahko postanem odvisnica in bo kriza.Meni se ni zdelo,dokler se kar v tistem trenutku nisem odločila,da takoj preneham s tem bulšidom.
Vem,da je to bil torek in do naslednjega torka sem komaj kaj spala.Cela živčna,cepetala,si "lomila in zvijala prste,ponoči sedela ob postelji cepetala z nogami,zvijala vrat,hodila ob polnoči vzunaj....na lastno pest sem videla,kaj delajo droge (medicina).Zdelo se mi je,da nisem zasvojena,ko sem končala jemat te tabletke sem videla koliko je ura.
Ko sem šla ponovno pod nož,so mi proti bolečinsko na viziti predlagal ponovno Oxycontin.Sem povedala svoje reakcije in sta zdravnika rekla eden proti drugemu,ne pol pa ne ,da nam ne bo končala pod mostom.To pove vse...
Naj krizo prenaša,pa če se v steno tolče,tudi jaz sem jo na tak in drugačen način.Najhuje je bilo zvečer,ko bi se morala umirit,pa kar ni šlo.Dokler me po enem tednu teh muk ni začelo telo ubogati.Rešena.
Hudo bo,v zakup naj vzame to,da se bo boril proti notranjemu demonu,kateremu bo vsak dan posebej vzel nekaj moči.Na koncu bo zmagal, če to res želi.Nase bo zelo ponosen,ker to je velika izkušnja,ki jo bo znal cenit in morda še kdaj komu pomagat ob podobni izkušnji.
Bodite močni in enotni!

lp B.
Default avatar

miles

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
V komuni je ze bil, pa veckrat izkljucen zaradi izapdov jeze. Tam bi terapevtov, je samo skupina odvisnikov skupaj, noben ni steokovnjak. Zato smo zdaj mislili na Projekt človek, a za sprejem moras biti čist!

Doma abstinence ne more sam vzspostavit, par dni drzi, takrat je siten, zadircen, zivcen, potem gre in pride zadet... nikakor ne bo sam zdrzal brez 3 tedne da bi se ocistil.

Resitev bi bila psihiatrija, pa ga nikjer nocejo vzet. Na pediatriji se s tem (detoxom) ne bavijo, ba odrasli zaprti oddelek ne priporocajo, oz.delajo samo po en detox na enkrat, kar pomeni se 3 tedne doma!!

Psih. V LJ me tudi samo prevezujejo, pravi detox odsvetujejo, ces da bi tam samo še razsiril mrezo in se naucil, kar mu še manjka.

Rada bi sla v medije, pa ne vem niti kam lahko napises odprto pismo! Za moje pojme je prvi odgovoren osebni zdravnik, ki bi ga moral nekam napotiti (glede na to, da je sam priznal da rabi pomoc!). Ona pa od nas pricakuje, da najdemo resitev, potem bo pa napisala napotnico! Narobe svet.

Zdaj je doma in se še naprej zadeva, saj pravi, da bo tako lazje pocakal detox in zdravljenje. Medtem pa nak to cela druzina samo gleda in odkimava poleg. Ima se sestre in brata in zelo slabo vpliva vse, da ne omenim, da se nama bo starsem kmalu odpeljalo...

Zakaj nam nihce ne pomaga? Kam napisati odprto pismo? Ne me posiljat na forum zasvojenost, ker tista psihiatrinja... ne vem od kod ji naziv... ce lahko to napisem...

Ima kdo kaj pojma??
še to...
ZA MLADOLETNEGA OTROKA SO V PRVI VRSTI ODGOVORNI STARŠI.
V VSEH POGLEDIH.
100% ODGOVORNOST.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do what you can't.
Default avatar

