Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

dojenje in služba

Default avatar

martina84

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je mogoče obdržati mleko pri 8-urni odsotnosti od doma (3 mesece po porodu se moram vrniti v službo, preostalih 9 mesecev pa bi bil v tem času z otrokom oče). Kako pogosto je potrebno črpati mleko, da se mleko še tvori? Ali lahko dojenje zjutraj, popoldansko in večerno dojenje ter črpanje mleka obdrži zadostno tvorjenje mleka? Ali bi bilo mogoče s popoldanskim črpanjem mleka ustvariti dovolj zaloge za čas moje odsotnosti?
Default avatar

Topsy

Martina,

Najprej vam predlagam, da si pridobite dobro najboljse elektricno crpalko. Morda Medelo, ki dojko najprej stimulira. Ste crpanje ze prakticirali? Marsikatera mamica dobi na ta nacin manj mleka, kot ga potegne otrok. Vcasih pomaga sprej Syntocinon, ki vam ga lahko predpise ginekolog in sprozi izcejalni efekt. Vec boste crpali, vec mleka bo nastajalo.

Najbolj idealno bi bilo, da crpate v casu, ko bi otrok jedel pri vas. Pomembno je tudi, da mleko in crpalko potem pravilno shranjujete.

Zalogo za prvi dan boste lahko pridobili hitro, potem pa boste tako ponujali mleko od dneva prej. Pozorni boste morali biti potem cez vikend.

Predlagam, da najdete nacin, da bo ocka otroka hranil brez tezav, kasneje pa bo sprejel tudi vaso dojko. Morda boste morali testirari vec vrst steklenick, lahko tudi kozarcek, ki ga dobite pri svetovalkah, ce je kriza lahko tudi z brizgalko.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, Martina!

Vaša situacija, da se morate 3m po porodu vrniti v službo, za naše okolje ni zelo značilna, so pa matere drugod po svetu naštudirale vrsto načinov, kako uspešno hraniti dojenčka s svojim mlekom kljub odsotnosti in službenim obveznostim.

Kot je rekla Topsy, priporočam tudi jaz kakovostno, učinkovito prsno črpalko, premislite o električni ali morda celo dvojni, raziščite ponudbo in pomislite, kolikokrat bi si v tem času lahko črpali mleko in kje bi to lahko izvedli (stranišče je zelo neprimeren kraj). Kot doječa mati imate po zakonu pravico do odmora za dojenje, pogovorite se z delodajalcem o vsem tem. Če je otrok blizu, vam ga lahko pripelje očka za dojenje, če ne, pa si lahko tedaj mleko črpate. Dobro bi bilo, če bi si lahko prve 2-3 mesece črpali vsaj dvakrat, odvisno tudi, koliko boste lahko črpali doma, kasneje, ko bo otrok jedel gosto hrano, pa recimo sprva črpate enkrat in počasi opustite črpanje v službi nasploh. Otrok bo potreboval 120-180ml na kg telesne teže v 24h, povprečno 150. Torej da, kljub odsotnosti je mogoče ohranjati zadovoljivo laktacijo.

"Kako pogosto je potrebno črpati mleko, da se mleko še tvori?"
***Ni pravila. Kajti tudi matere, katerih dojenčki spijo vso noč, imajo lahko 8h premor, pa tvorijo dovolj mleka, vendar se otrok v drugem delu dneva verjetno pogosteje doji. Pri vas bi to morda pomenilo, da bi se več dojil ponoči, kar je utrujajoče, za podnevi pa bi si morali iztiskati sprva skoraj zagotovo tudi v službi. Poglejte morda kakšne povezave tuka, ogromno je nasvetov, žal jih v slovenščini skoraj ni, še vprašajte, če vam ne bo razumljivo ali bi potrebovali slovenski povzetek. Rade volje napišem.
http://www.llli.org/nb/nbworking.html

"Ali lahko dojenje zjutraj, popoldansko in večerno dojenje ter črpanje mleka obdrži zadostno tvorjenje mleka?"
***Da, seveda. Nekatere matere potrebujejo nekaj nasvetov za boljše črpanje, če zaznajo, da težko zadostjo potrebni količini.

