Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

težave z dojenjem

Default avatar

zofi

Spoštovani,

ker Vaša stran (dojenje.net) ne deluje, Vas prosim za pomoč - prebrala sem že kar nekaj Vaših odgovorov, a bi vseeno rada predstavila še najino težavo.

Sin je danes star 5 dni, včeraj sva prišla domov iz porodnišnice. Že tam sva imela kar precej težav, ker mi je sami, brez pomoči, le redko uspelo pravilno pristaviti - ko so mi pomagale sestre, je sesal zelo močno, da me je tudi malo bolelo, ko sem poskušala sama, sva navadno ostala samo pri rahlem sesanju, kjer nisem imela občutka, da dejansko kaj dobi. Zgodilo se je, da je ponoči sesal tudi po uro in več, naslednje jutro pa je bila teža precej nižja. Imela sva tudi kontrole dojenja, ki so pokazale, da dojenje ne poteka v redu, saj je v npr. uri pojedel cca. 20 ml.

En dan je bil tudi na foto blazinici, ker so bile vrednosti za zlatenico višje, naslednji dan so se znižale, bile so okrog 10 (merjeno na čelu in prsnem košu).

Ker je zdravnik rekel, da naj dodajam adaptirano mleko, sva včeraj jedla Novalac, ravno tako tudi danes. Imam namreč tudi čisto trde prsi, zato niti ni mogel prav zagrabiti bradavice. Ker so le-te očitno prevelike za njegova usta, je najbrž to eden izmed vzrokov, da ga težko prav pristavim. Danes si mleko ročno iztiskam, da se mi ne bi pojavil mastitis in ker bi resnično rada, da bi dobival moje mleko. Sestre so že včeraj v porodnišnici (pred včerajnšnjim dnem prsi še niso bile tako napete, tako da takrat najbrž še nisem imela pravega mleka, to je moj prvi otrok) in tudi patronažna danes, rekle, da imam mleka zvrhano dovolj, da moram pač urediti, da prsi ne bodo več tako trde in bo potem tudi dojenje lažje steklo.

Lepo prosim za nasvet, kako naj torej rešim sledeče težave:
- masaža prsi in ročno iztiskanje sicer malenkost pomagajo, a po samem videzu iztisnjenega mleka le-to še ni "pravo" mleko oz. še nisem uspela iztisniti toliko, da bi prišla do gostejšega in bolj hranljivega mleka, saj je to, ki mi ga uspeva iztisniti danes, bolj vodeno - kako naj si pomagam, da bom čim prej prišla do bolj gostega mleka, ob katerem se bo tudi otrok bolj najedel?
- Kako naj otroku poskušam vstaviti bradavico, da bo bolj močno vlekel, se dejansko najedel in bo tako tudi olajšanje v prsih?
- Kako naj ga pripravim do tega, da bo bolj zainteresiran za dojenje? Zdaj namreč kar zaspi vmes, čeprav ga poskušam zbuditi in ohraniti budnega z različnimi dotiki. Dojko sicer išče, vsaj ponavadi, potem pa ob njej kar zadrema, namesto da bi aktivno sesal.
- Kako naj ugotovim, če se je pri njem že pojavila sesalna zmeda?
- Kako naj ugotovim, koliko je pojedel oz. če se je dejansko najedel mojega mleka, ko mi ga bo uspelo pripraviti do tega, da bo sesal direktno iz prsi? Patronažna je danes namreč rekla, da je še malo zlateničen, zato je najbrž tudi bolj zaspan in še slabše sesa.

Najlepša hvala za odgovor in pomoč.
Default avatar

LLLMojca

zofi, pozdravljeni!

Drži, stran dojenje.net žal zadnjih nekaj dni ne deluje, z njo imamo velike težave in verjetno bo še nekaj časa trajalo, da se uredijo. Glede na to, da ste zelo zgodaj po porodu in da imate nekaj zelo značilnih težav z vzpostavljanjem dojenja, ob katerih vam bom morala postaviti kar nekaj dodatnih vprašanj, priporočam, da če bo le mogoče, pokličete čim prej katero od svetovalk LLL po telefonu na te številke http://med.over.net/forum5/read.php?94,4437104

Kolikor hitro bo mogoče, vam izčpno pojasnim zadeve čim bolj na tak način, da si boste lahko pomagali. Otroci so živahni, upam, da mi uspe še danes.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni še enkrat, zofi!

Včeraj ste prišli iz porodnišnice, vaš dojenček je star 5d, čestitke!

Imate težave s pristavljanjem - iz napisanega sklepam, da se vaš fantek težko pristavi na trdo, prenapeto dojko, to je kar pogosta situacija. Ali bi lahko malo zmehčali dojko, preden fantka pristavite? En način je tale, glejte video: http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp (kako zmehčati prenapeto dojko, video št. 3)

Prenapete dojke so lahko velika ovira! Mamica ima naval mleka, otrok pa do mleka nekako ne pride, če je kolobar napet in tog, bradavico težko povleče dovolj v notranjost ustec, na kolobar se težko prisesa, nastanejo lahko tudi poškodbe bradavic.

Poleg masaže:
1. Dobro je, če lahko iz prenapete dojke nekaj mleka iztisnete pred dojenjem, da se vsaj predel okoli bradavice oz. kolobar zmehča, lahko iztisnete z roko ali črpalko (z roko to naredite morda celo laže, uporabite C prijem /palec zgoraj, ostali prsti spodaj/ stiskate 1,5-2mc za bradavico, samo iztiskanje bradavice ne bo učinkovito, mleko tako ne more ven)
2. Dobro je, če pred dojenjem lahko dojko tudi segrevate in nežno masirate pod čim bolj toplo vodo ali dajete vroče obkladke (ne prevroče, da ne poškodujete kože!), ko ne morete iztiskati in dojiti pa prenapetost raje uravnavajte z mrzlimi obkladki (lahko tudi ledom, zavitim v vrečko in brisačo ali plenico, ne na golo kožo), s čimer nekoliko zavrete napetost; segrevanje in/ali masaža včasih kaj kmalu povzroči, da se sproži izcejalni refleks in mleko začne kar samo iztekati, to je vredu, naj izteka, lahko ga nalovite v posodico, še malo iztisnete, da dojki ne bosta prenapeti, nato pa po žlički, brizgi, kapalki, ponudite dojenčku
3. Še bolje je, če lahko dojenčka pristavite k dojenju čim prej, ko dojka še ni prenapeta, torej mu ponudite sesanje zelo pogosto, vedno, ko začutite, da se dojka prenapenja, mleko tišči in vam postaja neprijetno. Otroka zbujajte, posebej, če vas napredovanje na teži skrbi.

