Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

tezave z dojenjem pri novorojencku

Default avatar

housle

Pozdravljene!

Ne vem na koga naj se se obrnem s svojo tezavo. Zdravniki in patronazne sestre moje opazanje ne priznavajo, pomoc je za njih samo AM, jaz pa si res zelim dojit.

Moj fantek je star tocno en teden in ze v porodnisnici so se tezave zacele, zdaj pa se samo se stopnjujejo. Dojenje nama je vredu steklo, malcek je v dveh dneh na tezi pridobil 80g, kar je baje vec kot dovolj, torej se naje. Edina tezava, ki traja cel dan pa je, da se vedno po hranjenju zacne zvijat (trde nogice, klatenje z nogami in rokami) in jokat (vcasih tudi po tri ure do naslednjega hranjenja). Ne pomaga mu ne masaza, ne nosenje, ne kengurujckanje, ne napa/sesalec ipd., ponovno se noce pristavit, skratka neutolazljiv jok, dokler ne omaga in zaspi za tri ure. :( In to traja od osmih zjutraj do desetih zvecer z vmesnimi premori za spanje...
Plenicke so vedno polulane, veliko tudi kaka, sem pa opazila, da so plenicke pokakane bolj rumeno zjutraj (ponoci spi, se v spanju sicer tudi malo zvija ampak bistveno manj, zato se samo podojiva in spi dalje - ponoci kupcka ne podirava in je ok), cez dan po vsem joku pa zelenkaste barve. Kupcek po dojenju sicer podirava, doji pa se na eni dojki minimalno 10, v povprecju pa 20 minut (in res sesa ves cas). Vcasih zeli piti iz obeh, vcasih mu je dovolj samo ena. Dojiva pa se na nastavek, zdaj dva dni pa tudi ze brez. Samo ce je ze zelo razdrazen mu ponudim z nastavkom, ker tako lepse povlece.
Pri prehrani zdaj dva dni zelo pazim, da jem lahko hrano, brez mleka, zelenjava in sadje sta prekuhana, pijem samo vodo, a zaenkrat se ni nic boljse.
Pediatri in patronazne so takoj rekle da nimam kvalitetno mleko oz. da je nanj alergicen in je tako edina resitev da se nehamo dojit. Kolike in krci se po njihovo tako zgodaj nikakor ne pojavijo, zato to ni tezava. Mogoce lahko kaj vpliva tudi podatek, da je v porodnisnici en dan bruhal in kakal plodovnico in nic sesal, sama pa sem dobila tudi nekaj protibolecinskih tablet (zaradi epiziotomije), porod sicer ni bil dolg in pretezek (2 uri), sem pa med porodom dobila smejalni plin in ultivo.

Preden ukinim dojenje bi zato res rada se eno mnenje izkusenih mamic.

Hvala ze vnaprej!!
Default avatar

Njanja

Ne more bit alergičen na vaše mleko, če se doji tudi ponoči, manj zvija in je blato zjutraj rumeno. Če bi bil alergičen, bi bilo blato zeleno tudi zjutraj in krči čez noč nič blažji.

Ne znam vam pomagati, ampak to se mi ni zdelo logično.

Mogoče hitro hujšate? Sem opazila, da sta 2 moja novorojenčka imela krče, ko sem hitro izgubljala maščobne zaloge - mogoče ker so se pri topljenju maščobnih zalog sproščali tam vezani toksini, sem razmišljala, vem pa ne.

Še vedno dobro pridobiva na teži? Če ja, bi na vašem mestu še vztrajala, mogoče bo izzvenelo samo od sebe, razen če vam je seveda prenaporno. Nadaljujte brez mlečnih izdelkov (ampak vseh mlečnih izdelkov, tudi tistih, ki so skriti!) še kak teden, da vidite če je mogoče to. Jajca jeste?
Default avatar

housle

Glede hujsanja ne vem, imam se 4kg viska od predporodne teze in ne trudim se da bi jih na hitro izgubila... Ponoci opazim da ga tudi mucijo krci v spanju, ampak res ne toliko kot cez dan... Blato je zjutraj tudi malenkost zelenkasto, a manj kot cez dan. Jajca in mleko sem izlocila (trenutno je sele drugi dan), glede teze pa bomo videli v ponedeljek, ko zopet pride patronazna sestra. Hvala!!
Default avatar

housle

prilagam se sliko plenicke zjutraj in zvecer...
Default avatar

housle

se sliki...
Priponke

IMG_5897.JPG
(254.65 KiB)

IMG_5896.JPG
(214.83 KiB)

Default avatar

Njanja

Ja, to blato res ni v redu... ste mogoče jedli špinačo? Pri meni je bilo enkrat tako, je patronažna naslednje jutri vprašala, če sem jedla špinačo ali blitvo in sem jo res (špinačo).

Poskusite še kak dan brez jajc in mleka. Upam, da izzveni samo od sebe čim prej in da fantek lepo pridobiva na teži. Če pa ne bo šlo drugače ni z AM nič narobe. Niti ni treba, da dojenje povsem ukinete, lahko dojite ravno toliko, da dobi "dozo" protiteles in tega, pa boste lahko mogoče naknadno začeli polno dojiti čez kak teden, ko bo prebavni sistem nekoliko dozorel.
Default avatar

housle

Nisem jedla spinace. Rizoto z zelenjavo in piscancem, ovsene kosmice, pa kruh in marmelado (vceraj)... Tako da od hrane ne bi smelo biti take barve. :/ Hvala za pomoc! Upam, da bo res kmalu boljse.
Default avatar

mmbbcc

Pozdravljeni,

zelena barva blata naj bi nakazovala na kolike ali pa da imate preveč prednjega mleka. Poskusite pred podojem istisnit malo mleka( malo!!), tako da otrok hitreje pride do tistega bolj mastnega.
Za kolike je pa tako- nekaterim pomaga ena stvar, drugim druga. Jaz svojemu dajem Biogaia probiotike ( brez vitamina d).
Če mu dajete Plivit d3 vitamin , zamenjajte za kakšen drug pripravek ( npr. Oleovit, dobi se v Avstriji).
Naj vam tudi povem , da nekvalitetno materino mleko NE OBSTAJA! Vedno je popolen obrok, torej kar so vam rekli v porodnišnici je 'stara filozofija' .. Iz srca vam priporočam knjigo 10 p-jev za uspešno dojenje- po mojem mnenju bi mogla biti obvezno čtivo v nosečnosti!!!
Vse dobro vam želim, vašemu malčku pa čim manj krčkov.
Lp,
P