Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Javna tribuna: O napakah pri načrtovanju mansarde – pogovor z arhitektom

Default avatar
Da bo mansarda postala prijeten, svetel in udoben dom, jo je treba skrbno načrtovati. Na nekatere vidike mansarde pri tem nimamo vpliva, na večino pa. Zato je dobro poznati pasti, ki jih ta prostor pod streho lahko skriva. Učimo se lahko na napakah drugih, bolje pa je, da smo sami dobro podkovani. Med najbolj pomembnimi elementi zasnove sta zagotovo arhitekturna zasnova, ki bo omogočala odprt in hkrati dobro izkoriščen prostor, ter svetloba, brez katere ni kakovostnega in zdravega bivalnega okolja.

V javni tribuni, v sredo, 30. 09. 2020, ob 10. uri na forumu odgovarjali na vprašanja:

- katere so najpogostejše napake, ki jih naredimo pri urejanju mansarde,
- katere so najpogostejše zmote o mansardah,
- kako zasnovati mansardo, da bo prostor odprt in svetel, da se v njem ne bomo počutili utesnjene,
- kako v mansardi vzpostavimo neposreden stik z zunanjostjo,
- ali je mansarda lahko odprta do slemena in kako to vpliva na ogrevanje,
- kako preprečimo, da bi se mansarda poleti pregrevala in koliko na to vplivajo strešna okna,
- zakaj je pomembno, koliko strešnih oken imamo v mansardi in kako so razporejena,
- kakšna je razlika med strešnim oknom in frčado,
- zakaj mora biti strešno okno senčeno in kakšna senčila lahko izberemo,
- katere so glavne značilnosti strešnih oken ali kako izbrati ustrezno,
- načini odpiranja strešnih oken; od česa je odvisna pravilna izbira,
- na kaj morate biti pozorni pri vgradnji strešnega okna,
- kako zračiti mansardo ter kako avtomatizirati odpiranje oken in zagotoviti svež zrak?

Z nami bosta vodja strokovnih svetovalcev Tomaž Pust in arhitekt Domen Pogorevc iz podjetja Velux, ki bosta odgovarjal na vsa vaša vprašanja, povezana z načrtovanjem in urejanjem mansarde.

Vabljeni, da postavite vprašanja že zdaj.
Default avatar
Kolenčni zid v mansardi imam cca 40 cm. Naj ga pustim tako ali raje pred njim pozidam nov zid na višino cca 110 cm, ker bi na te višini pol tudi vgradil strešna okna. Kaj svetujete?
Default avatar
Ali je res, da se med oknom in senčilom (notranjim) pozimi nabira kondenz? tako sem slišala, zdaj pa ne vem, ali naj vgradim le okna ali tudi senčila?
Default avatar
kdaj naj zberem troslojno in kdaj dvoslojno okno? kakšna je v resnici razlika, kaj pridobim s troslojnim?
Default avatar
ali okna kupim pri vas in kdo jih vgradi, ali jih kupim na primer v Merkurju in kdo jih pol vgradi? Še to me zanima, kaj če bi hotel širše okno kot je razdalja med širovci? kako sploh zagotovite, da pri oknu ne bo zamakalo?
Default avatar
Zanima me, koliko in kakšna izolacija strehe je potrebna, da mansarda poleti brez klime ne bo prevroča oz. pozimi premrzla. Vgraditi nameravamo zunanje mrežasto senčilo - menda tudi to pomaga pri obvladovanju vročine.
Kako efektivno zračiti mansardo? Ali je smiselno vgraditi prezračevalni sistem?
Default avatar
Zanima me, kako pripravijo prikaz 3D osvetlitve - kaj potrebujete z naše strani in na koga se lahko obrnemo za več info?
Default avatar
zanima me, kako se prezraci prostor kadar je dezevno, ce nimas drugega okna v prostoru, da ne pada dez notri?
Hvala za odgovor.
Default avatar
O montaži me nekaj zanima. Monter vgradi okno, kdo pa naj bi izdelal zaključke okoli okna, špalete, da bodo izolirane, pa da ne bo zamakalo. Kako sploh morajo biti izdelane obrobe okoli okna?
Default avatar
Pozdravljeni, ali izdelujete tudi okna po meri?
Default avatar
Pozdravljeni obiskovalci javne tribune in strokovnjaki podjetja Velux, ki jih danes zastopata Tomaž Pust in Domen Pogorevc.

