Nosečnost in obporodno obdobje

več vprašanj

Default avatar

nesa

1.je možno, da se dojeni otrok prenajeda, ali sam zavrne dojko, ko je sit?
Naša pupa se namreč umiri samo na dojki, ravno tako se tudi uspavamo.Na teži lepo napreduje, a včasih zvečer prav joka in jaz sumim, da ji je slabo ker je toliko na dojki.Dude noče, pa čeprav bi to nam zelo olajšalo zadevo.
2.ali gre alkohol v mleko, v kolikem času in kdaj se izloči
Bliža se čas novoletnih zabav in mene zanima ali je bolje, da naslednji dan dajem adaptirano mleko, ali ni nevarnosti za otroka, če mami popije kozarček vina.

Za odgovore se lepo zahvaljujem!
Default avatar

Jaz

Če spiješ kozarček in ga niti ti ne čutiš, je pomoje mala verjetnost, da kaj pride v mleko, tako da je pomoje tvoje mleko boljša izbira kot adaptirano.
Default avatar

LLLKarmen

Draga Nesa,
hvala za vaše vprašanje in opravičujem se vam za moj pozen odgovor. Postavili ste konkretni vpašanji, a bi za res natančen odgovor potrebovala malce več informacij (koliko je stara vaša dojenčica, kako pogosto se doji, kako napreduje pri teži, kako polni pleničke, itd…) zato bosta moja odgovora bolj splošna.

1. Da, možno je tudi, da se kakšen dojenček naje preveč. Višek potem enostavno izbruha. Večina dojenčkov zavrne dojko, ko so siti. Ker pa dojenje ni samo akt hranjenja, je možno tudi, da se dojenček doji zato, ker ima potrebo po vaši bližini, vašem toplem naročju in varnosti. In tudi tako je prav. Kakor opisujete večerno dogajanje, je to zelo pogosto v mnogih družinah. Mnogi dojenčki se proti večeru dojijo bolj pogosto in so nezadovoljni, jokavi. V prvih tednih se veliko dojenčkov doji v t.i. »grozdih«: dojenje se najpogosteje zgosti v popoldansko in večerno obdobje dneva. Mnoge mamice imajo zato tudi občutek, da imajo proti večeru manj mleka. Če preko dneva dojite pravilno in pogosto, po osnovnih zakonih tvorjenja mleka - le tega tudi zvečer ne zmanjka, saj se tvori sproti. Večerne težave je prej potrebno pripisati predvsem dejstvu, da smo tudi mamice takrat že utrujene. Ko smo mamice utrujene, nerazpoložene, hormon "sreče" oksitocin, ki sproža hormon prolaktin, ki ima dejavno vlogo pri dojenju ne navre tako, kakor bi si me želele. Poskusite omejiti svoje večerne dejavnosti, naj bo to miren in prijeten čas. Poskusite lahko tudi z gnezdenjem, plesom, kengurujčkanjem ali skupno večerno kopeljo, naj bo to prijeten in miren čas.

2. Da, seveda se sestavine iz alkohola izločajo v materino mleko. Če boste spili samo en kozarec vina, to dojenčku zagotovo ne bo škodilo. Pazite lahko tudi tako, da dojenčka ne dojite pol ure ali uro po tem, ko boste pili alkohol. Najbolje je, da dojenčka podojite, nato pa šele nazdravite. Adaptirano mleko za to res ni potrebno.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

[email protected]

Zanima me kdaj so dojke popolnoma prazne ( znaki- dojencov jok....)

Nekje sem prebrala, da bi si naj po vsakem dojenju izpraznile dojke se rocno , ce otrocicek ne posesa vsega? Drugace se mleko ne dela!

Jaz imam sineka starega 1 mesec dojiva se priblizno na 2-3 ure in mi ne posesa vso mleko na obeh dojkih. Kupila pa sem si AVENTOVO crpalko za stiskanje mleka pa mi nic ne koristi, ker me ful boli crpanje !( dojenje pa je brezbolicinsko)

hvala za odgovore