Nekaj smo pisali tudi tukaj - Prenapete dojke:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5339196 (6d, trde, vroče, boleče dojke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979347 (18d)

Priporočam, da si pogledate video posnetke o pristavljanju, poskusite ugotoviti, kaj bi še lahko naredili, da ostane otrok bolje prisesan in aktivno vleče in požira mleko. Pravilno pristavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983667 (daljše)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (angl.+fotke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983356 (video posnetki)

Otroka nežno, vendar odločno potisnite na dojko, glavica naj bo rahlo nazaj, trebušček na vašem trebuhu, otrok dobro podprt, da se ni treba sklanjati nadenj, naj pride do višine bradavice. Imate morda velike dojke? Ustnici naj bosta široko prisesani na kolobar, ne sme sesati bradavice ali preblizu bradavice, saj tako ne more dobro dobivati mleka, se utrudi in hitro zaspi, joka.... Lahko mu vi popravite ustnici narazen, glavico še potisnete v dojko, bradica je lahko v dojki, nosnici pa sta prosti, konica noska se lahko dotika dojke.

Ugotoviti poskusite tudi, kakšna je razlika med sesljanjem, cucljanjem na eni strani, ko otrok dejansko ne dobiva dosti mleka, čeprav je recimo dolgo na dojki, in aktivnim požiranjem na drugi strani. Dr. Newman ima kar nekaj video posnetkov, ki kažejo oboje, njegovo povezavo pa sem vam že pripela zgoraj, čisto na začetku.

Ali je bil porod za fantka težji? Je zdrav, je donošen? Je morda bruhal plodovnico? Ste prejeli kakšna močnejša sredstva proti bolečinam pri porodu? Kako je zdaj z zlatenico? Koliko spi in kako pogosto se sam zbuja, kolikokrat mu lahko ponudite dojenje? Pomembno je vedeti, od kod bi lahko bil otrok zaspan, da mu laže pomagamo.

"Imam namreč tudi čisto trde prsi, zato niti ni mogel prav zagrabiti bradavice. Ker so le-te očitno prevelike za njegova usta, je najbrž to eden izmed vzrokov, da ga težko prav pristavim."
***Ni nujno, da je problem v dimenzijah dojk, pač pa je nekako treba pogruntati boljšo tehniko pristavljanja. Ženske smo vseh vrst, imamo male ali velike dojke, majhne ali velike bradavice in prav tako kolobarje, dojenčki s tem načeloma nimajo težav, je pa včasih težko, ker se je dojenja treba učiti - tako mamica kot otrok se spoznavate in navajata en na drugega. Prenapetost dojk prve dni v tem procesu prav nič ne koristi.

"Danes si mleko ročno iztiskam, da se mi ne bi pojavil mastitis in ker bi resnično rada, da bi dobival moje mleko."
***Dokler ne pogruntata načina prisesavanja, ki bo deloval bolje, je vsekakor smiselno mleko tudi iztiskati. Za vzdrževanje laktacije priporočamo iztiskanje vsaj 5-krat v 24h po 10min na vsaki dojki, količina iztisnjenega mleka pri tem niti ni zelo bistvena. Ne obupajte, tudi če priden ven malo mleka, saj dojenček rabi večkrat po malem. Ali bi lahko malo iztisnili, ko se mleko začne intenzivneje izlivati po vodih oz. začutite izcejalni refleks, pa otroka pristavite? S tem mu boste morda olajšali sesanje.

Kaj lahko naredite, ko je otrok na dojki, da bi bolj aktivno sesal? Ste že pogledali te povezave? Kako zbujamo dojenčka zaspančka: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1

Morda lahko stiskate dojko, ko je dojenček prisesan. Še kup novih video posnetkov. Veliko dela sem vam naložila, zato sem tudi prej predlagala, da morda še pokličete po telefonu in se pogovorite. Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

"Sestre so že včeraj v porodnišnici (pred včerajnšnjim dnem prsi še niso bile tako napete, tako da takrat najbrž še nisem imela pravega mleka, to je moj prvi otrok) in tudi patronažna danes, rekle, da imam mleka zvrhano dovolj, da moram pač urediti, da prsi ne bodo več tako trde in bo potem tudi dojenje lažje steklo."
***Se strinjam. Preden se vam je pojavila prenapetost dojk, ste imeli mlezivo, ki ga imamo mamice takoj po porodu, pravo mleko pa se pojavi nekje 3.-4.dan po porodu. Kako pa je fantek tedaj sesal? KOlikokrat ste ga lahko pristavili pred tem navalom? Je bil zelo zaspan in je tudi do mleziva težko prihajal (količin sicer ni mogoče enostavno meriti) in izgubljal preveč teže?

"masaža prsi in ročno iztiskanje sicer malenkost pomagajo, a po samem videzu iztisnjenega mleka le-to še ni "pravo" mleko oz. še nisem uspela iztisniti toliko, da bi prišla do gostejšega in bolj hranljivega mleka, saj je to, ki mi ga uspeva iztisniti danes, bolj vodeno - kako naj si pomagam, da bom čim prej prišla do bolj gostega mleka, ob katerem se bo tudi otrok bolj najedel?"
***Vaše mleko je POPOLNOMA PRAVO, ženske imamo bolj modrikasto mleko, lahko deluje celo vodeno, ne skrbite, točno to vaš dojenček potrebuje. Večkrat na dan lahko iztisnete malo, kar na žličko ali v majhen lonček, poskrbate v brizgo,... nato z žličko ali brizgo otroku - tudi ko drema - dozirajte vse to v kotiček ustnic ali mu primaknete, da začuti in poskrka. Počasi, da se mu ne zaleti. Ne skrbite za barvo in pravo/nepravo. Karkoli bo dobil in bo priteklo iz vaših dojk, bo več kot super!

"Kako naj otroku poskušam vstaviti bradavico, da bo bolj močno vlekel, se dejansko najedel in bo tako tudi olajšanje v prsih?"
***To je nekoliko odvisno od pristavljanja, zato sem vam priporočila ogled posnetkov, morda tako najlaže dobite občutek in ideje, kaj pri vas še narediti. Nekoliko pa je odvisno od otroka, kako se počuti po porodu, kaj zmore, koliko aktiven je lahko. Zbujajte, spodbujajte, pomagajte mu, ko je na dojki, s kompresijo, iztiskanjem mleka. Karkoli lahko naredite, da boste opazili požiranje mleka, je zelo zelo vredu.

