Nosečnost in obporodno obdobje

na začetku - nekaj dilem

Default avatar

pikecMB

Spoštovani,
najprej naj se opravičim - nimam moči in časa sedeti za računalnikom in prebrati že vse napisano o dojenju, žal.. bom pa hvaležna, če preberete vprašanje in mi sporočite vsaj kak link...
Doma imam dvo in pol letnika, ki ni bil dojen, o bolečih razlogih takrat sedaj ne bi razpravljala. Imamo pa tudi 9 dni staro - dojenčico. Mleko se je vzpostavilo 4-5. dan po rojstvu, ob pomoči temetila in el. črpalke. Je uspelo, za kar sem hvaležna osebju porodnišnice.
Sedaj pa k dilemi: moji mali pustim, da se doji, ko želi in kolikor časa želi. Zjutraj in dopoldne je to v redkejših časovnih presledkih, tudi na 3-4 ure. Popoldne ima že gostejši ritem - včasih na dve uri, včasih na eno uro. Zgodba se začne ob osmih zvečer...ko je praktično na dojki vse do dveh-treh zjutraj. Vmes so morda 5 minutni odmori, ko zaspi, vendar kakor hitro jo odložim, spet veka in išče z usti. Če jo po nasvetu patronažne pustim malce jokati, se jok samo razvije v nepotešen krčeviti hlipajoči jok... ne pomaga niti, da bi jo ujčkal npr. ati. Samo mamina bradavica... pa precej časa ne gre za intentivno sesanje, ampak za crkljanje, pa pre4cej časa hlastanje - zagrabi bradavico, stisne, spusti, in spet hlasta in grabi še enkrat, čeprav si jo je sama izmaknila...
Moje vprašanje je samo, ali je njeno obnašanje znak česarkoli - kakšne moje nepravilnosti, ali lahko njej/sebi kakorkoli pomagam, da bi bila zgodba "normalna": otrok se naje, potem pa počiva ali spi in bi zvečer lahko našla čas za sina preden zatisne oči...
Najlepša hvala vnaprej za vaš dragoceni čas in predanost k poslanstvu.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, pikecMB!

Opravičilo ni potrebno, večina mamic tukaj nima časa iskati in brati. Za prvi del poskrbim jaz, branje pa priporočam, ko boste imeli željo in čas.

Rodili ste drugič. Prvič dojenje ni bilo mogoče, zdaj pa je deklica stara 9d. V porodnišnici so vam zelo pomagali vzpostaviti dojenje, super! Dojite na pobudo deklice in vas bega njen ritem in njeno odzivanje, predvsem ob večerih.

Ali je bila vaša deklica v maternici živahna, ko ste vi legli? Ali ste jo zvečer bolj čutili kot čez dan? Mnogi dojenčki ohranijo tak ritem, ki so ga imeli v maternici. Včasih so kakšne tetke rekle, da so zamenjali noč za dan. No, to bi bilo seveda res skozi zorni kot nas odraslih. Otrok pa le ohranja ritem, ki ga je imel prej, in postem se začne postopma odpirati, odzivati, postajati budnejši in spoznavati noč in dan. To je seveda za vas res zelo naporno.

Kaj storiti? Ali menite, da bi se dalo deklico deklico prek dneva zbujati in podojiti? Morda ji boste tako prekinili sesanji ritem, da se bo začela več dojiti čez dan in bo imela daljše razmake ponoči. Nekaterim mamicam uspe, če dojenčka čez dan zbujajo npr. na 2h, vsekakor pa otroka čez dan poskušajo prepričati, da ne bi spal 3 ali celo 4 ure skupaj. Dojenček namreč zmore manjše število faz globokega spanja, ko ga odložimo in spi. Veliko pa je tistega dremanja (na dojkah, v naročju), ko dojenčka ne moremo in ne moremo odložiti in prav to se vam dogaja ponoči.

