Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

vodni kamen na steklenih tuš kabinah

Default avatar

opremljamo

Tisti, ki imate steklene tuš kabine (ali samo steklena vrata pri zidani kabini) - koliko se gor pozna vodni kamen, je takoj vse zapacano? Odločam se med navadnim in matiranim steklom (s kakšnim vzorcem), bolj mi je všeč navadno, ampak me skrbi, da bo potem vsak dan 3x za pucat ...
Default avatar

zvezdica zaspanka :9

Svetujem mat steklo, pa cuno v roki vsak dan. Ker se vseeno pozna.
Default avatar

gumb

bullshit, stekleno tuš kabino imamo že 15 let, pa ni težav s kamnom. po tuširanju pač obrišeš steklo na hitr in to je to
Default avatar

gladke

Gladke površine se lažje čistijo, klinc mat k se kao ne vidi, ko ne moreš spucat
Default avatar

gupika

gumb je napisal/a:
bullshit, stekleno tuš kabino imamo že 15 let, pa ni težav s kamnom. po tuširanju pač obrišeš steklo na hitr in to je to
se strinjam!
Default avatar

dd

Mi imamo namesto cunje brisalec za stekla, tist gumijast, kot za avto. Se tud obnese.
Default avatar

štalatotalna

Tkole je pri nas...
Imamo dve tuš kabini s steklom. Ene praktično ne uporabljamo, če jo, pa vedno vsaj približno zbrišemo in zgleda ok.
drugo uporabljamo večkra dnevno in je umazana. Se jo da ščistiti, to ni problem, ampak 100% negovat pa ni mogoče (otroci naredijo svoje). problem je, ker je kabina manjša od prve, gor se nabira miro, šamponi, pa voda na vodo in to vsak dan...jo enkrat tedensko čistim s čistilom in še s parnim čistilcem na 14 dni. Sem pa videla, da imajo v tujini res v vseh salonih poleh steklenih tuš kabin tudi te brisalce oken-kot za avto. Tudi jaz razmišljam o nabavi. :)
Imamo pa v obeh kabinah samo steklo (brez kakšnih obrob), tako da se lahko kabina lepo očisti. Druga kabina je tudi brez kadi in na drugi strani so temne ploščice. Tudi na ploščicah je seveda vodni kamen, ampak se da vse lepo čistiti. Če bi kabino uporabljali samo odrasli, ne bi bilo nobene panike, tako pa... suženj kopalnice pa ne bom.

Kljub temu, da ne zgleda vsedno vse tipi top, bi se še vedno odločila za navadno steklo in ne mat. Je bistveno lepše in lepo poveča kopalnico. Za obiske se da ščistiti, sicer pa...kdo ti pa toliko hodi v kopalnico, da bi se vtikal v čistost. Je pa razlika ali imaš v kopalnici samo umazano od vodnega kamna ali pa "umazano". :)
Default avatar

opremljamo

hvala za mnenja!
saj mi je vseeno za mnenja drugih, to bo itak naša kopalnica, za goste bo spodaj, le ne izgleda mi lepo, če je nonstop vse zapacano z vodnim kamnom, potem bi se raje odločila za kakšno drugo varianto.

Vseeno bo kar steklo, gladko :-)
Default avatar

štalatotalna

Odlična odločitev!

Aja, pa čim večji naj bo tuš...to že veš. :)
Default avatar

bolj lena

Mi imamo mat steklo in ne bi šla v gladko, če je ne vem kaj.
Ko se mi zdi, malo očistim (ker voda je trda, kamen se nabira da je kaj), ko se mi ne da, pa pač ne.
In je kopalnica vedno urejena, ne da bi vsakdo videl "kdaj se mi ni dalo".
:)
Default avatar

ona53

gupika je napisal/a:
gumb je napisal/a:
bullshit, stekleno tuš kabino imamo že 15 let, pa ni težav s kamnom. po tuširanju pač obrišeš steklo na hitr in to je to
se strinjam!

Tudi jaz že veliko let, malo vzrorčasto steklo, nobenih težav, čistim pa 1 x tedensko.
Default avatar

kordež in kučan priporočata

v merkurju lahko kupiš za mism da okrog 14 € čistilo za tuš kabine od KOLPA SAn-a sicer je namenjeno njihovim tuš kabinam , ajaz ga uporabljam na moji doma, ki pa je neka italijanska in zadeva pobere božjo mater s stekla. sam pazi, ker to so neke kislen (da ti kam ne špricne,.... saj veš, rokavice, pa preč od obraza), PA OBVEZNO LUFTEJ, KR TO SMRDI K KUGA.

je pa tko. piše da tuš kabino samo z fajn vrelo vodo obrizgaš, razpršiš nato čistilo in pustiš delovati in nato še enkrat z vodo, da se očisti. jaz sicer jo obrizgam z vročo vodo, nato pa malo tega čistila razpršim op tuš kabini in z krpa gobico očistim (pač šparam s čistilom)

funkcionira, sam be careful
Default avatar

vodnikamen

V Merkurju imajo BIVA nano premaze za tuš kabine. Ko s tem premažeš, se nabira neprimerno manj kamna, pa še tega ni več problem odstraniti - samo rahlo obrišeš s krpo. Prej pa sem se mučil s sredstvi proti kamnu, pa še drsal sem s cunjo po steklu kot neumen. Z enim nakupom sem premazal tuš kabino in dva avtomobila na vseh šipah.
Default avatar

Dajančica

Mi smo si nabavli mehčalec vode Aquami ultra smw. Moram rečt da je TOP! Kamna skorda nč, kar je obrišeš s prstom,res THE BEST! V glavnem priporočam. Sej pa itak nudijo poleg 5 letne garancije, 3o dnevni garancijski rok na zadovoljstvo, tko da če niste zadovoljni vam vrnejo stroške.To je nas tutu prepričalo, ker smo imeli nekakšne filtre prej pa nismo bili zadovoljni.
Pa zakon je, ker ni nobenga vzdrževanja.
Tko da, kdor se hoče znebit topl priporočam -> http://www.aquami.eu/kategorija-izdelka ... ultra-smw/
Default avatar

Metamed

jedkano steklo je vizualno zelo neprivlačno v kopalnici, seveda dajte navadno. Mi ga imamo, je super lepo, zvečer pa po tuširanju povlečem z brisalcem za šipe, vzame mi 10s dela, šipe s čistilom ne čistim 14 dni.
Default avatar

Metamed

drugače pa čistila Kimi v Trzinu, super hitro odstrani vodni kamen, te, ki jih kupujemo v trgovinah so zelo nežna. za naravno čistilo pa prisegam na kokakolo :D ali kis