"Ali bi bilo mogoče s popoldanskim črpanjem mleka ustvariti dovolj zaloge za čas moje odsotnosti?"
***Nekaj zagotovo. Morda se bo tedaj otrok želel več dojiti, ko boste doma, stik bo pomemben za vaju oba, zato je časovno lahko to za vas bolj zahtevno in naporno, ampak opcij je več, tvorba mleka pa odvisna od stimulacije, kadarkoli je že mogoče in ne nujno vedno v enakih razmakih.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Datelj

Ko je Mojca že omenila pogosto nočno dojenje kot nadomeščanje zamujenega...nekateri otroci res začnejo tako funkcionirat, v materini odsotnosti preprosto odklanjajo vsako hrano, potem pa nadoknadijo ponoči. V tem primeru matere spijo skupaj z dojenčki in dojijo kar leže v postelji - sčasoma se tako navadiš, da dojiš napol v spanju in se zjutraj zbudiš povsem spočita in naspana. Morda še popoldan nadoknadiš z dremežem (skupaj z otrokom). Morda pa bi bila tudi to ena od opcij?
Default avatar

Lindi

Pozdravljeni, tudi sama imam bojazni pri vrnitvi v službo. Imam 9 mes. starega sineka, ki se polno doji.Ima 4 zobeke. Pri 7 mes. sem začela uvajat GH in še dan danes se uvaja. Noče jest. Probala sem že marsikaj ( kupljeno- domače, kislo, sladko, sadje, zelenjavo, kosmiče.. ). Ko je treba jest , začne jokat z rokico maha in riva stran žlico, krožnik ( postane histerični ). Pri 4-5 žličk seveda popustim, odneham in ga nastavim na dojko. Še vedno je glavna hrana pri njem mleko. Tudi noči ne prespi, doji vsakih 3 ure tako kot čez dan.Zdaj po novem, želi zaspat na dojki. Dude, flaške ne sprejme . Pije iz kozarca. Začel ga je ati hranit saj mene čez mesec in pol ne bo, ker grem v službo. Mislili smo,da naj se navadi ,da bo potrebno začet jest ,če noče ostat lačen saj takrat dojka ne bo na razpolago.( z zelo malo uspeha) Rada bi dosegla to, da se bo dojil le rano jutro in pozno popoldan , no pa ponoči , ko sem doma. Iz službe žal zaradi daljave ne bo možno hodit domov. Kaj mi Vi svetujete, kako naj ukrepam. Pripravljena sem na vse, vaših nasvetov se bom držala.Najlepša Vam hvala za odgovor, LP
Default avatar

ma7mak

Živijo,

naš ni maral hrane do 8 meseca in pol. Pred tem je pa zelo rad eksperimentiral, na obrok je mogoče pojedel eno žlično, mogoče pa niti to ne. Je pa zelo rad pljuval hrano, nosil žličko v usta, iz žličke pobiral hrano in jo mečkal v rokah. V mečkanju hrane je prav užival! Žličko s hrano smo mu dali v roko potem pa se je sam odločil kaj bo z njo. Nam je bilo prav zabavno gledati kako se uči. Po obroku pa sem umila otrokov obraz in počistila stolček ter tla.
Potem pa kar naenkrat je začel jesti, za kosilo je pojedel mogoče eno žličko, za večerjo smo kar debelo gledali kako lepo je odpiral usta in se jezil, če nismo bili dovolj hitri s polno žličko. Pa tudi sedaj ne poje velike količine, mogoče 40-50ml na obrok, pogosto pa tudi manj.

Najraje je sam, kar mu ne uspeva najboljše. Košček hrane lepo prime z roko, potem pa ima težave kako ta kos spraviti v usta. Hrano mu ponudimo tudi na žlički in sicer tako, da jo sam nosi v usta. Hranjenje je tako dolgo in umazano, a zabavno in uspešno.