eno in isto

1. Ce bi bil tvoj sin res pameten, se ne bi podajal v drogo
2. Ti tega nespametnega sina gledas samo skozi denar. Ce bi en od vaju z mozem leto ali dve ostal doma in se 24/7 ukvarjal s sinom, bi bila na istem financno in bi imela veliko vecje moznosti, da bi bil sin danes cist.
3. Tisto o oblekah, ki jih zgubi, podari in potem ti pokorno hitro teces v trgovino, da nabavis novo, je pa cesnjica na torti. Tvoja naloga kot mati je, da ga naucis, da za dejanja so vedno posledice - dobre ali slabe. Tvoj sin bi moral pri 5 letih vedeti, da ce nekaj zgubi ali odda, tistega ne bo vec imel. Pika. Brez debate. Ti ga pa se pri 16ih strezes kot dojencka. In to pove vse o vajinem odnosu: on je sef, ti si njegova obcudujoca dekla, ki uboga na migljaj, saj je vendar fant tako lep in tako pameten. Zenska, dokler ga bos ti obravnavala kot boga, se bo do tebe obnasal kot bog.

Sicer se mi pa vedno bolj zdi, da je provokacija, ker tezko verjamem, da bi nekdo kljub kopici nasvetov, kar naprej trmasto gonil eno in isto.
Default avatar

SIovenka

Situacija je cisto realna, tega navsezadnje ni malo, zato sploh ni nujno da je provokacija.
Meni je samo cudno, da bi zenska, ki ima taksne tezave tako vztrajno (vec dni) in tako negativno odgovarjala. S tem, da niti tocno ne pove vsega, npr. Kaj je s fantovim ocetom. Dopuscam moznost, da je kaksna zenska tako nerazumna, da tupasto stopiclja na mestu, tarna in ne ve da s tem ne bo spremenila nic. Ne sebi, ne sinu. Kar je pa najhuje, ima se vec otrok, ki bodo sli tocno isto pot, ona pa naj bi ves svoj cas posvetila le enemu otroku?
Meni se ne zdi tukaj vse ok.
Default avatar

atastiata

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
NE MOREM!!! KOLIKOKRAT NAJ ŠE POVEM, DA NE MOREM!!! TUDI KO SEM DOMA, GRE VEN!! DVA TRI DNI JE OK, POTEM SPET ZABLUZI.
IN NI BILA "SAMO" TRAVA!!! JE BILO VSEGA! IN BIL JE ZE V KOMUNI, NE CEL PROGRAM, KER SO GA VEN METALI PA KER SO PREDLAGALI, NAJ GRE V ŠOLO!! DA JE ŠOLA MESTO ZA 16 LETNIKA!!

TAK DA TI, BIVSI ODVISNIK, SVAKA CAST ZATE DA SI BIVSI, A SEM NAPISALA, DA IMAMO PROGRAM ZA POTEM 2-3 LETNI PROJEKT CLOVEK, A GA NE MOREMO TJA SPRAVIT, KER NI NEGATIVEN NA VSE. NE POTEM MENI, DA GA HOCEM SPRAVIT V KOMUNO... JA RADA GA IMAM IN BI MU RADA POMAGALA, VEM TUDI DA BI MU BRCA CEZ PRAG NAJBOLJ POMAGALA (CE BI PREZIVEL!), A ŠE NIMA 18!!!!!
Ata mora to naredit,on je glavni sedaj.Je moški! Nima sin kaj ven hodit,foter naj bo z njim če je treba 24/365. Samo zanj,zdaj gre zares,sin ga rabi ZDAJ! ATA JE TUKAJ KLJUČEN!!!
Default avatar

zakaj ata

atastiata je napisal/a:
Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
NE MOREM!!! KOLIKOKRAT NAJ ŠE POVEM, DA NE MOREM!!! TUDI KO SEM DOMA, GRE VEN!! DVA TRI DNI JE OK, POTEM SPET ZABLUZI.
IN NI BILA "SAMO" TRAVA!!! JE BILO VSEGA! IN BIL JE ZE V KOMUNI, NE CEL PROGRAM, KER SO GA VEN METALI PA KER SO PREDLAGALI, NAJ GRE V ŠOLO!! DA JE ŠOLA MESTO ZA 16 LETNIKA!!