"Kako naj ga pripravim do tega, da bo bolj zainteresiran za dojenje? Zdaj namreč kar zaspi vmes, čeprav ga poskušam zbuditi in ohraniti budnega z različnimi dotiki. Dojko sicer išče, vsaj ponavadi, potem pa ob njej kar zadrema, namesto da bi aktivno sesal."
***Koliko časa je zainteresiran, koliko časa po prisesavanju požira aktivno, vidite in slišite, da je kaj pogoltnil? Takoj zaspi ali ta faza požiranja kakšen čas traja? Najprej ponavadi naredimo tako, kot ste napisali, dramimo otroka, prigovarjamo, drgnemo podpatke (tehnike so opisane zgoraj v priponki), nato, če kar drema in nič ne požira, večkrat morda tudi menjamo stran. Nov tok mleka in obrat otroka lahko spodbudi, da spet vsaj nekaj časa aktivno sesa. Dojki lahko v ta namen menjamo tudi večkrat.

"Kako naj ugotovim, če se je pri njem že pojavila sesalna zmeda?"
***Sesalna zmeda običajno pomeni, da otrok zavrača položaj dojenja ali samo pristavljanje na dojko. Če se uspe prisesati, potem potrebuje pomoč in spodbujanje, da bo vlekel, se dojenja učil in čim več "vadil"! Zbujajte, ponujajte čim bolj pogosto, posebej podnevi.

Kakšna pa je trenutno teža vašega fantka? Imate tehnico doma? Ali lahko tehtate enkrat na dan v istih okoliiščinah in istem delu dneva? Dojenček mora pridobivati vsaj 110-115g tedensko, to je minimalno. Tehtanje podojev ni zelo smiselno. Dodatek bi dozirali glede na napredovanje. Kaj pa polnjenje pleničk, koliko jih je polulanih in pokakanih v 24h?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zofi

Pozdravljeni!

Najprej najlepša hvala za izčrpen in hiter odgovor. Ker sem ga uspela prebrati šele danes, bom jutri navedla več podatkov, ker jih bom šele jutri lahko zbrala.

Za začetek pa tole:
Dojke sem kar uspešno ročno spraznila, so sicer še rahlo napete, a to je najbrž zato, ker pač niso prazne, kot so bile pred nosečnostjo. Danes sva že poskušala, dojko lovi in je na moje olajšanje zanjo zainteresiran, kar nama bo zagotovo v pomoč. Zgrabi pa še kar ne "prav", tako da danes še nisva uspela z dojenjem.
Porod se mi ni zdel tako grozen, trajal 4 ure (od ta hudih popadkov do konca), med popadki sem dobila eno injekcijo proti bolečini, po porodu eno injekcijo ne vem česa.
Danes se je zjutraj zbudil sam, potem je bil kakšno uro pokonci, nato se je najedel in zaspal. Zbudil se je po cca 4 urah in pol, se spet najedel in zaspal. Kaj je z zlatenico, ne vem. Beločnice in obrazek ima sicer še malo rumen, a se mi ne zdi, da kaj bolj kot npr včeraj. O zbujanju zaspančka žal ne morem odpreti linka.
Tehtnico imam, dobila sem jo danes, tako da ga bom stehtala jutri zjutraj in sporočila, kakšna je teža glede na tisto ob odpustu. Glede na to, da je trenutno na mešanici mojega in adaptiranega mleka (včeraj sem nastiskala za 3 obroke, danes za enega mini - 20 ml), upam, da teža ni padla.
Lula kar, kakal danes sicer še ni, ga je pa napenjalo. Po hranjenju se mu tudi skoraj vedno kolca.
Dojko mu kar ponujam, kot sem že rekla, jo lovi in sesa, a ne tako, da bi dejansko jedel. Jeva tako na 3 ure, običajno ga moram zbuditi, je pa moje mleko, kolikor ga nastiskam, ostalo pa adaptirano mleko.

Še enkrat najlepša hvala za pomoč, se oglasim jutri s podatki o teži. (Klicala Vas nisem, ker so prazniki in ne bi rada motila, čeprav ste rekli, da ni problema, da lahko pokličem.)
Default avatar

zofi

Pozabila sem povedati še, da je spil malo plodovnice, in jo je izbruhal v prvem dnevu, kasneje je bilo ok.
Default avatar

LLLMojca

zofi, napisali ste nekaj pomembnih informacij, vam odgovorim tudi na to.

Ah, spet sem pozabila, da spletna stran LLL Slovenija ne deluje, zato vam kopiram celovite strnjene informacije glede zbujanja zaspančkov, to čim prej poskusite. Dojenčka zbujajte čim večkrat, domnevam namreč iz opisa vaše situacije, da morda ne bo vredu, če bo spal 4h ali celo več v kosu! Običajno zaspančke zbujamo podnevi tudi na okoli 2h, vsaj vsake 3h, če je le mogoče, ponoči pa nekako na 3-4h. Priporočamo vsaj 8, novorojenčkom raje 10-12 podojev oz. dohranjevanj, kar pri zaspančkih sprva včasih niti ni izvedljivo, se jim včasih kar ne da zbuditi, čeprav. Vzroke vam bom pojasnila kasneje. Kakorkoli se boste temu številu podojev lahko približali, bo bolje, kot če vaš dojenček spi dolge ure, saj tako ne more dobivati dovolj mleka.

-------
NASVETI ZA PREBUJANJE ZASPANČKA

Če hočemo, da novorojenček ustrezno pridobiva težo, da s sesanjem spodbuja nastajanje mleka, in da se izogne težavam, ki se pojavijo, če zlatenica postane preveč izrazita, potem se mora v 24 urah podojiti vsaj 8 do 12 krat. Novorojenček se ponavadi doji na dve do tri ure, ponoči pa utegne prespati štiri do pet ur. Če spi dlje, ga bo treba zbujati in spodbujati k pogostejšemu dojenju. Nekateri dojenčki na dojki zaspijo, zato se ne dojijo dovolj dolgo. Dojenček mora pri dojki dejavno sesati vsaj deset do petnajst minut. Ko je videti zadovoljen ali ko ga dojenje ne zanima več, mu vselej ponudimo še drugo dojko, čeprav je morda ne bo vedno sprejel.

Kako torej spodbudimo zaspančka, da sesa bolj učinkovito?

KAKO GA ZBUJAMO?

