Nosečnost in obporodno obdobje

SYNTOCINON

Default avatar

sonja

ZANIMA ME KAKO NAJ PRIDEM DO TEGA SPREJA?
DOJIM NA ŽELJO SVOJEGA 2 MESEČNEGA SINKA, KADAR ON HOČE, TEŽAVA PA SE POJAVI, KO PO PRVEM NAVALU MLEKA NA LEVI DOJKI MLEKO NOČE IN NOČE VEČ TEČI , LE ČE GA JAZ Z ŽE KAR GROBIM STISKOM S PRSTI IZTISNEM VEN.ALI BI MI TA SPREJ ODPRL MLEČNE VODE IN BI MLEKO STEKLO.IZ OBUPA SEM PO 2,5 DNEH ZVEČER DAla dodatek, ker je visel na dojki skoraj celo popoldne in se kar ni najedel.kaj storiti?
ali mi lahko ta sprej predpiše tudi pediater?
pa še to-noč nikakor ni prespana dlje kot na uro in pol, do dve uri.tako da iz tega sklepam da se ne nahrani dovolj, kljub polurnemu podoju izmenično na obeh dojkah, včasi celo po 2 krat na obe.ko že ne vem več kaj storiti in se malo umiri , mu dam dudo in je vredu in ob nežnem cartanju celo zaspi.a samo za urco in pol. potem smo spet v začaranem krogu kratkega spanca .ali mu naj zvečer dodajam?
zakaj klub pravilnemu dojenju in pristavljanju nimam dovolj mleka?zdi se mi da počivam dovolj.kaj še storiti?
hvala za odgovor, lp Sonja
Default avatar

LLLKarmen

Draga Sonja,
dojite dva meseca starega sinka. Opisujete težavo, da po prvem navalu mleka na levi dojki mleko noče več teči.

Sonja, to kar opisujete, je popolnoma normalno. Nekaterim materam mleko sploh nikoli ne izteka. Popolnoma normalno je tudi, da mleko najprej teče (ozcejalni refleks), temu sledi premor in nato mleko zopet steče. Povprečno imamo ženske okrog pet izcejalnih refleksov na podoj na obe dojki. To pomeni, da ima lahko ena mati en izcejalni refleks, druga pa deset.

Opisujete, da mleko lažje izteka, če z grobim iztiskom prstov pritiskate na dojko. Sonja, nikar! Ne bodite grobi in ne delajte nečesa, kar boli. To, kar ste sami znašli, če se izvaja malce drugače, se imenuje "kompresija prsi" in res pomaga pri izteku mleka. Bom opisala, kako naj prava kompresija poteka, verjetno vam bo zelo v pomoč:

Kompresija, stiskanje prsi

Popravljanje sesanja dojenčka s kombinacijo kompresije prsi je lahko zelo dobra pomoč, da dojenčku pomagamo, da se doji dalj časa, bolj učinkovito in pravilneje. S pravilno kompresijo prsi lahko povečamo tok mleka. Dojenček sesa bolj učinkovito in se s tem uči nazaj pravilnejšega sesanja.

Dojenček, ki pravilno sesa pri prsih, ima bradavico globoko v ustih in zajema kar največji del prsnega kolobarja. Dokler dojenček sesa pravilno in učinkovito (npr. ponoči ali prvih 10 minut podnevi), potem dojke ni potrebno dodatno stiskati.

Takoj, ko začne dojenčica bradavico le sesljati, začnite s kompresijo dojke. Prosto roko položite na dojko tako, da jo zaobjamete in jo imate kar najbližje prsnemu košu. Palec je na eni strani in drugi štirje prsti nasproti. Potem stisnite palec in ostale prste skupaj (kot da bi pumpali). To počnite nežno, ne sme vas boleti.

Če dojenček začne ponovno učinkoviteje sesati, spodbujajte ob dojenčkovem sesanju prsi s kompresijo tako dolgo, dokler dojenček zopet ne začne cucljati samo bradavico. Pomembno: dokler dojenček učinkovito sesa, obenem tudi pritiskate. Ko dojenček ne sesa več, pritisk popustite in roko odpočijte.

Med pritiskanjem na prsi roko čisto po malem in počasi premikajte naokoli, tako da pritiskate na različne predele dojke.

Poskušajte večkrat, saj ni nujno, da bo kompresija takoj začela delovati. Večina mamic opaža dobre rezultate po nekaj dnevih takšnega dojenja, ne pa takoj. Stiskajte tako dolgo, dokler mleko teče. Sčasoma bo mleko teklo vedno počasneje, dojenček pa se odziva na tok mleka. Takrat zamenjajte stran prsi. Strani prsi zamenjajte večkrat: levo, desno, levo, desno, itn… vse dokler dojenček učinkovito sesa.

Ob problemu, ki ga opisujete, pogosto pomislim, da bi bilo dobro preveriti, ali vaš dojenček res pravilno sesa. Kljub temu, da dojenčke dojimo na njegovo željo in pogosto - če sesanje ni pravilno, to ni v redu, saj dojenček ne pridobi potrebnega mleka. Žal nimam informacij, kako napreduje vaš dojenček in kako pogosto je polulan in pokakan?