TAK DA TI, BIVSI ODVISNIK, SVAKA CAST ZATE DA SI BIVSI, A SEM NAPISALA, DA IMAMO PROGRAM ZA POTEM 2-3 LETNI PROJEKT CLOVEK, A GA NE MOREMO TJA SPRAVIT, KER NI NEGATIVEN NA VSE. NE POTEM MENI, DA GA HOCEM SPRAVIT V KOMUNO... JA RADA GA IMAM IN BI MU RADA POMAGALA, VEM TUDI DA BI MU BRCA CEZ PRAG NAJBOLJ POMAGALA (CE BI PREZIVEL!), A ŠE NIMA 18!!!!!
Ata mora to naredit,on je glavni sedaj.Je moški! Nima sin kaj ven hodit,foter naj bo z njim če je treba 24/365. Samo zanj,zdaj gre zares,sin ga rabi ZDAJ! ATA JE TUKAJ KLJUČEN!!!

Zakaj ata?
Veš, tudi ženske znamo in zmoremo! Mogoče pri avtorici res ne špila, ampak pri njej sta nesposobna oba z možem, tako da očitno tudi ata ne pride v poštev.
Default avatar

za mamo

Mama,drži se.Ni ti lahko.Zmogli boste prebroditi tudi to.Verjamem,da dajaš od seme maksimalno.Si bila in si dobra mama.
Probajte to,kar do še sedaj niste,oče naj se angažira in da vse drugo v drugi plan!
Zmogli boste!

Pa še to, nekateri komentarji tukaj so poden od podna.A vas ni sram? A hočete pomagati nekomu v stiski,ali škoditi? Če ne morete nič pametnega povedati,brez žaljenja,držite ....! Pa ni važno ali gre za taredko,tagosto ali bilokoga!
Default avatar

atastiata

zakaj ata je napisal/a:
atastiata je napisal/a:


Ata mora to naredit,on je glavni sedaj.Je moški! Nima sin kaj ven hodit,foter naj bo z njim če je treba 24/365. Samo zanj,zdaj gre zares,sin ga rabi ZDAJ! ATA JE TUKAJ KLJUČEN!!!

Zakaj ata?
Veš, tudi ženske znamo in zmoremo! Mogoče pri avtorici res ne špila, ampak pri njej sta nesposobna oba z možem, tako da očitno tudi ata ne pride v poštev.
Zato,ker očitno mama ne zmore/ne zna.Poskusila je kot berem vse,še preveč,z mulcem se ukvarjajo 100/h,on pa jih natgeguje okoli malega prsta!
In zato,ker so očetje že po defoltu močnejši spol,oče je za sina pri teh letih ključen in verjamem,da je močnejši kot mama. In verjamem,da sta oba dobra človeka,ki dajeta svoj maximum!
Default avatar

Kam se obrnit preden se nam zmeša

Hvala tistim, ki razumete...
Tudi danes so me odbili :( Še sam dr. Kastelic je povedal, da z izbruhi jeze bo tudi od tam (ce bo sprejet) izkljucen, kakor tudi iz Projekta Človek. Jutri dobim termin za 1.pogovor, rabim novo napotnico... pa bo spet vikend... in spet nic... in dan za dnem nic.... clovek bi obupal... ampak saj bom... bom zbrala se nekaj moci za uredit kar bo treba.
Default avatar