Dobrodošli v pogovoru o urejanju mansarde in kako pri tem izkoristiti prednosti strešnih oken.

Pa začnimo z odgovarjanjem na prva že prejeta vprašanja in pogovor, v katerem bomo izvedeli marsikaj uporabnega in novega.
Vprašanja lahko postavite in odgovor pričakujete do 11. ure.
Default avatar
V katerih primerih svetujete strešna in kdaj stranska okna? Trenutno imamo dve stranski, polobni, razmišljamo o rahlem dvigu strehe in nadomestitvijo s strešnimi okni. Kako velika bi priporočali za dnevni prostor cca 80 kvadratnih metrov? Več manjših ali večje?
Default avatar
Med.Over.Net je napisal/a:
Pozdravljeni tudi z naše strani, se že veselimo.
---

BREZPLAČEN 3D izris, prijava na povezavi: https://inspiration.velux.si/zahteva-za-kupon

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt

VELUX Slovenija d.o.o.
Ljubljanska 51 a, 1236 Trzin
Tel: 01 724 68 68
https://www.velux.si
Default avatar
Na forumih berem, da je treba vzet plastična okna, ker lesena z leti potemnijo, plesnijo, gnijejo. Menda zaradi kondenza. Je to res, a tega ne morete preprečiti?
Default avatar
kolenčni je napisal/a:
Vsekakor vam svetujemo, da najprej okna vgradite na željeno višino. Pravilna višina je, da zgornjo ročico okna dosežete (to je cca 200-210 cm). Tudi senčila in prezračevalna loputa se upravljajo na zgornjem robu okna, zato je res pomembno, da si upravljanje olajšate in zgornji rob dosežete. Spodnji rob okna pa naj bo okoli 100-115 cm od gotovih tal. S tem bo vaš prostor ugodnejši za bivanje, saj boste zagotovili razgled na okolico. Neprijetno je bivati v prostoru, kjer stika z okolico nimate.

Šele nato se lahko odločite ali boste del pod oknom zaprli (suhomontaža) ali pa boste tistih nekaj dodatnih cm vseeno izkoristili za kak element, dekoracijo, povečali igralni kotiček,…Več idej in navdiha lahko najdete tudi tukaj: https://www.velux.si/inspiracija/prenova
---

BREZPLAČEN 3D izris, prijava na povezavi: https://inspiration.velux.si/zahteva-za-kupon

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt

VELUX Slovenija d.o.o.
Ljubljanska 51 a, 1236 Trzin
Tel: 01 724 68 68
https://www.velux.si
Priponke

zatemnitev.png
(1009.94 KiB)

višine.png
(34.27 KiB)

Default avatar
nejeverna je napisal/a:
Na oknu se lahko nabere kondenz, če so zato vzpostavljeni pogoji. Kondenz se ne bo nabiral zaradi senčila, ampak zaradi prevelike vlage v prostoru. Zato je potrebno vse, da se vzpostavijo taki pogoji, da se kondenz ne pojavlja: dovolj redno in intenzivno zračenje, pravilna oblika in dobra izoliranost špalet, izvor toplega zraka pod oknom (radiator ali talno gretje imamo ponavadi pod oknom, v mansardi pa to velikokrat pozabimo).

Vlaga se nabira najprej na najhladnješem elementu v prostoru. To je ponavadi steklo. Podobno je z ogledalom v kopalnici po tuširanju. Nabere se kondenz. Pa vsi vemo, da z ogledalom ni nič narobe. Zračenje po tuširanju kondenz odpravi oz. Posuši.

