Za žalujoče po izgubi zaradi samomora

Odgovarjajo: mag. Violeta Irgl, spec. zakonske in družinske terapije • Zavod Pogreb ni tabu

Molk v družini

Default avatar

brez glasu

Pri nas si je življenje vzel od očeta brat, ki je živel blizu nas. Spomnim se dneva, ki je spremenil naša življenja, ker od takrat naprej je bilo, kot da so nam vzeli besede. Mi se kar naenkrat nismo več pogovarjali. Preprosto nismo govorili, ker nismo vedeli, o čem bi. Mojega očeta je zelo prizadela izguba in se je nekako zaprl vase, z bratovo ženo pa smo kar počasi prekinili stike.
Od tega je zdaj deset let in včasih si želim, da bi imeli spet kakšno skupno kosilo, pa me je strah, da se ne bi imeli kaj pogovarjati in bi bilo mučno.
Ima kdo podobno izkušnjo in kako je rešil, kako se je razpletlo, kaj ste naredili?
Najini otroci se tega ne spominjajo in želim si, da bi se kaj več družili s svojimi bratranci, ampak kaj ko smo mi "tastari" tako se oddaljili.
Kako naj začnem? ali naj rečem svakinji kaj o tej smrti ali se delam, kot da ni nič. Sem morda samo preobčutljiva in kompliciram?
Default avatar

Violeta Irgl

Spoštovana gospa,
najprej hvala za vso vašo iskrenost in ranljivost. Zelo vas razumem. Molk sporoča, da je bolečina še zelo živa in močna. Opisali ste zelo pogoste posledice, ki jih pusti samomor med bližnjimi. Samomor je za svojce huda travmatična izkušnja in za travmo je značilno, da nas zelo obremeni, osami, izolira, nam skoraj dobesedno vzame glas. Tako osamljeni smo še bolj ranljivi in se moramo s stisko boriti sami, ko najbolj potrebujemo pomoč. Kar nekako ne moremo drug do drugega. Izkušnja v našem sorodstvu je bila zelo podobna. Šele desetletja kasneje smo zmogli spregovoriti tudi o samomoru očeta in se znova povezati. Žal smo tudi mi izgubili veliko dragocenih let, ko bi si lahko bili v oporo.
Iz tega kar ste napisali se da razbrati, da že razumete, kako zelo krivično je, da so se vaši odnosi skoraj pretrgali, da tudi potomci niso povezani kot bi lahko bili. Zaupam, da je samo vprašanje časa, ko boste zmogli prekiniti molk. Toplo vam priporočam. Naredite vi prvi korak. Pri vas je bolečina mogoče manjša. Vsem skupaj bo to prineslo veliko olajšanja. Mogoče so prihajajoči praznični dnevi prava priložnost za nov začetek in povezanost in veliko darilo, ki ga lahko podarite drug drugemu. Srečno.

Moderatorji

mag. Violeta Irgl , spec. zakonske in družinske terapije
Violeta Irgl
Zavod Pogreb ni tabu
Elvina Babajić