Basmati riž
Riž pravzaprav ni polnozrnati, ampak je rjavi. Jaz kupujem največkrat Bali vollkorn rice, ali pa Uncle Bens. Ta dva sta tudi hitro kuhana, 15 oz. 10 minut. Rjavi riž Zlato polje, mi pa ni všeč. Se mi zdi kot bi otrobe jedla, pa še kuha se dolgo. Mogoče je celo boljši od zgoraj omenjenih, ampak jaz ga ne spravim dol.
Basmati riž jaz kupim kar v običajni trgovini. Imajo pa na tržnici BTC v trgovini Jablana, menda tudi rjavi basmati riž. Ampak jaz še nisem prišla do tja, tako da ti ne vem povedati kakšen je. Ima pa malo nižji GI od običajnega basmatija.
lp
Juliya, res je, da ima Rjavi riž ZLATO POLJE okus kot otrobi, a je med vsemi, kar jih poznam edini “pravi”. Tisti ki se kuhajo manj kot pol ure, so prav tako predelani in sem prepričana, da imajo višji GI.
Basmati riž pa je prav tako predelan – ZLATO POLJE (je pa strašno dober), obstaja pa tudi nepredelan, ki se prav tako kuha skoraj uro in ima tudi okus kot otrobi. V tem je finta GI.
Če pa boste jedle za predjed solato ali zelenjavno, nemastno juho, nato pa kakršnenkoli riž, bo imel vsak nižji GI kot je napisano!!!
Pa dober tek!
Prav čudni so podatki o rižu. Ravnokar imam pred seboj tabelo GI in o rižu je navedno:
Vidoka vrednost: riževi krispi in riževi keksi – GI 82
Srednja vrednost bel riž, dolgorznat GI – 56
rjav riž – GI 55
riž, vel, kuhan na pari – 47.
Še vedno pa me preseneča nizka vrednost pri čokoladnem mleku GI – 34.
Kakšno čokoladno mleko pa je to?
Kupujem pa riž od unclebensa, ki je zelo hitro kuhan in je polnozrnat oz. neoluščen.
Lep pozdrav!
Pa še enostavna razlika o tem kaj je GI – glikemični indeks.
Gi pove hitrost porasta krvnega sladkorja po zaužitju določenega živila. Višji GI ima neko živilo, hitrejši porast krvnega sladkorja povzroči.
Hiter porast sladkorja v krvi ima več negativnih učinkov:
. hitro naraste količina inzulina, zato velik del našega krvnega sladkorja vstopi v celice, kjer se spremeni v maščobo. Torej ob zelo hitrem porastu krvnega sladkorja pridobivamo odvečno maščobo.
. Višek inzulina porablja glukozo, namenjeno možganom. Če pade količina sladkorja v možganih, postanemo brez volje in motivacije za delo, pogosto začutimo lahkoto in se znova zatečemo k hrani.
. Inzulin upočasni porabo odvečnih maščob kot vir energije. Torej vpliva na maščobni metabolizem, tako da začne telo naenkrat varčevati z maščobami. Takole, da si malo osvežimo.
Kar se kuhanja tiče, sem jaz vse zelo poenostavila, ker se mi ob šestih, ko pridem iz službe, res ne da prestavljati piskrov po štedilniku.
Torej, riž skuham prejšnji dan za celo družino, potem ga pa pogreva vsak zase, kadar pač pride, v mikrovalovki. Tako da neoluščen riž in dolžina kuhanja nista več problem (razen mladičke, ki se zmrduje)!
Tudi pira je uporabna. Njen GI je 40. Pirota je zelo okusna stvar. Ajdovo kašo pa jaz uporabim kot prilogo ali pa kot zakuho v zelenjavno juho. Sem enkrat delala tudi polnjene paprike z dodatkom gobic in moram reči, da je zelo okusno. Ješprenja pa pri nas ne jedo radi, ker pravijo da “pika” in je tako zelo malokrat na jedilniku. Samo zase se mi ga pa neda “pacat”.
Ampak veš babica, jaz imam zelo rada riž in se mu res nerada odpovem. Sem se že krompirju (skoraj) pa rabim eno nadomestilo. :-)))
Zato sem pravzaprav tudi odprla to temo.
lp