Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

Panični napad Cipralex

Default avatar

Debbie

Pozdravljeni

Obračam se na vas ker je moj psihjater trenutno na dopustu do 9.1. Moja težava je ta, da jemljem zdravilo cipralex ze 2 tedna, prvič v življenju jemljem antidepresive. Stara sem 27 let. Prva 2 tedna sem jemala po 2.5mg in nato po 5mg. Zdravilo je učinkovalo in pomagalo. Nato po 12 dneh, ko sem vzela prvič 10mg sem ob 4 zjutraj doživela zelo hud panični napad. Srce mi je zelo razbijalo, potila sem se in sem dobila depersonalizacijo. Malo je manjkalo, da ne bi šla na urgenco. No od tistega dneva naprej se počutim že 3 dni anksiozno. Med tem sem poskusila vzeti še 5mg dozo kot ponavadi, ampak me je naredilo zelo anksiozno. Zanima me, če je pametno jemati zdravilo še naprej po 2.5 ali 5mg, dokler ne grem h psihjatru. Ali naj opustim vse skupaj? Namreč me je strah, da bom dobila spet panični napad. Klicala sem tudi dežurno zdravnico pa me je obravnavala kot da ni nič takega moj primer, in mi rekla naj jemljem še naprej. Vsakršn predlog ali mnenje bi mi prišel prav. Lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

zdravilo ni moglo ne učinkovati ne pomagati prva dva tedna. Morali bi vam razložiti, da učinke antidepresiva pričakujemo šele 3-4 tedna po uvedbi terapevtskega odmerka, in ta je v večini primerov 10 mg. Prve tedne lahko pričakujemo stranske učinke, in ri anksioznih ljudeh je povečini to povečana anksioznost, nemir in nespečnost. Torej, panični napad, je znak da zdravilo "deluje".
Da bi čim več olajšali uvajanje, naredimo par stvari. Prvič, pacientu razložimo kaj se bo verejtno dogajalo, in zato ker je opozorjen in ve da to ni nič nevarnega je bolj verjetno da bo "zdržal" uvajanje. Drugič, uvajamo zelo postopno (vi ste vsak teden višala za 2,5mg, kar je zelo počasi). In tretjič, pacientu za prve tedne damo zraven še anksiolitike (Helex, Apaurin, Lexaurin in podobno). Da si v momentu ko anksioznost naraste, lahko pomaga.
Moj nasvet je logičen, lahko ostanete na 5 mg še en teden in nato višate na 10mg. Lahko si pomagate z anksilitikom, če vam je bil predpisan. Paničnih napadov se ne ustrašiti, so zeloooo neprijetni, ampak povsem nenevarni. Če bi se ponovil, lahko greste na urgenco in vam bodo verjetno dali anksiolitik. Svetujem vam, da ne opuščate antidepresiv, vse kar ste navedla je normalno in ni razlog za opuščanje terapije.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si