- Dojenčka poskušajte zbuditi, ko je v fazi rahlega spanca - ima oči zaprte, pod vekami opazimo hitro premikanje očesnih zrkel; premika noge in roke oz. sesa ter spreminja izraz na obrazu.
- Zasenčite luči, kajti lahko da se mu oči zapirajo zaradi premočne svetlobe.
- Pogovarjajte se z njim in mu glejte v oči.
- Če je v prostoru toplo, ga slecite do pleničke – če temperatura zraste nad 27 °C, dojenček sesa počasneje.
- Otročka držite v pokončnem ali sedečem položaju.
- Dojenčka v naročju nežno dvigajte, medtem ko mu podpirate glavico, ramena in zgornji del telesa. Razpnite ali odstranite odvečna oblačila.

KAKO SPODBUJAMO K SESANJU?

- Dojenčka božajte, trepljajte ali pa mu s prsti rišite po hrbtu.
- Previjte ga.
- Premikajte mu ročice in nožice, kakor da bi vozil kolo.
- Skupaj nežno ploskajta.
- Zmasirajte ga ali pa se pojdita skupaj kopat.
- Nežno mu drgnite nožice ali ročice.
- Čelo in lička mu otrite z vlažno hladno krpo.
- S konico prsta krožite po njegovih ustnicah.

PRITEGNITE DOJENČKOVO ZANIMANJE

- Če je treba, z roko podprite dojko, tako da ne bo pritiskala na dojenčkovo bradico.
- Iztisnite nekaj mleka in ga dojenčku namažite po ustnicah.
- Ko začne dojenček sesati počasneje, ga prestavite na drugo dojko.
- Med dojenjem ga previjte in mu pomagajte podreti kupček.
- Poskusite ga dojiti v t.i. »položaju nogometne žoge« oz. »zibelke«.
- Med dojenjem ga krožno masirajte po temenu.

Dojenček, ki se ne doji dovolj pogosto, morda ne dobiva dovolj mleka. Po prvih nekaj dneh naj bi vsak dan pridelal po šest do osem mokrih bombažnih plenic (oz. pet do sedem takih za enkratno uporabo), dvakrat do petkrat pa naj bi se pokakal. Če potrebujete dodatno pomoč pri dojenju, pokličite eno od svetovalk za dojenje. Dojenčka, ki ne pridobiva dovolj teže, mora pregledati zdravnik.
SPODBUJANJE K SESANJU Z »MOLŽO« PRSI

Kadar je dojenčku treba pomagati, da popravi tehniko sesanja, se zelo obnese, če dojko med dojenjem stiskamo, kakor da bi jo molzli. Če to počnemo na pravilen način, dojenčku pomagamo, da se doji dalj časa, bolj učinkovito in pravilneje. S pravilno »molžo« lahko tudi povečamo tok mleka.

Dojenček, ki pri prsih sesa pravilno, ima bradavico globoko v ustih in zajema kar največji del prsnega kolobarja. Dokler dojenček sesa pravilno in učinkovito (ponavadi je to ponoči oz. v prvih minutah dnevnega podoja), dojke ni treba dodatno stiskati.

Takoj ko pa dojenček bradavico samo še seslja, le začnite s »molžo«. Prosto roko položite na dojko tako, da jo objamete čim bliže prsnemu košu. Na eni strani naj bo palec, drugi štirje prsti pa nasproti. Potem stisnite palec in ostale prste skupaj (prav tako, kakor da bi molzli). Bodite nežni – boleti vas ne sme.

Če začne dojenček spet učinkoviteje sesati, nadaljujte z »molžo« tako dolgo, dokler ne začne spet samo cucljati bradavico. Pomembno je, da s pritiskanjem nadaljujete, vse dokler dojenček učinkovito sesa. Šele ko neha, popustite pritisk in si odpočijte roko.

Med »molžo« roko ves čas po malem premikajte naokrog, tako da obdelate različne predele dojke.

Ne vdajte se – poskušajte večkrat, saj ni nujno, da bo »molža« začela delovati takoj. Večina mater opaža dobre rezultate šele po nekaj dnevih takšnega dojenja in ne kar takoj. Dojko stiskajte, vse dokler mleko teče. Sčasoma bo teklo vedno počasneje, dojenček pa se odziva na tok mleka. Tedaj ga prestavite na drugo dojko. Strani menjujte večkrat: z leve na desno, z desne na levo, pa spet nazaj na desno, pa na levo itn., vse dokler dojenček učinkovito sesa.

------------
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

Super, da ste uspeli dojki zmehčati, to je pomemben korak do pristavljanja. Priporočam, da prosite patronažno sestro, ali vam lahko pomaga pri učenju pristavljanja. Včasih je osebna pomoč strokovnjaka še boljša kot opazovanje video posnetkov. Oboje skupaj pa bo morda najboljše.

Vaš fantek ni zaspan kar tako, običajno je kakšen vzrok. Pomembno je, da ga prepoznamo, saj v tem primeru vemo, da bo otrok morda potreboval nekaj več pomoči, spodbujanja, zbujanja... in da ne gre za težave pri mamici, težave s tvorbo mleka, včasih mamicam rečejo celo, da je otrok len ali kaj podobnega. Veliko bolje je, če analiziramo situacijo in nato potrpežljivo, korak za korakom pomagamo otroku. Možno bi bilo, da je vaš fantek npr. omotičen od protibolečinske injekcije, ki ste jo vi prejeli in je običajno narkotik, ki ga mamica hitro predela, otrok pa lahko rabi tudi nekaj tednov. To kar pogosto vidimo, da vpliva na težavnejše vzpostavljenje dojenja. Včasih tudi požiranje plodovnice (posebej zelene/mekonijske) lahko pomeni, da je bil otrok v kakšni stiski in se nekoliko teže navaja na življenje zunaj maternice.

Kot sem že prej omenila, zaspančke NUJNO ZBUJAMO. Poskusite, če se bo le dalo, da bi se najedel večkrat in ne bo spal več kot 3h v kosu. Najprej ga zdramite, če se ne bo mogel zbuditi, ga morda previjete, sicer pa - če je buden, aktiven, jokav - kar takoj pristavite na dojko, da se ne razjezi preveč, saj je dojenje otroka, ki smo ga pustili čakati, ponavadi še težje izvedljivo. Če pristavljanje ne bo uspešno, lahko najprej ponudite malo dodatka, da otrok poteši prvo lakoto in se umiri, majhno količino torej, nato spet poskusite v miru s pristavljanjem. Pristavljanje lahko vadite KADARKOLI bo otrok buden, aktiven, tudi če bo prej že dobil mleko po steklenički, da bo le miren in pripravljen na sesanje - čeprav morda samo za tolažbo, umiritev ali uspavanje. Dojenja se mamica in otrok učita in pri zaspančkih je včasih za učenje dokaj malo dobrih priložnosti. Dragocene priložnosti so torej, ko je otrok lahko buden.

Super, kolikor se da načrpati, vse je dobro za tvorbo mleka. Ne preutrujajte se po drugi strani, da ne pregorite in ne zapadete v kakšno depresijo. Tovrstne situacije so lahko zelo naporne za mamico, ki okreva po porodu.

Sporočite, kako gre s težo. Pleničke bi morale biti pri novorojenčku vsak dan pokakane, pri materinem mleku vsaj dvakrat v 24h, prilagojeno mleko nekatere nekoliko zapira, zato je dobro, da tehtate dnevno v teh dneh.

Kolcanje ni nič posebnega, nosite ga, da se umiri, še bolje je, če lahko tedaj - ker je najbrž tako ali tako buden - vadita pristavljanje in poskušate, če se bo umiril na dojki. Tudi če ne bo aktivno požiral, otroka sesanje umirja, tolaži, zmanjšuje bolečine, napenjanje, nelagodje... Ni važno, če je dojka sprva bolj namesto dude (absolutno priporočam raje dojko kot dudo za te namene, saj tudi to spodbuja tvorbo mleka), otrok se s tem navaja na dojko, uči sesanja, pristavljanja, mu to ni tuje, manj je možnosti, da začne odklanjati.

Še nekaj podobnih izkušenj drugih mamic, če boste imeli seveda sploh kaj časa brati...
Zlatenični dojenček & dojenček zaspanček:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1465&t=1465 (14d, zaspan)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zofi

S tehtanjem žal ni bilo nič, ker tehtnica ne deluje pravilno.

Danes se je zbudil sam, pojedel cca. 30 ml mojega mleka preko stekleničke, bil pokonci 2 uri, vmes sva vadila sesanje s sesanjem mojega prsta - upam, da je to ok, zdi se mi namreč, da je sesanje prsta drugačno od sesanja dude.

Vadila sva tudi pristavljanje, a še nis teklo. Nama je pa včeraj zvečer uspelo, da je desno dojko zagrabil tako, kot s pomočjo sester v porodnišnici, in je tudi sesal - kadar bradavice in kolobarja ne zagrabi dovolj oz. pravilno, tega sploh ni težko ugotoviti, saj takrat sam poskuša ponovno, včeraj pa je bradavico obdržal v ustih in sesal. Na levi dojki nama žal ni uspelo.

Še naprej bova vadila pristavljanje in sesanje mojega prsta, potem pa upam, da nama uspe. Jutri pride patronažna, morda bo ona "v živo" lahko pomagala. Če imate morda kakšen nasvet, kako naj mu v usta spravim še kolobar, ne le bradavico, bom zanj hvaležna. Zdi se mi namreč, da je to najin največji problem. Ker samo z bradavico niti pod razno ni zadovoljen, kar najbrž pomeni, da z njegovims esalnim refleksom načeloma ni nič narobe, da ga samo jaz ne znam pravilno "nastaviti", pristaviti, da bi lahko zagrabil vse skupaj. Poskusila sem tudi s "sendvič" prijemom, a ni deloval.

Končno so moje dojke čisto mehke, tako da nama vsaj to ne bi smelo oteževati najine misije. Kljub sami mehkobi mleko je, saj se mi je prej samo izcejalo. Je pa res, da ga iztisniti nisem mogla toliko kot v prejšnjih dneh, ko sem se borila s trdimi dojkami.

Hvala za Vašo potrpežljivost, nasvete in prijaznost. Želim Vam prijetno nedeljo.
Default avatar

LLLMojca

Prosite patronažno, naj pride stehtat dojenčka, če jutri ne bo prinesla tehtnice že sabo. Glede na težave bi bilo zelo dobro, da veste, kako gre.

Sicer se tedaj, ko otroka ne moremo tehtati, ravnamo po številu podojev/hranjenj in po številu polulanih (vsaj 5 v 24h) in pokakanih pleničk (vsaj 2 v 24h, če otrok dobiva materino mleko).

Sesanje prsta ne povzroča sesalne zmede kot npr. duda, cucelj, vendar je vseeno nekoliko drugačno od sesanja dojke.

Ali lahko fantka bolj potisnete na dojko? Da bo zarit v dojko (bradica je lahko v dojki, nosek se lahko dotika s konico, nosnici naj bosta seveda prosti). Pri tem lahko popravite pristavljanje tudi tako, da mu glavico z roko držite čim bliže v dojki, nato lahko s svojim prstom počasi, nežno razširite ustnici dojenčka narazen, da ne bosta uvlečeni. Morda lahko s prstom potegnete tudi kotička njegovih ustnic rahlo narazen in navzgor (proti ušesku), tudi to včasih pomaga, da bradavica zleze globlje. Ne sklanjajte dojke k dojenčku, zelo pomembno je, da pride otrok na višino bradavice, saj bo tako najlaže ostal prisesan. Bolj boste uspeli, da bo prisesan na široko, z razširjenima ustnicama, globlje bo šla bradavica, več kolobarja bo zaobjel in laže bo prišel do mleka.

Kadar otrok sesa samo na bradavici, je praviloma dojenje tudi boleče ali celo zelo boleče. Ni pa treba, da zaobjame celoten kolobar. Pomembno je, da dojenje ne boli in da otrok sesa.

Ste poskusili podložiti blazino ali dve, zloženo odejo ali kaj podobnega na svoja kolena? Na to položite otroka, da bosta vaši roki čim manj obremenjeni in boste imeli boljši pregled nad tem, kako se pristavljata. Otrok naj bo na boku obrnjen proti vam. Morda mu boste morali dojko držati, zato je toliko bolje, da imate roki malce manj obremenjeni s samim držanjem otroka na ustrezni višini.

Normalno je, da je prenapetost/naval popustil, tako se laže pristavlja, bi pa bilo odlično, da prosite jutri patronažno, naj vam posveti nekaj več časa predvsem glede pristavljanja dojenčka. Kopati se ga boste morda veliko hitreje naučili, pa oblačenje in nega popka tudi nista tako zelo kritični zadevi kot dobro napredovanje otroka in izboljševanje dojenja v teh prvih dnevih.