Pomembno je, da vnašamo neke motnje, lahko uporabimo tudi tehnike za zbujanje zaspančkov (čeprav to seveda niso pravi zaspančki, če se dojijo vredu skozi celotnih 24h in ob tem vredu napredujejo). Kako zbujamo dojenčka zaspančka:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1

Taki ukrepi včasih pomagajo, ne pa vedno in je morda treba počakati, da dojenček sam spremeni ta ritem. Tedaj je zelo pomembno, da mamica to ve in se poskuša maksimalno sama prilagoditi z veliko dnevnega počitka in ponoči z dojenjem leže, čim manj vstajanja,...

Z nasvetom, da majhnega dojenčka pustimo jokati, se ob zgoraj zapisanih razlogih, ki jih dobro poznam tako iz literature kot tudi iz svoje domače prakse, nekako ne morem strinjati. Lahko jo poskusite, dokler kaj drugega ne bo začelo delovati, umiriti mogoče še z dudo, po tistem, ko se je na primern že dobro podojila na OBEH dojkah. Očitno je, da se deklica umirja in poskuša zaspati, a nima potrebe po globokem spancu, ker je tega že imela zjutraj in čez dan.

Če deklica dobro napreduje in ima dovolj polulane (vsaj 5) in pokakane (vsaj 2) plenički, potem to ni povezano s potrebo po hranjenju ali da bi bil problem pri tvorbi mleka. To bova veliko bolje vedeli, če mi boste poredovali še podatke o porodni, najnižji in zadnji izmerjeni teži, o številu polulanih in pokakanih pleničk, času aktivnega sesanja na dojki in načini dojenja čez dan. Če ugotoviva, da je tukaj vse ok, potem je vaša situacija "normalna", resda pa nikakor ni enostavna, zato boste verjetno še nekaj dni potrebovali pomoč drugih v gospodinstvu, da se boste lahko tudi vi umirili in naspali.

Ste pomislili, da bi deklico ob večerih nosili v ruti, slingu,... pač da bi imeli roke proste ali da bi z deklico sedli k njegovi posteljici, dojili in se pogovarjali, ga malo stisnili, mu prebrali pravljico, ko bi se vsi lepo namestili. Včasih nas situacija preseneti, ampak mamice z malo domišljije premagamo marsikaj. Posebej, ker se dojenje običajno hitro spremeni.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

