Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Invalidska komisija

Default avatar

Rebecca R

Sem uporabnica psihiatrije in psihoterapije že 30 let, 1x sem bila hospitalizirana. Sedaj imam 57 let. Imam veliko raznoraznih težav, zaradi katerih mi psihiater svetuje le 4 urno službo. Trenutno službe nimam. Naštejem nekaj težav: sindrom nemirnih nog, sindrom razdražljivega črevesja, (vetrovi, spahovanje, bolečine in krči v trebuhu), nespečnost, (težko zaspim brez pomirjevala, spim nemirno, se zbujam...),prolaps mitralne zaklopke (zadihanost), nenehna utrujenost (normalno lahko funkcioniram le nekaj ur dnevno), utesnjeni živci karpalnega kanala (mrtvijo mi prsti in predmeti padajo iz rok), diagnoza psihiatra: zmerna depresija. Jemljem Cymbalto.in Lexaurin, za druge težave pa še Propranolol in Activele (hormonske). Kaj menite - sem dovolj "težek" primer za invalidsko komisijo, ki bi ocenila mojo delazmožnost? Če ja - kako se začne postopek? Hvala lepa.
Default avatar

Rebecca R

Veliko uslugo mi delate, ker mi napišete svoje mnenje in ste mi na razpolago za dodatna vprašanja. Hvala.

Kako naj se lotim zadeve? Pomislila sem, da bi se o tem najprej pogovorila s psihiatrom - z njim se najlažje obširneje pogovorim, ker mi posveti dovolj časa.

Potem pa z osebnim zdravnikom, ki je nadomestil mojo zdravnico, ki se je upokojila. Ne pozna vseh mojih težav, le "najnovejše", ima pa vse izvide v kartonu.

Ali mogoče veste, kaj vse mora osebni zdravnik priložiti vlogi za oceno delazmožnosti - cel zdravniški karton ali le posamezne izvide?

Lepo vas pozdravljam. Hvala lepa.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

postopek sproži osebni zdravnik, in je zelo pomembno da pozna vaše težave. Prilaga vse izvide ki lahko pomagajo komisiji pri odločitvi. Včasih je potrebno priložiti novejše izvide, če so tisti v kartonu že stari. Zelo pomembno bo tudi mnenje psihiatra, saj se ocenjuje vpliv vseh bolezni, vključno s psihičnim stanjem, na preostalo delazmožnost. Seveda se lahko o tem pogovorite s vašim psihiatrom, vendar je najbolj pomembna oseba v postopku vaš osebni zdravnik, ki vam bo svetoval, katere preiskave ali preglede še morate opraviti, katera dokazila priložiti, da bo vloga kar se da popolna. Veliko sreče in vztrajnosti na vaši poti, vam želim!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si