Če otroček spi in ste vi kolikor toliko spočiti in imate čas, priporočam, da iztiskate mleko podnevi na 3h, tudi če boste iztisnili sprva majhne količine. Pomembna je frekvenca, število, kolikokrat lahko dojki stimuliramo. In črpanje je veščina, ki jo mamice pridobimo z več vaje. Če boste naredili preobrat in se bo fantek lahko pristavljal tudi sam, seveda to upoštevajte. Lahko črpate po podoju za še dodatno stimulacijo, kadar zmorete.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zofi

Danes nama je uspevalo cel dan. In seveda sem srečna sto na uro.

Jasno, da imam zdaj pa novo vprašanje: kako naj vem, ali se je najedel ali ne? Prvo rundo je jedel eno uro (vmes je malo dremal, pa sem ga pobožala in je sesal dalje, imel spet premor itd), potem je bil še uro pokonci, potem je zaspal, potem sva spet jedla...

Spal je kot običajno, treba ga je bilo buditi. Jokal ni, razen, ko ga je najbrž napenjalo - nogice je vlekel k sebi in jokal.

Se mi pa zdi, da je zdaj, zvečer, bolj kot ne dojenje izkoristil samo za crkljanje. Me ne moti, samo ko sem mu za vsak slučaj oz. kot poskus dala še flaško, je pojedel 25 ml.

Kako naj torej vem, da se je najedel oz. da se ni? Kakšni so znaki, razen joka (glede na to, da na splošno ne joka, se mi tudi jok ne zdi mirodajen)?

Hvala :)
Default avatar

LLLMojca

Zofi, super, to je odlična novica in verjamem vam, da ste zelo zelo veseli, ker je pristavljanje vašega fantka na dojko steklo!

"Jasno, da imam zdaj pa novo vprašanje: kako naj vem, ali se je najedel ali ne?"
***Točno tako. Najpomembnejše - opazujte svojega fantka, ali na dojki aktivno sesa, ali vidite in slišite, da POŽIRA, golta mleko. Tak aktiven čas podoja naj traja določen čas, težko je reči, koliko časa. Če bo vredu, boste prepoznavali po vseh znakih skupaj, dobro jih preberite in si skušajte odgovoriti, kako je trenutno pri vas. Kako vemo, da dojenček dobi dovolj materinega mleka:
- štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
- štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno)
- otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj vredu
- dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
- dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Lahko mi tudi napišete, kaj se vam dogaja glede vsakega od znakov, če boste v dvomih.

Pomembno je tudi, da pravih znakov ne zamenjujete z nečem, kar samo po sebi nujno ne kaže na uspešnost dojenja. Znaki, ki jih ne smemo pripisovati uspešnosti in učinkovitosti dojenja in ob katerih je lahko ponudba mleka povsem primerna, pa so naslednji:
- nenapete, zmehčane, na otip "prazne" dojke
- otrok se (po mnenju nekaterih) prepogosto oz. nadpovprečno intenzivno doji
- otrok del dneva (nekaj ur) hudo joka ali prek celega dne precej joka
- otrok je nemiren in se pogosto krega na dojki
- otrok ne zdrži dolgo brez dojenja oz. se hoče kar naprej dojiti
- otrok ne more zaspati, kar naprej se zbuja, ko ga odložimo, se zbudi
- poskus s črpalko je pokazal, da ni mogoče iztisniti nič/dosti mleka
- otrok z veslejem popije dodatek po steklenički

Kar budite ga še, da bo imel dovolj veliko število podojev. Polulane in pokakane pleničke so v odsotnosti tehtanja prve dni in tedne zelo pomemben pokazatelj.

Ko joka, ga najprej poskusite podojiti za umiritev, če bo šlo. Nato z nošenjem, podiranjem kupčka, zibanjem.

Lahko se tudi carta na dojki, vendar bistveno je, ali tudi pri podojih aktivno sesa vsaj nekaj časa.

Ni zelo pomembno, kaj se dogaja pri enem podoju. Pomembno je, ali je otrok PREK CELEGA DNEVA DOBIL DOVOLJ MLEKA. Kar pomeni, da mora aktivno sesati, pogosto sesati, torej imeti dovolj veliko število podojev, rezultat pa bi se moral pokazati tudi v pleničkah, na lepi in napeti koži.

Ne priporočamo uporabe dude, razen v krizi, ko dojenje npr. ne pomaga in je duda lahko dober način umiritve. Sicer lahko duda otroka toliko zamoti, da pozabi na lakoto, zamika podoje, prej zaspi, zaradi česar ima potem premalo podojev.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zofi

Se oglašam z odgovori:
- polulane plenice menda bodo v željenem št.
- kakal danes še ni, morda še bo (patronažna je rekla, da lahko kaka tudi na 3-4 dni)
- glede teže ne vem
- doji se zelo pogosto, mislim, da zdaj je pravilno pristavljen, ima zdrav videz, glede mer žal ne vem

Problem je, da vmes zaspi. In to, da nisem prepričana, kdaj aktivno sesa in kdaj ne - mečice se mu nikdar direktno ne premikajo, sesa hitro (hitreje od otrok na linkih), slišim, da mu nekaj (mleko? zrak?) med dojenjem potuje po trebuščku. Kupček težko podreva, ko zaspi in spusti bradavico in mu jo poskušam dati nazaj, običajno ne gre. Danes se čez par minut zbudi in spet je.

Za umiritev ga poskušam podojiti, včasih uspe, včasih ne - kadar ga mučijo krči, ne gre. Da so kolike, sklepam, ker nogice vleče k sebi in ima včasih čisto rdeč obrazek.

Upam, da mi jutri uspe, da bi dojenje videla patronažna.
Default avatar

LLLMojca

Kdaj pa je nazadnje kakal? in koliko približno količinsko, kakšne barve je bilo blato, zofi? Koliko je denimo kakal včeraj? Do 6t bi moral kakati vsak dan vsaj 2-krat konkretno (ne samo npr. v sledeh). Po 6t že drži, kar je rekla patronažna.

Zdaj eventuelno, če bi ga dodatek zapiral, ampak vseeno je zaskrbljujoče, če tako majhen otrok ves dan ne kaka. Praviloma kakajo večkrat dnevno. Koliko podojev lahko imate in koliko dodatka dobi fantek zdaj v 24h?

Je patronažna tudi opazovala fantkovo sesanje, je kaj rekla, kako sesa?

Kdaj pa imate posvetovalnico?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

zofi, lulanje je pomembno, da vemo, da dojenček ni v nevarnosti kakšne dehidracije. Torej če vidite, da so pleničke polulane, če vidite lepo svetel urin (npr. med previjanjem, ko se verjetno polula), potem je to dober znak!

O kakanju sem vam že napisala še nekaj vprašanj, tako da to je zelo pomembno!

