Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Predkupna pravica občine

Default avatar

Gea

Za območje, kjer imamo zemljišče, velja zakonita predkupna pravica občine. Kaj to pomeni v primeru prodaje? Da moraš najprej ponuditi občini? Ali ceno določiš sam?
Default avatar

gost

Mislim, da moraš na občini objaviti prodajo. Ceno določiš sam. Občina lahko izkoristi predkupno pravico ali pa ne. V kolikor se občina odreče predkupni pravici, potem lahko prodaš komurkoli, vendar pa cena ne sme biti manjša, kot si jo ponudila občini. Če ceno znižaš, jo moraš pod novimi pogoji zopet ponuditi občini v odkup. Tako nekako gre.
Default avatar

Aja

Za prodajo itak rabiš lokacijsko informacijo, ki jo dobiš na občini. V tej lokacijski informaciji pa piše, ali uveljavlja predkupno pravico ali ne.
Nadaljni postopek pa je tak, kot ga piše "gost".
Default avatar

AnaM

Na našem je imelo predkupno še Ministrstvo za obrambo.
AnaM
Default avatar

hjghj

Pa neposredni sosedi imajo predkupno pravico..
lp
Default avatar

pravni palček

Lahko tudi pomeni, da daš kot darilo ali zamenjaš, čemu bi prodajal.
Default avatar

blabla?

Kaj to pomeni glede sosedov v praksi? JIm moras ponudit zadevo v odkup, tudi ce ze mas kupca al kako ?

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Andrej Strgar , krajinski arhitekt
AndrejStrgar
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori