Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Alzharmerjeva demenca in možganska kap

Default avatar

bumbi

Spoštovani.Očeta je pred tremi meseci možganska kap.Diagnoza je demenca tipa Alzheimer ter izrazita levkopatija...prizadeto ima levo stran telesa.Bolezen ne bi bila tako naporna za domače,če bi demenca napredovala počasi.Pred letom dni oče ni vedel kje je kašno stvar pustil,pomladi ni vedel kje je,trdil da hoče domov,potem se mu je stanje popravilo bil je zelo družaben,demenca je kar izzvenela in potem možganska kap. Od takrat je zelo hudo,z očetom se ne moremo več pogovarjat ker ne sledi pogovoru,na veliko potrebo gre če ga večkrat spomnimo,drugače ima plenice.Njegovo čustveno stanje je zelo nihajoče,2 dni bi samo spal in je čisto tiho,potem pride dan velike agresije -ne vem od kje mu moč,vse nas obtožuje,se krega,vpije,hoče ven,ko ga peljemo hoče po svoje.
Res je težko ,predvsem psihično.Demenca pa napreduje tako hitro,se mi zdi da je iz tedna v teden slabše.Oče ima 82 let in prej nikoli bolan,sedaj pa naenkrat tako.Vem da se z starostjo spomin izgubi ,peša ampak pri očetu je po kapi hudo-ali sploh lahko z časom še pričakujemo izboljšanje ...so bili dnevi ko je že hodil okoli,se pogovarjal ,sedaj pa iz tedna v teden slabše.Prosim za vsaj kakšen nasvet ali besedo.Očeta imamo namen negovati doma sami ,čeprav bo hudo.
Default avatar

jerams

Spoštovani!
Opis dogodkov, ki so se zgodili v vaši družini, so zelo običajni in nadaljevanje dogodkov bo zelo stresno in težko predvsem za vas svojce. Vaša plemenita in dobronamerna odločitev, da boste očeta negovali doma, pa terja resen razmislek in predvsem dobro premišljeno koordinacijo vseh, ki ste pripravljeni pri tem sodelovati. Le redkim, zelo dobro organiziranim družinam, ta težka naloga uspe- navadno pa ne brez posledic za družine vseh, ki pri tem sodelujejo ( očetovo stanje bo zahtevalo 24 urno prisotnost).
Bolezen Demenca je neozdravljiva bolezen, njen razvoj pa poteka od starostnika do starostnika različno- trend težav pa se ( z redkimi dnevi izboljšanja stanja) praviloma le stopnjuje. Zdravila navadno nekoliko upočasnijo napredovanje bolezni, same demence pa ne pozdravijo.
Pri vašem očetu ste navedli dve težki bolezni, ki sta obe pogosto prisotni ( insult in demenca). Skrb za vašega očeta je že sedaj zelo zahtevna, verjetno pa bo postala še zahtevnejša. Če trenutno uspete v krogu vaših najbližjih organizirati 24 urno pomoč očetu, ste na dobri poti. Kljub temu pa vam toplo priporočam, da si poiskušate zelo kmalu poiskati tudi zunanjo pomoč, ki bi razbremenila družinske člane vsaj za nekaj ur dnevno. Pozanimajte se na centru za soc. delo, kakšno pomoč vam lahko ponudijo- navadno so zmožni priskrbeti nekajurno tedensko pomoč.
Navedla ste tudi spreminjajoče razpoloženje očeta- tudi to je del bolezni, vendar bi o teh dogodkih moral biti obveščen tudi njegov osebni zdravnik, ki bo skušal urediti primerno terapijo- ali pa bo očeta poslal k specialistu psihiatru.
Za lažje razumevanje spremenjenega obnašanja očeta vam priporočam, da si čim več preberete o bolezni Demenca- društvo Spominčica.
Nekaj koristnih napotkov za nego na domu pa lahko dobite pri patronažni službi in tudi na delavnici za svojce v mesecu septembru na Sanolaborju.
Želim vam še veliko prijetnih trenutkov preživetih v družbi vašega očeta in SREČNO!
Default avatar

nega na domu

lepo pozdravljeni bolezen vasega oceta je teska situacija 10 mesecev sem skrbela za gospo z isto boleznijo kot jo ima vas oce stresno je bilo za vse domace morali se boste zelo potruditi saj potrebuje 24h nego na domu
ce pa boste potrebovali kakrsno koli pomoc ali nasvet se lahko obrnete name ali mojo delovno kolegico in sicer na tel:.
dajana:030-694171
danijela:031-730-826

lp in srecno!
Default avatar

jerams

Spoštovani obiskovalci tega foruma!
Navadno ne objavljamo komentarjev, ki imajo tudi podjetniško oz. pridobitno usmeritev ( tokrat sem naredila izjemo). Razlog je zelo enostaven: osebe, ki ponujajo tovrstne storitve so za nas nepoznane in njihovo delo z naše strani ni preverjeno, zato vse uporabnike naprošamo za nekoliko več previdnosti pri dogovarjanju za izvedbo pomoči na domu.
Srečno vsem!
Silva Jeram