Nekateri otroci sprejmejo hrano pozneje, kot to piše v knjigah...tudi sama sem se najprej s tem obremenjevala, predvsem ker je okolica pritiskala name. Tudi moj je jokal, hrano odrival z rokami in ko sem spoznala, da ga s hrano maltretiram, sem nehala in se prilagodila otroku. Sedaj mu je hrana super!
Če bi bila na vašem mestu, bi pustila otroku, da eksperimentira in poje toliko kot mu paše. Nekateri otroci lahko sprejmejo gosto hrano šele pri 10 ali 11 mesecih.
Spoznaj sebe in spoznal boš vesolje (napis v Delfih)
www.osebna-terapija.com
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, Lindi!

Vaš 9m fantek se doji, uvajate gosto hrano, vendar poje le 4-5 žličk. Skrbi vas, kako bo, ko boste šli v službo.

No, tudi to je nekaj, 4-5 žličk, Lindi, nekateri dojenčki se dojijo skoraj vse prvo leto in jih gosta hrana kaj malo zanima, nato pa tudi zanje pride tisti čas, ko začnejo bolje jesti ostale stvari. Pri tem moramo paziti, da dobro napredujejo in da so zdravi. Nikakor ni smiselno, da otroka silimo. Lahko ga poskusimo zamotiti, animirati, vzeti v naročje, hraniti med igro, v vozičku, na igriščum ponujati hrano, ki jo jemo, ko imamo otroka v rokah ipd.. Otrok naj začuti, da je hrana nekaj, kar je priejetno, kar diši, nekaj je okusnejše od drugega, izbira lahko tudi sam, seveda med tem, kar mu mi pripravimo in ponujamo. Urniki so nepotrebni, žličke tudi, prav tako posebni stolčki, če otrok to odklanja.

Kako na napreduje? Nočno zbujanje ni nujno povezano s tem. Starejši dojenčki znajo biti naporni ponoči, tudi če krasno napredujejo in jedo vse obroke goste hrane zelo z veseljem.

Kar pogosto mamice poročajo o tem, da se otrok začne več hranit, ko gredo same v službo. Otrok namreč dobro ve, da bo pri starih starših, varuški, v vrtcu malica in lončke, ko pride mamica, pa se bodo lahko dojili. Oboje je vredu in prehod je lahko zelo zmeren, če je otrok le zdrav in krepak. Ne bi pa mogla zagotoviti, da bo to spremenilo nočno rutino. Včasih dojenčki in malčki nekaj tednov potrebujejo mamico še več, ko ugotovijo, da se je življenje spremenilo in je več odsotna. Za večino je morda bolje, da ločimo poskuse navajanja na nočno daljše spanje od uvajajnja otroka v varstvo, saj dve krizi hkrati otrok teže sprejema kot eno.

Poglejte prosim katere od teh povezav.
Dojenček/malček počasi sprejema ali zavrača gosto hrano:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4932792 (8,5m, izkušnje mamic, skrbi pred službo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979890 (9m, poje zelo malo)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1136&t=1136 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981021 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978614 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1980841 (10m, dojenje na 2h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982299 (11m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982347 (11m, gre v vrtec)

Ker smo o tem že zelo veliko pisali, ste morda že kaj pogledati tudi tukaj.
Odhod v službo:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=69&t=69 (služba)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982058 (9m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6973015 (9m, kako odstaviti v enem mesecu do službe)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982331
Varstvo in dojen otrok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980252 (utrujenost, stres)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981990 (9m, odstavljanje od stekleničke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-6678602 (11m, utrujenost)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=962&t=962
Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981632 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6668437 (zbujanje, stres, utrujenost, izboljšanja spanja)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6749470 (11m, noč je nočna mora)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-6678602 (11m, utrujenost)
Izkušnje - malo podpore pri spanju starejšega dojenčka:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2119&t=2115 (10m, odstaviti?)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825