Teoretično pa velja, da z zelo izolativnim senčilom na notranji strani še nekoliko preprečimo kroženje toplega zraka po samem steklu. Zato se notranja temperatura stekla še nekoliko zniža in so pogoji za nastanek kondenza prej izpolnjeni.

Obstojajo notranja senčila (termoplise), ki so neprosojna in zato zelo zatemnijo prostor, možno pa jih je nastaviti tako, da je zgoraj in spodaj minimalna reža, ki omogoča pretok zraka po steklu (in s tem zmanjšanje kondenza). Še boljša pa je uporaba zunanjih rolet, saj z uporabo le teh prostor zatemnite, hkrati pa temperaturo notranjega stekla dvignete za kako stopinjo. Zato ponavadi ob uporabi rolet do kondenza ne prihaja.


Aja, pa še pomembna informacija glede senčil v vašem primeru: vsa senčila je možno vgradit naknadno brez kakega gradbenega posega. Torej vi se lahko odločite za nakup oken brez senčil v prvi fazi, potem pa vidite, kaj vas dejansko moti in kupite in vgradite senčilo, ki ga dejansko potrebujete. Tudi zunanje rolete, ki z uporabo nastanek kondenza zmanjšujejo, hkrati pa prostor zatemnijo, branijo pred vročino in zmanjšujejo hrup dežnih kapelj...


Nasveti in informacije o kondenzaciji: https://www.velux.si/nakup-vgradnja-in- ... ndenzacija


Več o tem kako ohranjati kakovost zraka v prostoru: https://hssi.velux.si/vodic-po-prenovi- ... -prostorih

---

BREZPLAČEN 3D izris, prijava na povezavi: https://inspiration.velux.si/zahteva-za-kupon

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt

VELUX Slovenija d.o.o.
Ljubljanska 51 a, 1236 Trzin
Tel: 01 724 68 68
https://www.velux.si
Priponke

prerez.png
(35.81 KiB)

termoplise1.jpg
(179.82 KiB)

termo plise.jpg
(157.68 KiB)

Default avatar
Še nekaj zadev me zanima:
- V katerih primerih bi priporočili panoramsko strešno okno in ne klasično strešno okno?
- Kaj je bolje vgraditi eno večje strešno okno ali več manjših?
- Na kakšno višino je še smiselno vgraditi strešno okno?
Hvala za informacije!
Default avatar
demonA6 je napisal/a:
Troslojno steklo je energijsko nekoliko boljše, torej s tem mislimo, da so izgube pozimi nekoliko manjše. Je pa res, da ima zato troslojno steklo tudi nekoliko manjši prehod svetlobe. Bom poskušal na hitro pokazati, za katere primere je bolj primerno eno in za katere bolj drugo...

Če gradite novogradnjo in delate energijsko zelo varčen objekt ali celo pasiven objekt, potem boste uporabili najboljše izolacije na fasadi, boste vgradili troslojna fasadna okna, nenazadnje boste celo vhodna vrata izbrali najbolj varčna, potem morate tudi na strehi vgraditi strešna okna s troslojnim steklom. V tem primeru vam svetujemo še poglobljeno vgradnjo strešnega okna in vgradnjo zunanje rolete, kar vam še dodatno doprinese pri energijski bilanci. Sploh je to pomembno, če imate v istem prostoru vgrajeno običajno, vertikalno okno s troslojno zasteklitvijo. Potem mora biti tudi na strehi. Nič dobrega namreč niste naredili, če je eno okno v prostoru energijsko bolj varčno od drugega.

Če pa okno samo menjate zato, ker je dotrajano in ne boste izvedli celovite energetske prenove (dodatne izolacije na fasadi,…) ampak boste samo zamenjali dotrajano strešno okno, potem je strešno okno z dvoslojnim steklom prava izbira. Dvoslojno steklo, ki se danes uporablja v strešnih oknih, je neprimerno boljše od stekel, ki so bili uporabljeni v preteklosti.