pikecMB

Spoštovana ga. Mojca, najlepša hvala za tako hiter odgovor. Veste, bo res držalo, da je mala obdržala ritem...ob dopoldnevih sem namreč komaj kdaj čutila kakšno njeno brciko, ki jih pa ni manjkalo blizu in čez polnoč... In tako je ostalo, po tretji zjutraj zagotovo zaspi in potem ima "dolge" intervale spanca še celo dopoldne. Bomo jo res malo več budili, da kompenziramo nočno bdenje.
Kar se tiče teže, porodna je bila 3600, odpustna 3360, vendar nama to nič ne pove, ker nimam novih podatkov..v ponedeljek imamo v porodnišnici kontrolo teže, patronažna s seboj nima tehtnice, jaz pa neprimerno kuhinjsko. Sicer pa naša novorojenčica veliiko lula, vedno je zelo polulana, pokakana pa bolj malo - za kakšno žlico rumenega blata uspe narediti dva, morda trikrat na dan, ostalo so pa bolj pljunki, tako jaz temu rečem, ker je na plenički rumen pokakan flekec, toliko ravno da je. Se pa ta mini kakec zgodi tudi po šest - osem krat dnevno zagotovo. Namreč vedno ko "poka", jo takoj previjem, da ne dražimo kože na ritki. Jo kar črviči in je nemirna, preden se pokaka, tako da ji takrat olajšam in jo ujčkam na roki, potem pa zaslišim rafal... pa to kljub temu, da kar dobro podiramo kupčke.
V tisti nočni stiski sem že razmišljala, da bi dala dudo, a po pravici povedano me je strah - sesalne zmede, o kateri sem brala pred porodom in na katero so me opozorili tudi v porodnišnici. Vseeno bi rada, da bi ostali pri dojenju... pa če bom uporabila dudo, kako bom pa vedela, kdaj je otrok lačen? Sedaj po odpiranju ust vem, kdaj si želi maksimalne bližine..
Kot rečeno, na dojki je bodisi na 3-4 ure, bodisi na dve, velikokrat tudi samo na eno uro, pa četudi je pred tem pila pol ure in se je to ponovilo že tretjič ali četrtič zapored. Danes se je recimo dojila na eno uro od dopoldneva do četrte ure popoldan. Če zaspi, potem je dojenja konec po 15 minutah (zjutraj), sicer pa traja zagotovo pol ure, tudi več. Koliko dejansko spije, ne vem, ne čutim. Večkrat pa vidim, da ko zaspi ali tudi sicer, se ji kar pocedi iz ust, ker pozabi spiti zadnji požirek....
Sedaj sem natrosila en kup podatkov, se mi pa zdi, da je že vsak dan drugačen in moj cilj je pravzaprav, da si z malo urediva ritem, da ostaneva zgolj pri dojenju in da doma zavlada mir, ker ljubosumje se je začelo razraščati... kljub tisoč toplim besedam in pozornosti v času, ko mala spi.
Aja, glede slinga in teh reči...ja, sem razmišljala, a si žal tega nisem nabavila pred porodom, sedaj mi pa še ni za v trgovine, ker bi tole reč vendarle prej preizkusila, kako mi ustreza.. recimo kengurujčka pri prvem nisem mogla nositi, mi ni ustrezalo (imam velika prsa).

Še enkrat, najlepša hvala za vaš čas in trud. Sicer pa kot pravijo - čas reši vse, samo potrpežljivi moramo biti in znati kdaj počakati. Bojda okoli enega meseca si otroci ustvarijo prehranjevalni ritem..
Lep pozdrav iz štajerskega konca.
Default avatar

wotrok

Pozdravljena, pikecMB.

Tole bo sicer izgledalo kot reklama :) Ni potrebno hoditi v trgovino po sling, ruto, kengurujčka, pri Mojem škratku (http://www.mojskratek.si/) si lahko to sposodite za teden ali dva in preizkusite, kaj vam bolj ugaja.
Default avatar

LLLMojca

Zaradi koristnosti informacije v opisani situaciji sporočilo objavljam. Da ne bo čisto komercialno izpadlo, pa dodajam še nekatere druge povezave.

Ruta, sling, kengurujček:
http://www.ekokamra.com/index.php (pestunja)
http://www.llli.org/FAQ/babywearing.html (članek Baby wearing)
http://www.peppermint.com/ (trakovi, slingi)
http://www.mojskratek.si/mayawrapsling.html (slingi)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

pikecMB

Obema najlepša hvala za linke in informacijo, da je možno sling tudi najeti. Zelo dobrodošla informacija :)
No, danes je naša pupa omagala prej - po dobrih petih urah... Sem pa danes dobila preblisk, da je naša težava verjetno drugje - namreč mala lepo zaspi na dojki (dojim sede s podloženo blazino, tako mi je najudobneje), potem pa, ko jo prestavimo v košek, po slabi minutki že začne mencati, se prebudi in potem spet vekanje in iskanje bradavice. In tako se zgodba lahko ponavlja v nedogled. Očitno ji ne ustreza, da jo prestavimo v njeno ležišče, četudi je v njem tudi moja majica, da bi ji pričarala znan vonj domačnosti - mame.
Sito in sveže previto je to noč uspel na rokah uspavati tudi ati, vendar ista zgodba - ko jo je odložil, čez minutko ali dve - se je prebudila in znova jokala tako dolgo, dokler ni dobila svoje mame...
Naša pikica je torej zelo senzibilno bitjece... če se bo oglasila kakšna mama s podobno lastno izkušnjo in kako je zadevo rešila, bom hvaležna, da si jo delimo. Še tole: ideja, da bi spala v zakonski postelji mi ni simpatična. Ob tem bi potem ati zelo slabo spal, prav tako bi se verjetno namesto samo ob jutrih k nam za celo noč prikradel iz svoje sobice tudi naš večji fantič. Želela bi, da ima vsak svojo posteljo.
Lep pozdrav vsem, ki berejo z nami in hvala tistim, ki prispevajo svoje izkušnje in znanje.
Default avatar