"doji se zelo pogosto, mislim, da zdaj je pravilno pristavljen, ima zdrav videz"
***To je tudi zelo dobro, morda bo zmogel imeti sprva manjše podoje, morda bo hitro zaspal in ga boste morali veliko spodbujati. Zato je dobro, če ima otrok več budnih obdobij ali če ga lahko zbujamo tako, da je vsaj 8-krat pristavljen, še bolje 10-12-krat v 24h, lahko tudi veliko večkrat v delu dneva, kadar vidite, to rabi.

Če na dojki zaspi, imate več možnosti. Najprej ga spodbujajte, mu prigovarjajte, ga morda malo podrezajte po bradici, pomasirajte po hrbtu, popravite ustnici, drgnite po podplatkih, ne sme mu biti pretoplo (naj bo ravno prav oblečen). Nato lahko stiskate dojko (kompresija - video posnetki kažejo, kako točno to delamo), da mu malo pomagate priti do dodatnega mleka. Če tudi to ne deluje (ali le malo), poskusite obrniti stran dojenja, če bo šlo. Nov tok mleka otroka ponavadi še malo spodbudi k sesanju, da ne zaspi. Popolnoma vredu je tudi, kot ste napisali, da ga kar odložite in ker bo verjetno pogosto samo dremal, ne tudi trdno zaspal, se bo hitro zbudil in ga pristavite ponovno ter "ponovite vajo". Sčasoma bo postal manj zaspan, bolj učinkovito, zdaj pa je to tako za vas kot zanj verjetno kar naporno obdobje.

"In to, da nisem prepričana, kdaj aktivno sesa in kdaj ne - mečice se mu nikdar direktno ne premikajo, sesa hitro (hitreje od otrok na linkih), slišim, da mu nekaj (mleko? zrak?) med dojenjem potuje po trebuščku."
***Ponavadi lahko slišimo goltanje, vidi pa se tako, da otrok pri sesljanju, ko mleka NE požira, ritmično enakomerno pomika bradico, pri dejanskem AKTIVNEM sesanju, pa z bradico naredi pavzo takrat, ko mleko pogoltne. O tem govori dr. Newman npr. na teh posnetkih. Ne vem, če sem vam tole pripela. Imate kar dobro primerjavo med sesanjem in pitjem in zgolj sesljanjem: http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp. Na videu 5 in nato tudi na videu 18 (čisto zadnji v zadnji vrsti) otroček dobro požira, na videu 16 (prvi tretja vrsta, Nibbling) pa le seslja in skoraj nič ne pije.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zofi

Nazadnje je kakal dva dni nazaj, dokaj tekoče, rumeno blato, količinsko kar precej, kakal pa je med previjanjem, ne v pleničko.

Dodatek je včeraj dobil 3x, prva od teh rund zvečer, potem dve ponoči, ker sem želela, da bi se ponoči dovolj najedel. Mislim, da je bilo vsega skupaj približno 150 ml.

Ko je prišla patronažna, spet ni dal jezika dol, zato sva potem poskusili s sesanjem preko nastavka, ki je uspelo. Rekla je, da je morda zaradi zlatenice še malo manj pri močeh in da naj dodam, ko bom imela občutek, da ni dobil dovolj, ker možgani pač potrebujejo hrano. Zdaj ga grem zbudit (ponoči se je 1x sam, potem sva jedla, in je zaspal nazaj), bova probala z dojenjem, potem se pa spet kaj oglasim.

Včeraj je imel očitno zelo slab dan, ker je bil ogromno pokonci in je dosti jokal, danes je spet bolj po starem. Saj več ne vem, kaj je boljše...
Default avatar

zofi

Pozdravljeni,

se spet oglašam.

Ker pri 16. dneh še ni dosegel porodne teže, malenkost mu je zmanjkalo, morava zdaj do petka dodajati še po vsakem dojenju.

Dojenje zdaj nekako teče, sicer včasih traja kar dolgo, a me ne moti. Samo, da je.

Kako dolgo je treba otroka hranit na 3 ure? Tole me ponoči ubija.

Opažam, da imam zvečer manj mleka, ker čez dan po dojenju lepo zaspi in spi, zvečer pa se doji, zaspi za par minut, se zbudi in se spet doji itd. Kaj lahko ukrenem glede tega? Se bo količina še kaj povečala ali je to to?

Ali je materino mleko dejansko lahko nekvalitetno? Včeraj sem slišala, da je bilo mleko ene gospe nekvalitetno in da je zato morala dodajati. Je to možno?

Hvala za odgovore in lep dan!
Default avatar

LLLMojca

Zofi, ključno je, kako dojenček pridobiva od najnižje teže, minimalno 110-115g na teden. Porodno težo počasnejši dojenčki dobijo nekje v 2-3 tednih, vendar to je relativno, ker odvisno koliko je komu prve dni teža padla, kajne. Vsekakor dojenčka še dohranjujte, če menite, da še ne zmore dovolj dobrega dojenja in napredovanja, postopoma pa poskusite dojenje izboljševati in dodatek počasi opuščati tedaj, ko in če boste vi prepričani, da je bolje in vredu, če to naredite.

"Kako dolgo je treba otroka hranit na 3 ure? Tole me ponoči ubija."
***MIslite zbujanje ponoči? Mogoče bi lahko ponoči zbujali vsaj enkrat na 4h oz. pustili otroka spati, npr. če bi lahko nadoknadila zbujanje oz. več podojev podnevi? Nekaterih priporočajo podnevi tudi recimo vsakih 2h, če gre (odvisno kako trdno otrok spi), pa potem ponoči samo enkrat zbujajo ali sploh ne, če je mamica zelo utrujena. Načeloma ni tako pomembno, kdaj se otrok doji, pomembno je, da ima dovolj veliko število podojev in da pri teh podojih dovolj aktivno sesa.