Teoretično bi lahko uporabili tudi različno zasteklitev na istem objektu in sicer odvisno od orientacije strehe: na severni strani bi bila bolj primerna uporaba energetsko boljša zasteklitev, medtem ko bi na južni strani zaradi sonca tudi pozimi prejeli skozi steklo več energije kot bi jo izgubili.


Mnogo več energetskih prihrankov prinese dober razmislek o pravilni uporabi senčil. Senčila vam prihranijo energijo tudi poleti, saj preprečujejo pregrevanje in s tem zmanjšamo porabo energije za ohlajevanje, zunanja roleta pa vam predstavlja dodatno izolacijo tudi pozimi in to precej večjo kot pa uporaba energijsko boljšega stekla. Pri steklu pa pazite, da zunanje kaljeno in predvsem notranje lepljeno (varnost).

Več o zasteklitvah si oglejte tukaj: https://www.velux.si/izdelki/stresna-okna/zasteklitev
---

BREZPLAČEN 3D izris, prijava na povezavi: https://inspiration.velux.si/zahteva-za-kupon

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt

VELUX Slovenija d.o.o.
Ljubljanska 51 a, 1236 Trzin
Tel: 01 724 68 68
https://www.velux.si
Priponke

roleta ALU (Small).png
(588.29 KiB)

3slojno.png
(344.79 KiB)

Default avatar
več vprašanj je napisal/a:
Strešna okna lahko kupite v trgovinah z gradbenim materialom po celotni Sloveniji. Na tel.št. 01 724 68 68 vam najbližjo trgovino lahko tudi svetujemo. Še bolje pa je, da pokličete priporočenega izvajalca (tudi tega vam lahko uredimo). Prvi razlog, da izberete pot preko dobrega izvajalca je v tem, da vam bo dobri izvajalec prišel svetovati na objekt in boste imeli tako celovito in kakovostnejšo storitev. In vse stroške vnaprej znane. Drug razlog za to pa je finančne narave. V kolikor kupite okno z vgradnjo preko izvajalca, imate obračunan DDV v višini 9.5%. Seveda, če gre za stanovanjski objekt in ste kupec fizična oseba. Če pa sami kupite strešno okno brez montaže, pa je višina DDV 22%.

V kolikor želite okno širše kot je razdalja med špirovci, se naredi menjalnik. To je predelava strešne konstrukcije, ki se največkrat uporablja pri dimniku. Ali je menjalnik smiselno narediti, se posvetujte z izvajalcem na objektu. Če to želite samo zato, ker bi ožje okno dovajalo premalo svetlobe, je verjetno hitreje, velikokrat pa tudi finančno sprejemljivejše, če enostavno dodate še eno okno zraven. Sploh, če je mansarda že izkoriščena/vseljena in je zato poseg za izdelavo menjalnika večji.

Vodotesnost zagotavljamo z originalnimi obrobami, ki se razlikujejo glede na strešno kritino in kombinacijo oken. Obrobe so narejene točno za določeno dimenzijo in s tem zagotovimo, da na objektu ni kakega rezanja, predelave ali česa podobnega. Obrobe zagotavljajo vodotesnost po principu prekrivanja, tako kot na strehi mora biti (nobenega lepljenja ali uporaba kakih tesnil, ki bi jih UV in izpostavljenost na zunanje vplive uničila).


Več o vgradnih izdelkih: https://www.velux.si/izdelki/vgradnja
---

BREZPLAČEN 3D izris, prijava na povezavi: https://inspiration.velux.si/zahteva-za-kupon

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt

VELUX Slovenija d.o.o.
Ljubljanska 51 a, 1236 Trzin
Tel: 01 724 68 68
https://www.velux.si
Priponke

obroba (Small).png
(538.01 KiB)

menjalnik.png
(191.11 KiB)

obrobe1.png
(182.58 KiB)

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori