Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

''prenizek'' holesterol

Default avatar

katjušika

Pozdravljeni,

mene pa zanima kaj vse jesti (poleg masla in jajc) če ne ješ mesa od 5 leta starosti (zdaj 31) in imaš konstantno prenizke vrednosti pri pregledu krvi.
Jem precej sadja in zeljenjave (leclerc ali mercator), nebel kruh, testenine, stročnice, mlečni izdelki. Edino soja je na jedilniku samo 1x tedensko, saj mož meso je normalno. Vem, da je veliko vegetarjancev zelo zdravih, moj zdravnik še ni slišal za primer, ko bi bile pri holesiterolu vrednosti pod spodnjo mejo, tko da prosim za nasvet.
Še to, je res, da so na dolgi rok prenizke vrednosti holesterola lahko škodljive? Kakšni so simptomi?

Hvala in lep pozdrav,
Katja
Default avatar

mitjal

Pozdravljeni,

ni natančno znano, kaj bi bile prenizke koncentracije holesterola v krvi. Tveganje za razvoj zapletov ateroskleroze je obratno sorazmerno s koncentracijo holesterola in cilji za LDL holesterol v preventivi se skozi leta znižujejo. Zdi se, da bi ciljne vrednosti za LDL holesterol lahko bile tudi pod 2mmol/l, vendar za to danes še nimamo zadosti dokazov.

Holesterol je v hrani živalskega izvora, tako je tudi v maslu, mleku in mlečnih izdelkih, jajcih. MOrda vi s prehrano zaužijete veliko snovi, ki lahko znižujejo holesterol (rastlinski steroli) in imate zato nizke koncentracije holesterola.

Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, še posebej v napredovali fazi bolezni, pa so nizke koncentracije holesterola lahko škodljive. Mehanizmi niso natančno pojasnjeni.

Lep pozdrav,
Mitja.