lupe

lep pozdrav,
tudi naša pikica je bila tako senzibilna, sploh je nisem mogla odložiti, če pa že, je trajalo kvečejmu kakšno minuto...tako mi je ves prvi mesec spala kar v naročju, ali pa ob meni v zakonski postelji.Z njo v naročju sem jedla, brskala po internetu, brala, le na wc. je nisem jemala(takrat jo je imel ati in je tulila ves čas moje odsotnosti). Se je pa začelo njeno spanje spreminjati po 1. mesecu, ko je trdneje zaspala in sem se lahko odmaknila od nje po dojenju leže...še vedno pa se je hitreje prebudila, če sva se dojili sede in sem jo potem odložila- v tem primeru sem še poležala zraven nje, da je zaspala nazaj in se potem samo odmaknila.Danes je stara 4.5 m in ko zaspi, jo prenesem v posteljo(zaenkrat še mojo)..včasih je potrebno da še malo poležim zraven, običajno pa ne in zaspi za uro do dve; če je lačna se oglasi, v tem primeru še malo poje kar leže in že spi naprej...
pri polaganju sem pa vedno pazila, da je kar najdlje čutila stik z menoj...še danes jo tako polagam
Mislim, da se bo tudi pri vaši pikici spanje v kratkem poglobilo in jo boste lažje odložili
Tudi pri nas je mož imel na začetku nekaj težav zaradi skupnega spanja, se je pa sedaj navadil...sem pa bila tudi zelo uvidevna, saj sem jo imela na svoji stani postelje in je mož imel še zmeraj enako prostora kot prej.
Default avatar

pikecMB

Takole o napredovanju teže: porodna 3600 g, pri dopolnj. 4 dneh 3360 g, pri dopolnjenih 12 dneh 3510 g.
Po mnenju zdravnika je to ravno na meji, sicer še ni predpisal dodatka, imava pa čez teden dni spet kontrolo teže. Sama sem bila presenečena - ker je punčka sicer zadovoljna in se mi zdi, da spije dovolj... seveda pa na vprašanje, ali imam več ali manj ali dovolj ali premalo mleka, ne morem odgovoriti, ker ne vem. Tudi ročna črpalka pri meni - ne deluje...
Skratka, medve vztrajava in se trudiva dalje.
Lep pozdrav.
Default avatar

še ena junijka

Sicer sem jaz še v pričakovanju;) sem pa nekje prebrala nasvet, ki bi ga bilo morda vredno poskusiti:

Po eni izmed teorij je za dojenčka šok, če ga položimo iz toplega naročja v hlado posteljico (tudi poleti je temperaturna razlika očitna), zato literatura svetuje, da v posteljico namestimo termofor, ki ga odstranimo, preden vanjo položimo dojenčka.
Default avatar

LLLMojca

Nekateri dojenčki kakajo velikokrat, pa tedaj malo. Že kakšna informacija o teži, pikec?

Dokler ne ugotovite, da deklica vredu napreduje, je mogoče da vse to sesanje in dojenje tudi zares potrebuje, zato bi vam dudo odsvetovala. Se strinjam, sicer ne boste mogli vedeti, kako in kaj potrebuje. Ko bo teža vredu in če bo še naporno, pa boste drugače razmišljali in se odločili.