Možno je tudi, da gre za t.i. "sesalno zmedo", ni lep izraz, a opisuje dejstvo, da dojenček sesa pri prsih nepravilno, kot da bi sesal le cucelj, pravilno pa je, da ima bradavico globoko v ustih, široko zaobjame bradavični kolobar in dojko molze, ne sesa. Kako je s tem pri vas Sonja?

Tretja zadeva pa je še ta, da ima lahko vaš dojenček obdobje hitre rasti, ko potrebuje več in se doji pogosteje. žal spet nimam informacij, kako vaš dojenček napreduje?

Učenje pravilnega sesanja

Najbolj pomembno dejstvo pri učenju ponovnega pravilnega sesanja je to, da se čimbolj izogibate vsem dudam in cucljem. Če dojenčka že hranite po steklenički, ga postopoma poskušajte hraniti na druge načine (z brizgalko, kapalko, po žlički ali iz zelo mehkega kozarčka).

Dojenčka lahko učite pravilnejšega sesanja tako, da ga vzamete v naročje, si ga položite na noge, tako, da je z nogicami obrnjen proti vašemu telesu, glavico ima na vaših kolenih, pripravno je, da noge položite na nizek stolčke ali pručko. Ponudite mu v sesanje svoj čist prst, npr. kazalec. Pazite, da nimate ostro prirezanih ali predolgih nohtov. S kazalcem pritisnite navzdol, na dojenčkov jeziček in počakajte, da se prisesa. Nato kazalec čisto počasi vlecite ven iz ustec. Vajo ponovite večkrat. Dojenček, ki si bo želel sesanja, bo šel za prstom, celo privzdignil bo glavico, da bi obdržal vaš prst v ustecih. Namesto svojega prsta lahko vajo ponovite tudi z dudo ali culjem stekleničke. Počasi ga vlecite ven, dojenček pa bo globoko zajemal in segal zanjim. To počnite le, ko je dojenček dobre volje in ne takrat, ko bo nadvse lačen in razburjen.

Nekateri mamicam zelo pomaga, da tik pred podojem z mlečno črpalko malce mleka iztisnejo, tako da se dojenček začne dojiti takoj ob izcejalnem refleksu. Ponavadi začne dojenček sesanje pri prsih tako, da sesa »v prazno«, dokler se ne spodbudi izcejalni refleks. Potem lahko slišimo dojenčka, kako požira mleko in to tudi vidimo. Nato zopet malce »počiva«,sesanje se upočasni in je manj intenzivno, dokler zopet ne pride do izcejanja mleka. Ženske imamo pri enem podoju na obe prsi približno 5 izcejalnih refleksov. Dojenčki, ki so navajeni rednega dotoka iz stekleničke, se v sicer normalni fazi počivanja razburijo, saj se ustrašijo, da ne bodo dobili mleka. Ta vzorec – sesanje – požiranje povprečno traja 10 do 20 minut in dojenček proti koncu podoja vedno manj požira in več sesa. Razlika je tudi v tem, da mleko iz stekleničke, ki redno doteka dojenček požira sproti, medtem ko pri dojenju dojenček pogoltne mleko šele takrat, ko so njegova usta polna (povprečno vsak četrti sesalni poteg).

Še o Syntocinonu...

Dojenje je kompleksen proces, ne obstajajo neke čudežne pilule in sprejčki, ki bi materam z lahkoto pomagali, če mati ne doji pogosto in pravilno.

Za vsa zdravila, še posebej zdravila za doječo mater, se je prej potrebno posvetovati z zdravnikom.

V Sloveniji je veljavna praksa, da materam, ki imajo začetne težave pri dojenju, predpišejo "zdravili" Tametil in/ali Syntocinon (sintetizirani hormon oksitocin). Zdravili vam lahko predpiše splošni zdravnik, otrokov pediater ali vaš ginekolog - če jim razložite zakaj ga potrebujete.

Vendar sama zdravila BREZ kombinacije povečanja števila in trajanja podojev ter pravilnega pristavljanja (ali z iztiskanjem mleka) niso učinkovita ampak samo začasno dvignejo oz. olajšajo iztis mleka.

Syntocinon je nosno razpršilo, ki ima vpliv na laktacijo, saj vsebuje sintetizirani hormon oksitocin, ki ga normalno ob dojenju in laktaciji sprošča materina maternica. Oksitocin in krčenje maternice je tako fiziološko pravilno, saj se prve dni po porodu pri dojenju maternica MORA krčiti (s Syntocinonom so ti krči malce bolj boleči) in ima s tem ugoden učinek na lažje sproščanje mleka.

Bolj kot sintetična zdravila vam torej priporočam obilo počitka, veliko dojenja kadar otroček to želi in pitje nesladkanih, nežnih zeliščnih čajev z majaronom in plahtico.

Dobro je, da ste našli rešitev, da se dojenček z dudo in crkljanjem umiri, zagotovo pa je ponoči za vas to izredno naporno. Dejstvo je, da majhni dojenčki ne spijo cele noči in ni nujno, da z dojenjem išče samo hranjenje. Če ste mu zvečer dodali, pa vseeno ni spal, potem ne gre samo za lakoto.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>