Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

pralni stroj pomečka cunje zato kupujem novega, kateri ne mečka?

Default avatar

maminina

Kot je že v naslovu, naš pralni stroj (candy) že od začetka mečka cunje tako močno da moram čisto vse speglat (in to močno) ker smo drugače kot da nas je krava prežvečila. Centrifuga nima veze ker smo probali prati na 800 ali pa na 1000 je isto, mehčalec nič ne pomaga, serviser tudi ne...

Ker nas je veliko in je cunj ogromno smo se odločili za nov stroj, zdaj pa se bojim da bomo dobili kakšnega ki enako mečka kot ta ki ga mamo.-
Izbiramo med Bochom, LGjem in BEKOm- kakšne so vaše izkušnje z temi stroji in mečkanjem cunj?
Default avatar

Gorenjevega nikar!

Gorenjevega nikar, če ne želite, da izbruhne požar v hiši! Naš Gorenjev pralni stroj se je po treh mesecih uporabe vžgal in smo morali klicati gasilce...
Default avatar

jest1

nas je tudi veliko in imamo Boschevega 8kg
Default avatar

nikoli slišala

morda preveč napolniš boben?
Default avatar

Zoa

Meni je mečkal kadar sem imela preveč polno naloženega.Sedaj ponavadi dam v sušilca vse cote iz enega pranja, ampak jih skušam zložiti v čim krajšem času, po koncu sušenja. Če imam pa res poln pralni stroj, pa včasih razdelim na dva sušenja. Se posuši hitreje in manj je mečkanja.
Default avatar

MalaM

Imam Bosch, 7kg, zmerno meckanje ker dam vedno centrifugo na 1200.
Default avatar

samo info

Zoa je napisal/a:
Meni je mečkal kadar sem imela preveč polno naloženega.Sedaj ponavadi dam v sušilca vse cote iz enega pranja, ampak jih skušam zložiti v čim krajšem času, po koncu sušenja. Če imam pa res poln pralni stroj, pa včasih razdelim na dva sušenja. Se posuši hitreje in manj je mečkanja.
Ona piše, da ji mečka pralni stroj in ne sušilni.
Default avatar

zdaj boševka

MalaM je napisal/a:
Imam Bosch, 7kg, zmerno meckanje ker dam vedno centrifugo na 1200.
Imam prav tako Bosch za 7 kg in mečka veliko bolj kot prej Gorenjev, ne glede na nižjje število obratov pri centrifugi. Cunje se zelo težko likajo. Nezadovoljna.
Default avatar

gorenjkaa

Imam gorenjevga in jih na koncu lepo zrahlja (če ne dam na skrajšan program).
Zadovoljna, ker veliko manj peglam.
Default avatar

češplja

Imam Gorenje in nikoli se ne bi odločila za drugega. Cunje lepo oprane, nič pomečkane.
Dela pa pa brezhibno že 6 let, čeprav perem skoraj vsak dan. Iz lastnih izkušenj
lahko rečem, da ga ni čez Gorenjev stroj
Default avatar

gorenje

Še en glas za Gorenje v vseh pogledih.
Default avatar

kaj pa...??

Imeli Candy, mečkal kot zmešan neglede na to koliko sem naložila v boben, lahko je bilo veliko, lahko je bilo malo, lahko je bilo ravno prav, vedno je bilo vse trdo in zmečkano.
Kasneje smo imeli Indesit pa je bil še kar ok.
Zdaj imamo Miele, pere več kot odlično, centrifuga na 1400, perilo pa brezhibno. Včeraj sem oprala veliko pregrinjalo za posteljo, tanko prešito odejo, ki res napolne ves boben saj je res ogromna. Oprano sem vrgla na štrik in ko se je posušila je šla direkt nazaj na posteljo. Pri Candyju sem to lahko samo sanjala.
Default avatar

Iz izkušnje...

Samo bistvo je v strukturi bobna!

Edini, ki ne mečkajo pri vrtljajih, višjih ob 800, so stroji znamke Miele. To pa zato, ker ima satast boben, kar omogoča, da se perilo ne spravlja v grude in se ne lepi na stene bobna, kot pri vseh ostalih pralnih strojih. Še link:Pozitivno izkušnjo z nemečkanjem ima kolegica le še z LG strojem, ima pa tegale:Ta stroj je tudi odličen, ker ima program parnega pranja, tako kot profesionalni pralni stroji, primeren za alergike, pa še pralnih sredstev ne rabiš.....

Žal je tako: dober in kvaliteten stroj, ki nudi vsaj 3 najbolj zaželene zahteve vsake gospodinje ( nezmečkano in zagubano perilo, čimmanj likanja brez uporabe sušilca in čimmanj nabiranja umazanije, plesni po gumah strojev zaradi uporabe pralnih sredstev), je v cenovnem razredu od 800 eur naprej.....
Default avatar

muckohamlet

Zanimiva tema. Škoda ker ni navedenih prav modelov pralnih strojev (čeprav se tudi modeli z leti menjajo).
Default avatar

jazapa

jaz pa prisegam na Miele ! je pa res, da če je preveč perila nabasanega, večja je možnost zmečkanosti ne glede , kateri stroj imaš.