Nekateri novorojenčki počasneje vzpostavijo dobro dojenje in se morda dlje dojijo na manjše razmake, ampak vsak mesec je običajno malo drugačen in gotovo se bo tudi pri vas kaj spremenilo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

Ko dojenčico odložite, se zdrami. To je značilno. Majice včasih res lahko pomagajo, največkrt pa ne. Otrok želi poslušati bitje srca, šumenje žil in črevesja, biti v toplem naročju,... kar je poslušal v maternici. V posteljici pa je tiho in hladneje, nogica sune v prazen prostor in - ALARM!
Zakaj se dojenček zbudi, ko ga odložimo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980469 (1m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4794487 (10d)

Vem, kako je, ko cel dan dajemo dojenčka spat in nam NIKOLI ne uspe. Se je tudi pri nas dogajalo, dvakrat. In dogaja se mnogim mamicam, ker je to normalno in naravno odzivanje tako majcenega otroka. Ste prebrali članek o spanju? Vaša deklica je senzibilna in evolucijsko odlično opremljena za preživetje, kajti alarmi se ji sprožijo takoj, ko ni v naročju. Jaz bi vam z veseljem povedala, kako sem rešila, ampak pravzaprav nisem, rešilo se je kar samo. Rešili smo v toliko, da nas je bilo veliko in da sem si pomagala z raznimi načini nošenja. Včasih sem zaspala z otrokom na trebuhu, ko ni več šlo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