Polona31

Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
Hvala tistim, ki razumete...
Tudi danes so me odbili :( Še sam dr. Kastelic je povedal, da z izbruhi jeze bo tudi od tam (ce bo sprejet) izkljucen, kakor tudi iz Projekta Človek. Jutri dobim termin za 1.pogovor, rabim novo napotnico... pa bo spet vikend... in spet nic... in dan za dnem nic.... clovek bi obupal... ampak saj bom... bom zbrala se nekaj moci za uredit kar bo treba.
Draga ženska...hvala bogu nimam teh izkušenj in molim boga ali kogar koli, da jih ne bom imela. Tukaj si dobila konkretne nasvete, ampak...očitno te večina teh nasvetov zaobide.
Pa saj ti tudi strokovnjaki povedo podobno...z izbruhi jeze se ne bodo ukvarjali...otroka morate obvladati sami...vi starši mu morate JASNO postaviti meje. Sicer pri tem otroku ste ˝malo˝ pozni...upam za voljo otrok, da je postavljanje meja pri mlajših bolj jasno izraženo.
Ko berem to...ne vem ali so problem droge ali psihične težave otroka. Če so psihične težave, potem res ni mogoče kaj dosti narediti sam. Če pa je problem v drogah (beri iskanju pozornosti) pa...zakaj ne poslušaš nasvetov ki so že bili napisani? Zakaj fanta ne osamita? Pa ne se izgovarjati na dobro plačano službo!!! Služba danes je, jutri je ni! Otrok pa je ZA VEDNO TVOJ!!!! Ali si tudi ti ena od tistih mamic, ki se pohvali da nikoli ni bila na bolniški zaradi otroka?
Praviš da fant kar gre...kako kar gre??? Kdo je šef pri hiši??? Bodita odločna in stroga! Nima kaj hoditi NIKAMOR!!!
Če je ta zgodba resnična, verjamem da je težko, ker hočeš pomagati, ampak...samo pomagali mu ne boste če ne boste spremenili sistema v družini. Če ne bo vladal red in disciplina in dokler smrkavec ne bo vedel kdo je šef, bo šef on in...
Default avatar

Karolyyn

atastiata je napisal/a:
zakaj ata je napisal/a:Zakaj ata?
Veš, tudi ženske znamo in zmoremo! Mogoče pri avtorici res ne špila, ampak pri njej sta nesposobna oba z možem, tako da očitno tudi ata ne pride v poštev.
Zato,ker očitno mama ne zmore/ne zna.Poskusila je kot berem vse,še preveč,z mulcem se ukvarjajo 100/h,on pa jih natgeguje okoli malega prsta!
In zato,ker so očetje že po defoltu močnejši spol,oče je za sina pri teh letih ključen in verjamem,da je močnejši kot mama. In verjamem,da sta oba dobra človeka,ki dajeta svoj maximum!
Lej, pri 15+ letniku ni nujno da deluje. Ce se bo mulc prevec upiral pa ignoriral meje, kaj naj ata stori? Eno vzgojno okoli uses? Sem zal ze videla kam lahko tak nacin pripelje... 10 min kasneje so jih policisti locili. Rezultat? Pregled obeh na urgenci (na sreco ni bilo nic hujsega, bi pa glede na slisano lahko kak zob sel) in cedna poloznica.
Ce se najstnih upre je treba zelo previdno naprej.
Default avatar

Izbruhi jeze

Morda pa tvoj sin izbruhe jeze le uprizarja zato, da se le ne bi zdravil. Odvisniki so namazano z vsemi zavbami.
Default avatar

jojprejojjoj

Težka situacija,nimam pametnega nasveta.
Želim pa si,da nikoli ne nosim tvojih škornjev, vam pa želim, da dobro rešite nazavidljivo problematiko,ki vas ubija.
Default avatar

šit

Brez veze, da pametujemo, še prehitro "se zgodi" komur koli, da pride do kakšnih problemov, ki jih ni mogel predvideti... Lahko je potem bit pameten, zakaj je tako, ampak takrat je prepozno. Avtorica rabi pomoč zdaj, v tem trenutku. Sigurno bi za nazaj spremenila, če bi vedela, kaj konkretno...
A so kje kakšni starši brez napak? Ki znajo idelano vzgajati? in vedno prav odreagirati? Jaz jih ne poznam... Kar srce se mi para, ker imam sama toliko stare otroke... Samo upam, da nas ne doleti kaj takega (smo pa dali kako drugo preizkušnjo čez).
Avtorica - razumem tvojo jezo, ker človek bi res pričakoval, da je pomoč mladoletnim na dlani. Pa ni. Ne za bolezni, očitno tudi ne za odvisnosti. Se je kar treba spoprijet z rekom: Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal. In upati in verjeti in narediti vse, da se zadeve spravijo v red. In potem delati na tem, da tam tudi ostanejo. Žal pa ni čarobne paličice niti čarobne tabletke.
Naredite si načrt in se ga držite. Do konca.