"Opažam, da imam zvečer manj mleka, ker čez dan po dojenju lepo zaspi in spi, zvečer pa se doji, zaspi za par minut, se zbudi in se spet doji itd. Kaj lahko ukrenem glede tega? Se bo količina še kaj povečala ali je to to?"
***Možno je celo nasprotno, da otrok v delih dneva (pri vas večer), ko sesa večkrat zapored (čemur pravimo dojenje v skupkih/grozdih) pride do več mleka, ker se doji večkrat in ker s tem tudi dobiva več bolj kaloričnega/mastnega mleka. Le da vi morda ne čutite tega, ker imate pač zaradi pogostih podojev mehke dojke. Mleka ni treba čutiti. Otrok se ne zbuja zato, ker imate vi manj mleka, ampak ker ima tedaj aktivnejše obdobje, več budnih obdobjih, večinoma drema, zazna takoj, ko ga odložite, ne sliši bitja srca in ne čuti topline in se zbudi. Dojenčki nimajo zelo veliko trdnega spanca, če so zdravi in aktivni. Mnogo časa dremajo in tedaj je zelo verjetno, da se zbudijo takoj, ko jih odložimo, ali že čez nekaj minut. To ni zaradi lakote. Je pa to dobra priložnost, da prav v takih intenzivnih delih dneva (žal so včasih tudi nočne ure) otroka večkrat zaporedoma podojimo. Verjetno je, da bo obdobju, ko je otrok dlje časa spal, sledilo tako bolj aktivno obdobje večkratnega sesanja in dremanja. Pogosto so taka napornejša obdobja za mamice žal tudi ob večerih, ko smo utrujene. Ni treba pomisliti, da je tedaj kaj narobe z mlekom, vzrok je pač v otroku in v tem, da tedaj ni zelo zaspan. Izkoristite čas za krepitev dojenja, če le lahko. Tvorba mleka se sicer s sesanjem otroka vseskozi povečuje. Tja do 6m se kar podvoji, kar lahko naredi otrok sam, s tem, ko izraža potrebo po dojenju. Le v začetku je zaradi težav prilagajanja življenju zunaj maternice to dojenje na otrokovo pobudo včasih zelo oteženo, kar že veste. Sčasoma se otrok zbudi, izboljša dojenje, aktivneje sesa in uravnava (čedalje večjo) tvorbo mleka laže sam.

"Ali je materino mleko dejansko lahko nekvalitetno? Včeraj sem slišala, da je bilo mleko ene gospe nekvalitetno in da je zato morala dodajati. Je to možno?"
***Če ste normalno prehranjena mamica, je mleko vedno primerne sestave za vašega dojenčka. To, da je mleko vodeno, nekvalitetno, slabo, šibko in ne vem kakšno vse, so pogosti miti, o tem si ženske pripovedujejo, vendar so težave običajno čisto drugje - ponavadi pri otroku, ki morda (še) ne zmore, morda v premajhnem številu podojev in dojenju po urniku, ki ga določajo odrasli, v zamikanju podojev z dudo in čaji,... Veliko mamic dohranjuje v začetku, če so težave. Prav je, da otroku pomagamo, vsekakor. Vendar dobro je tudi, če vemo, kje so vzroki, saj potem ne nasedamo mitom.
Kakovost materinega mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985166
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985658
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981545

Priporočam v branje, če boste imeli čas...
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978489
Kako ohraniti in povečati tvorbo mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981578
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902 (kako deluje zakon PP)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zofi

Danes imava novo težavo - upam, da kmalu neham moriti :(

Včeraj in danes fantka grozno mučijo kolike. Ker je še premajhen, danes je star 20 dni, mu ne upam dati kapljic proti kolikam, ker so baje za dojenčke od enega meseca dalje. Zadevo poskušamo blažiti z masažo.

Danes se nama dogaja, da po dojenju bruha. Po umetnem mleku ni bruhal, je bil pa hitro spet lačen, pojedel 60 ml, iskal dojko po cca 1 uri. Po dojenju je spet polival. Po barvi sodeč bruha moje mleko - je bolj rumeno kot umetno. Zanima me, od česa je polivanje odvisno? Jedla nisem nič takega, nič drugačnega, samo mleka danes nisem ćisto nič, kar pa zagotovo ni vzrok. Polival je občasno tudi prej, a ne toliko, kot danes - količinsko in po pogostosti. Kupčki nama delajo težave, a tudi to ni nič novega.

Drugače pa se je v treh dnevih zredil 260g, ker sem ga hranila tako, kot je rekla patronažna - po vsakem dojenju sem dodajala umetno mleko. Rekla je, naj zdaj nadaljujejva tako, kot sva jedla prej - čez dan dojenje, ponoči umetna hrana.
Default avatar

LLLMojca

Zofi, kar pišite, če vam koristi! Zame to ni nič moteče, ne skrbite, nekatere mamice rabijo hitre in kratke odgovore, druge pa večkrat preverjajo, ker je situacija pač težja.

Napredek 260g v samo treh dnevih je izjemno velik, skoraj astronomski. Ne vem, morda gre sicer za to, da je nekaj nadoknadil za nazaj in je to dobro, ampak če se bo tak tempo nadaljeval, ste lahko prepričani, da so težave povezane z vnosom prevelike količine mleka. Povprečno dojenčki napredujejo 170g na teden! Če bi napredoval zelo nadpovprečno, npr. 1kg na mesečni ravni, bi dobival nekje toliko v enem tednu, kot ste navedli, ne pa v nekaj dnevih.

Če zelo veliko poliva skozi ves dan, pa se mu prej to ni velikokrat dogajalo, očitno želodček ne zdrži količine. Dojenčki imajo toge neraztegljive želodčke, presežke ponavadi hitro izvržejo. Nikakor ni nujno, da je patronažna "zadela" količino, saj je bila pri vas verjetno le nekaj časa in ne vem, kako dobro sliko si je ustvarila, koliko vas je spraševala, ali je kaj prepračunala napredovanje in vse skupaj, kako vam gre... Priporočam, da se raje zanesete nase in na svoj občutek, je pa to težko, vem. Laže je, da bi nekdo rekel, koliko otrok rabi in bi bilo to res to.

Ni neobičajno, da se po 1h skuša prisesati, ker:
- se potreba po sesanju nikakor ni rezervirana samo za čas lakote in hranjenja
- ima morda otrok željo sesati, da umiri prebavne težave, kakšno napenjanje,...
- ker ima morda aktivne urice, je pa še premajhen, da bi počel kaj drugega, torej bi rad sesal
- ker dojenčki, ki so budni, radi veliko sesajo tudi zato, ker rabijo telesni stik, bližino, dojenje je zanje nadomestna popkovina

Ni tako pomembno, kaj točno poliva (barva), ni verjetno, da poliva zato, ker bi vi kaj napačnega pojedli. Deloma gre lahko za nezrelost mišice zapiralke, težave pa se potencirajo s preveliko količino.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zofi

Pozdravljeni še v "moji" temi :)

Želela bi vprašati še, ali pivo (brezalkoholno) dejansko pospešuje tvorbo mleka?

Ali obstaja kakšna formula, s katero vsaj okvirno določimo, koliko naj bi otrok na dan pojedel glede na težo in starost?

Hvala :)