pikecMB

Spoštovana ga. Mojca Vozel,
danes vam imam več stvari za povedati:
1. najlepša hvala, da ste na tem forumu. Končno si sedaj vsak dan vzamem čas in preberem nekaj tem, linkov, ki ste jih tako lepo zbrali in tako obširno in jasno razložili stvari okoli dojenja. Postopoma in počasi se učim... in res najlepša hvala za vse, kar nam omogočate. Kakšno svoje vprašanej sem že našla pri kakšni drugi forumovki - še psoebej mi je to noč bil všeč odgovor, ki ste ga pisali za "strigco". Identična situacija je pri nas.
2. priznam, da sem celo življenje mislila, da je dojenje enako naravno in spontano, kot dobi ženska menstruacijo. Danes se mi zdi, da je to cela znanost... za tiste, ki smo ali imamo otroke vijolice, včasih pa so bojda bili otroci koprive (tako pravi moj v.d. mož).
3. Glede teže sem vam pisala pred dvema dnevoma, vendar se je moj post že kar razvlekel in verjetno odgovori razgubili.
Torej, porodna teža moje punčke je bila 3600 g (0 dni), tretji dan (dopolnjena 2 dneva starosti) je imela 3.260 g. Četrti dan je po vsakem podoju pila dodatek, peti dan pa sva se izključno dojili in dodatno uporabljali električno črpalko. Tako je ob odpustu peti dan (dopolnjeni 4 dnevi starosti) tehtala 3.360 g.
Ob izključnem dojenju je ob dopolnjenih 12 dneh na tehtanju v porodnišnici tehtala 3.510 g. Zdravnica je komentirala "glih za glih" in tuhtala, če bi predpisala dodatek, potem pa le odredila še eno tehtanje čez en teden in odločitev o dodatku takrat. Bojda je punčka s težo na minimumu.
Nobenega vprašanja o načinu ali potrebni pomoči pri dojenju... toliko o zdravnikih, ki bojda delajo v dobro otrok. Priznam, da ne bi rada spet pristala na dodatku in da sem verjetno prve dni delala tudi napake.
Namreč, v porodnišnici mi je ena od sester dejala, da če se otrok hoče spet dojiti čez eno uro, ponudim spet isto dojko, če pa čez tri ure, potem pa že drugo. Iz tega sem sklepala, da se doji na eni strani tri ure in šele potem zamenja. In tako sem verjetno tudi jaz "stradala" mojo malo. Sedaj takoj pri naslednjem obroku, ne glede na to, koliko časa mine vmes, preidem na drugo stran, redko če je "nenasitna", pa že v istem obroku ponudim obe strani. Upam pa, da moja mala sedaj ne pije samo juhice, ampak pride tudi do glavne jedi :)
Dodatno, kar je pri naju verjetno problem, je to, da imam res velike dojke in da se mora punčka bolj potruditi, aktivnega sesanja pa velikokrat ni ravno dosti. Tudi besede "aktivno" sem se naučina na tem forumu :)
Smatram, da je aktivno sesanje tisto, kjer so otrokovi potegi dolgi, kakor hitro pa začne hitro in na drobno sesati, je to še samo cartanje. In tako sedaj vem, da ima kar večkrat obdobja, ko se "utrudi" že po petih - desetih minutah, tudi zaspi, vprašanje pa je, če se takrat tudi naje. To mi je alarm, da se morava žgečkati ali pa z naslednjim obrokom začeti hitreje, ne šele na pobudo dojenčice.
Da se mora punčka bolj truditi sklepam tudi iz tega, ker sem ob uporabi električne črpalke v porodnišnici uspela načrpati mleko zgolj, če je bila jakost nastavljena na maksimum, pri minimumu ni prišla ven niti ena kapljica. Tudi ob domači ročni NUK črpalki ne privabim niti ene kapljice, sem jo celo odložila in je ne bom uporabljala, ker pač zame ni primerna.
Patronažna sestra mi je obljubila, da bo jutri prinesla tehnico, da punčko stehtamo pred vikendom in je predlagala, da bi čez vikend vendarle uvedla adaptirano mleko, da bo potem teža v torek v porodnišnici na ponovni kontroli o.k.
Priznam, da se bojim adaptiranega mleka kot hudič križa, iz razloga krčev pri punčki, še bolj pa zaradi tega, da ne bova tudi medve pristale na adaptiranem in zavrle proizvodnjo lastnega mleka... Ali pa morda vendarle začeti dodajati adaptirano, da se punčka okrepi in ko bo večja in močnejša, bo tudi posesala več?
Sicer pa nečeloma ima veliko voljo do sesanja, zagrabi kot pravi mali lakotnik... In od tega razvajanja poleg hranjenja me že prav bolijo bradavice, tako da postajam na trenutke včasih kruta mama in jo odstavljam, ko se samo še carta, dejansko pa spi in ne pije.

Lep pozdrav iz sončnega Maribora
Mamica pikeca in pikice
Default avatar

pikecMB

še toel sem prej pozabila dodati: punčka ni imela zlatenice, samo lavažo želodčka drugi dan po porodu. Jaz sem rodila naravno s svojimi popadki, dobila sem zgolj eno injekcijo proti bolečinam.
Ker sem sama alergik, sem iz prehrane popolnoma izločila kravje mleko in vse izdelke iz njega, prav tako iz svinjskega ter govejega mesa.
Default avatar

pikecMB

še en podatek: pri dopolnjenih 14 dneh 3.600 g.
S patronažno dogovorjeni, da čez vikend še ne bom dodajala adapt. mleka.

Imam pa novo vprašanje: na notranji strani spodnje ustnice sem pri mali opazila belo razjedo, tudi jezik ima popolnoma belo obložen. Je potrebno ukrepati takoj ali lahko počaka do torka (naročeni smo na kontrolo v porodnišnici) ali pa lahko kakorkoli naravno pozdravimo sami?

Hvala vnaprej in lep pozdrav.
Default avatar

LLLMojca

Joj, se opravičujem, sem bila očitno na zadnje že preutrujena in sem spregledala vaše zadnje pomembno sporočilo... No, danes je sicer še bolj pozno, ampak gledam kot sova (najbrž je psihološki učinek - jutri je soboooootaaaaa!).

