Med.Over.Net

Splošna stomatologija

Odgovarjajo: Nataša Prebil, dr. dent. med.

Imate težave z zobmi in iščete rešitev? Vse o zobobolu, sklenini, zdravljenju zob in negi.

Nataša Prebil , dr. dent. med.

Natasa Prebil

Kompozitne zalivke na 5kah

Default avatar

miha89

Spoštovani,

Imam dve kompozitni zalivki na zgornjih 5kah približno 2 meseca oziroma več.

Znano je da je kompozitno zalit zob znal nekaj časa bolet, nekatere tudi po pol leta zaradi materiala. Sedaj naj bi bili materiali boljsši in teh bolečin naj ne bi bilo več. Ali to drži? Sam imam tudi neko vrsto blage bolečine, ki je ne znam ravno opisat. En zob me boli ob ugrizu, ko jem, tako da do polovice zgrizem na neboleči strani, ko pa je hrana polovično zgrizena, mehkejša, pa lahko tudi na bolečo stran prestavim. Drug zob, ki je ob ugrizu neboleč pa nekako čudno blago skeli, oziroma kar oba. Drugačen občutek kot prej je tudi med pitjem česa hladnega ali vročega.

Zanima me a so to normalni simptomi v svetu belih plomb ali naj vztrajam, da se zalivko odpre in še enkrat pogleda, ker se mi izgovor, da nekatere boli tudi po pol leta ne zdi ravno dober.

Hvala za nasvet.
Miha
Default avatar

Natasa Prebil

Pozdravljeni,

bolečine po aplikaciji belih plomb so zelo neprijetne tudi za nas zobozdravnike. Pri izdelavi belih plomb je pomembna vrsta materiala, način dela in pacientova preobčutljivost. Dogaja se, da pri popolnoma istem postopku, z istim materialom, dobimo različne rezultate; nekdo odreagira z preobčutljivostjo, nekdo drug pa nima nobene reakcije.
Pogovorite se z zobozdravnikom. Če je bolečina res nadležna, lahko zahtevate odstranitev plombe in vstavitev bažilnega sredstva za pulpo.

Srečno.
Nataša Prebil, dr.dent.med.
Zobna ordinacija Prenadent
tel. 040 934 000
www.zobozdravstvo-prenadent.si
www.informacija.net/zobna-ordinacija
Default avatar

miha89

Pozdravljeni,

Blaženje pulpe se pa izvede z indirektnim in direktnim kritjem pulpe? Indirektno je za vsak slučaj, direktno pa takrat, ko je plomba toliko globoka, da se pride do pulpe?


Miha