Slušni aparati in zaščita sluha

Gluhost na desno uho + slušni pripomočki

Default avatar

SOS

Pozdravljeni,

o temi je bilo že nekaj napisanega, pa vseeno ne dovolj, da bi si ustvarila mnenje oz. upam, da se bo oglasil kdo, ki se je v tem času preizkusil s kakšnim slušnim pripomočkom in navedel izkušnje. Torej, od rojstva gluha na desno uho in četudi je sluh na levem bp sem si želela dati delati slušni aparat, saj mi je tako pred leti svetovala otorinolaringologinja.

Ko pa sem prišla na preiskave, je druga zdravnica specialistka razložila, da se pri tako močni okvari slušnega aparata ponavadi ne priporoča, saj bi me bolj motil kot mi koristil. Omenila je dve opciji, in sicer kostni vibracijski pripomoček (izgleda kot lok za lase ali ga pritrdijo na očala), katerega pa lahko tudi vsadijo podkožno. Kot sem si pogledala po spletu, je to očitno takoimenovani BAHA.

Razloženo mi je bilo, da mi aparat ZZZS krije le v primeru, če mi ga namontirajo na očala (k sreči jih nosim), izdelava loka bi me stala slabih tisoč eur. Vsaditev podkožnega aparata moram kriti v celoti sama.

Zanima me, če lahko kdo z gluhoto na eno uho napiše izkušnje s katerim od navedenih opcij? Ne morem tudi nikjer najti nobenih podatkov, ne o ceni takšne operacije, nič natančnega o sami metodi...

In še, ali je res možno, da tak aparat (lok/očala) v Slo izdeluje le ena od firm ali je bil to tržno podkrepljen nasvet zdravnika, naj se oglasim na to in to poslovalnico?? Malo čudno se mi zdi, da bi le oni nudili tak pripomoček, saj biznis slušnih pripomočkov vendar cveti!

Hvala za odgovore in nasvete ter lep pozdrav,

SOS
Default avatar

Petra Rezar

Spoštovani,
kar nekaj gluhih na eno uho uporablja zaušesni aparat povsem normalno. Uho se prilagodi na vibracije, tudi če se ne sliši, je vsaj nek signal, prenos vibracij.Druga opcija je polžkov vsadek, ki pa ga dajo le v primeru, da obe ušesi ne opravljata svoje funkcije v polni meri. Morda bi kdo od drugih specialistov za ORL svetoval kakšno drugo idejo.
Predlagam, da si izmenjate izkušnje z nekom, ki je gluh na eno uho, na drugo pa uporablja slušni aparat. Morda vam ta več pove. Tudi kakšen slušni terapevt vam lahko pove več, saj se srečuje s takšnimi, redkimi, primeri. Če vas zanimajo kontakti, mi sporočite.

Lepo vas pozdravljam!
mag. Petra Rezar