Krasno, da vam forum koristi. Tu je res že ogromno zapisov, ampak saj vem, kako je z dojenčkom in skrbmi, kdo bi še raziskoval forum... Zdaj ko ste začeli, pa ne boste mogli nehati brati, kajne. Ja, dojenja so se ženske včasih učile od generacije drugih žensk. Gre za umetnost (bolj kot znanost), ki se je prenašala iz roda v rod. V olajšanje mi je misel, da boste mamice, ki zdaj dojite, pa četudi kdaj ne gre, svojim hčeram in snaham vedele pomagati drugače, kot pa je to mogoče zdaj, ko ima veliko generacij žensk za sabo slabe izkušnje in vglavnem breme napačnih informacij - pa seveda ne po svoji krivdi.

Zdaj je vaša deklica pridobila porodno težo, v dveh tednih, kar pomeni, da je imela nekaj težav, a vendar pridobiva. Nekateri počasnejši dojenčki na porodno težo res pridejo šele v dveh do treh tednih.

Ali menite, da gre dojenje zdaj bolje kot na začetku? To je pomembna informacija, ko se boste odločali, kako naprej. Če prav razumem je od 12 do 14 dni napredovala za 90g ob vašem mleku? To je super, seveda pa morate biti pozorni, kaj bo pokazalo tedensko merjenje!

"Nobenega vprašanja o načinu ali potrebni pomoči pri dojenju... toliko o zdravnikih, ki bojda delajo v dobro otrok."
***Poglejva s pozitivne plati, pikec: tudi zdravniki so včasih preveč obremenjeni. Saj zato pa imate LLL, kajne. Če bo težko, smo z vami.

"V porodnišnici mi je ena od sester dejala, da če se otrok hoče spet dojiti čez eno uro, ponudim spet isto dojko, če pa čez tri ure, potem pa že drugo. Iz tega sem sklepala, da se doji na eni strani tri ure in šele potem zamenja. In tako sem verjetno tudi jaz "stradala" mojo malo."
***Dojenje na eni dojki? Kadar otrok dobro sesa in se lepo podoji, vleče in požira, npr. v tej starosti pogosto kakih 10-15 minut ali tudi več, pa želi še, je zelo dobro, da pri vsakem podoju ponudite obe dojki. Ni pravil in urnikov, kako je treba dojiti. Je samo opazovanje otroka. Dojk nič ne šparajte. Večkrat ju boste ponudili obe, več mleka se bo tvorilo. Torej odlično ravnate, kadar ponudite obe dojki, kajti s tem boste povečali tvorbo mleka in deklica bo vedno dobila večino razpoložljivega mleka v danem trenutku, kar je zanjo in za vas najbolje.

Ne glejte na dojenje kot na obroke. Raje si zamišljajte tako, da novorojenčki potrebujejo PODOJE, veliko podojev (večina) in iz različnih razlogov. Vsi podoji so pomembni za dobro tvorbo mleka!

Koliko časa zdaj deklica sesa pri vas in vidite, da pije, požira? Kako je polulana, koliko pleničk pokaka in kakšno je blato, koliko ga je približno?

Ker imate velike dojke, vam bo koristilo morda tole, če niste že sami našli: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4396854 (velike dojke)

"Smatram, da je aktivno sesanje tisto, kjer so otrokovi potegi dolgi, kakor hitro pa začne hitro in na drobno sesati, je to še samo cartanje. In tako sedaj vem, da ima kar večkrat obdobja, ko se "utrudi" že po petih - desetih minutah, tudi zaspi, vprašanje pa je, če se takrat tudi naje. To mi je alarm, da se morava žgečkati ali pa z naslednjim obrokom začeti hitreje, ne šele na pobudo dojenčice."
***Zelo dobro opazujete. Ko drobno miga z usteci in ne slišite/vidite požirkov, počiva. Nekaj počivanja je pri dojenju vedno (steklenička je čisto drug način), kot val gre, najprej otrok komaj sledi toku, nato se tok upočasnjuje. To je normalno. In ko vidite, da deklica po 5-10min upočasni, jo morda še malo spodbujajte, če pa vam drema, jo tedaj kar pogumno dajte še na drugo stran, kajti mnoge dojenčke nov tok mleka malo zdrami, da še sesajo. Če ne bo šlo in bo trdno zaspala, pa kasneje nadaljujeta.

