Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

strop z leseno oblogo - s čim zamenjati

Default avatar

krpica1

Prosim za nasvete....

V mansardnem stanovanju imamo strope obdelane z lesom (ladijski pod ali kako se temu reče).
Po 30-ih letih bi rada stanovanje preuredila, ladijski pod mi ni več všeč. Pohištvo v stanovanju bi rada imela v beli barvi v kombinaciji imitacije lesa v sivo-rjavi barvi (tega naj bi bilo le za popestritev bele).

Zaradi željene barve novega pohištva, leseni strop v svetlorjavi barvi nekako ne paše skupaj, zato me zanima, če poleg knauf (gips kartonske) plošč obstaja še kakšen drug material za obdelavo stropa. Predvsem, če obstaja kakšen drug lažji material, saj so knauf plošče dokaj težke.

Znank mi je predlagala, da ladijski pod prebarvam v belo...ampak nisem kaj preveč navdušena nad tem...niti si ne predstavljam, kako bi to zgledalo...

Prosim za kakšne vaše ideje, nasvete, morebitne rešitve za moj primer...Hvala.
Default avatar

AlenkaTomori

Točno to, bi bila tudi moja prva misle - prebarvati belo.
Razen, če vam niso všeč fuge, če so med deskami?
Še vedno lahko menjate samo to oblogo, ni treba, da so knauf plošče. Tudi druge lesene izvedbe so na voljo, ki nimajo tako opaznih fug in ja, prebarvane v belo.
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98
Default avatar

krpica1

Hvala za vaš hiter odgovor. Bomo premislili, kaj narediti...
Default avatar

Blavle

Ne, ne in NE ga barvat v belo. Smo poskusili. Pol leta je blo OK (če zanemarimo trud z veckratnim brusenjem in strosek barve), potem pa je iz lesa skozi barvo zacel sekat tanin. Na izgled je bilo kot "poscano".... spet brusenje, baravnje z barvami na razlicnih osnovah....) vsakic, po nekaj mesecih useka ven ista rumena reč.... po nekaj letih in treh sanacijah, 1000 eur za pripomocke in barce smo obupali in poknaufali.....je ze 5 let mir....
Default avatar

DrKnauf

Les se potrfa dol,
Se izolira, postavi kovinsko podkonstrukcijo, paropropustno folijo in čez knauf. To je najbolša gradbena rešitev...
vse ostale info o Knaufu sem na voljo na privat sporočila.
Lp Miha
Default avatar

DrKnauf

DrKnauf je napisal/a:
Les se potrga dol,
Se izolira, postavi kovinsko podkonstrukcijo, paropropustno folijo in čez knauf. To je najbolša gradbena rešitev...
vse ostale info o Knaufu sem na voljo na privat sporočila.
Lp Miha
Default avatar

krpica1

DrKnauf je napisal/a:
Les se potrfa dol,
Se izolira, postavi kovinsko podkonstrukcijo, paropropustno folijo in čez knauf. To je najbolša gradbena rešitev...
vse ostale info o Knaufu sem na voljo na privat sporočila.
Lp Miha
Hvala, DrKnauf

bi še vseeno vprašala, kateri Knauf je najtanjši? (vprašanje 1)
Izkušnje s Knaufom sicer imamo. Smo sami (mož, sinova in jaz) preuredili en velik prostor v tri manjše. Sami smo naredili vso kovinsko konstrukcijo za predelne stene in stro ter prišraufali knauf plošče. Še zdaj po treh letih ni nikjer videti, da bi kaj popokalo (pri spojih plošč), tako, da pri tem delu smo res "tata mata".

Sama navijam za knauf plošče, samo če bi bile vsaj 0,5 cm debeline, ker je mansarda in ne bi rada, da bi bil strop še nižje, kot je sedaj.

Pa še to...kakšno je tvoje mnenje...a je pametno, da bi plošče našraufali kar na ta obstoječi leseni strop? (vprašanje 2)
Jaz bi najraje dala ladijski pod dol. Ta ladijski pod je nabit na lesen viseči strop, tako da bi knauf pritrdili na leseno konstrukcijo. Bi to bilo v redu ? (vprašanje 3)

Prosim še za te odgovore. Hvala !!!