Črpalka ni merilo, kako bo pil otrok in koliko je mleka! Nikar ne sklepajte po tem:
- ker je črpanje mleka priučena veščina in jo mamice ne obvladamo takoj, rabimo vajo
- ker se mleko tvori nenehno in ves čas, torej si količine mleka s črpalko ali kakim drugim mehanskim pripomočkom mamica niti ne more izmeriti
- ker je črpanje odvisno od tega, kako dolgo mamica potrebuje, da sproži izcejalni refleks, izlitje zadnjega mleka po vodih (pred tem črpa le nekaj ml prednjega mleka, ki je v vodih); nekatere mamice s črpalko sploh ne morejo sprožiti izcejalnega refleksa, med tem ko krepak dojenček to naredi dobro in hitro
- ker se dobro prisesan in aktiven otrok doji bistveno bolj učinkovito, namolze več mleka in hitreje kot črpalka, kajti otrokovo sesanje stimulira živčne končiče na bradavičnem kolobarju (živci pošiljajo signale v možgane, oksitocin navre in potisne mleko po vodih), črpalka pa je mehanski pripomoček, ki ne zna povsem dobro posnemati tehnike sesanja otroka, zato nekatere mamice ne načrpajo nič ali komaj kaj
- ker je količina načrpanega mleka odvisna od tega, kdaj in koliko časa se je dojenček nazadnje dojil
- ker je črpanje tudi stvar vztrajnosti, časa, volje, materine energije in moči po porodu
- ker doječi mamici ni treba vedeti, koliko je mleka v dojkah, temveč naj se vpraša po znakih, po katerih vemo, da dojenček dobiva dovolj materinega mleka

Če boste videli, da je zadnje dni viden napredek, torej, da deklica dobiva na dan toliko, kot ste napisali, potem se boste morda laže odločili, da ne dodajate. Če bo kriza, pa jo boste morda želeli dohranjevati, odločitev je popolnoma vaša. Lahko si tudi pišete gibanje teže zadnje dni, da se o tem pogovorite pri pediatru. Priporočam, da odločitev sprejmete skupaj s pediatrom in glede na počutje, živahnost deklice, njeno lulanje, kakanje in napredovanje, spremembo ali stagnacijo situacije! Če boste sklenili, da bi dodali, priporočam, da dodate po žlički, brizgi, kapalki, lončku. včasih je to potrebno, da se otrok okrepi, če seveda sam ne zmore dobro vleči in je že v krizi. Tedaj je vsekakor bolje, da dohranimo. Nekaj dodatka ne pomeni, da se bo otrok nehal dojiti. Res je, da je verjetnost prebavnih težav večja z vsako stekleničko dodatka, a tudi pri materinem mleku obstaja, čeprav je sedemkrat manjša. In bolj kot dodatek je problem umetna bradavica in pojav sesalne zmede.

Velika volja do sesanja je točno tisto, kar zdaj obe potrebujeta, zelo dobra novica! Ponudite vedno vse mleko, ki se je tvorilo in pogosto. Če vam ni prijetno, odmaknite jo, to ni kruto. Lahko jo nosite ali odložite in takoj, ko se zdrami, ponudite drugo dojko. Zapomnite si, ko boli, popravljamo pristavljanje ali ponudimo drugo dojko.

Pokažite razjedo v posvetovalnici. Bel jezik je lahko od mleka. Če bodo glivice, se bodo najbrž razširile po sluznici in boste dobili mazilo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825