Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Analna fisura in hipertrofična papila

Default avatar

RahloObupana

Pozdravljeni,
pred leti so mi postavili diagnozo hemoroidov, nakar smo sedaj ugotovili, da je bila diagnoza napacna in se je slo za analno fisuro. Ker sem zadnjik napacno zdravila, se je zaradi zaprtja pojavila vecja fisura s hipertroficno papilo. Zadeva je grozno neprijetna in sem rahlo obupana, ker se ne izboljsuje, ceprav delam vse kar lahko, da bi se zadeva zacelila. Me pa zanima, kako je glede hipetroficne papile? Ali se zadeva kdaj poleze ali ostane taksna kot je. Za fisuro je glavno, da se zaceli, ne vem pa kako je s papilo. Jo je potrebno odrezati, ce postane prevec moteca in ne neha bolet?
Hvala, lp
Default avatar

Ana_Ramsak

RahloObupana je napisal/a:
Pozdravljena!
Hemoroidi in fisura sta dve različni diagnozi, lahko je tudi res, da je pri vas bilo oboje prisotno. Ne glede na to, pa so tezave sedaj s slednjo.
Fisura se ob izvajanju ukrepov lahko pozdravi, če pa je prisotna več kot 3 mesece pa gre za kronično, zdravljenje te pa je zahtevnejše in s časom se možnost za spontano zacelitev zmanjšuje. To je predvsem na račun zabrazgotinjenih robov kronične fisure, ki izgubijo potencial, da bi se “lepo sprijeli” . Vloga analnih žlez tukaj je, da izločajo sluz, ki zaščiti fisuro (zato lahko tudi prosojen, včasih za okolico dražeč sekret). Kadar je to ščitenje dolgotrajno, se žleza poveča, da lahko izloča več sluzi, včasih do te mere, da je pecljata in lahko izpada iz zadnjika. Predvsem v tem primeru je boleča, saj je ujeta med stiski zadnjičnih mišic, ali podvržena zunanjim vplivom ob izpadu. Povečana žleza se načeloma ne zmanjša, zato se jo odstranjuje operativno. Glede na vaše tezave bi to vsekakor bilo primerno zdravljenje.
Morda je ob odločanju za operativni poseg smiselno razmisliti tudi o izrezu kronične fisure - s tem se naredi sicer večjo, svežo fisuro, saj se odreže zavrazgotinjene robove. Ampak sveži in gladki robovi imajo, kot že omenjeno boljši potencial za celjenje. Nadaljno zdravljenje “nove” fisure je kot dosedaj, z nego ki jo že izvajate.
Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

RahloObupana

Hvala za odgovor.
Me pa zanima se nekaj. Opazila sem, da je moje blato naceloma mehko, ampak ne na zacetku. V bistvu ze leta odvajam blato na tak nacin, da me na zacetku zapece, blato je vecje, preostanek pa je okej.
Kljub strogi dieti z vlakninami, dosti tekocine in gibanja, je zacetek se vedno trd in me rani oz.ne dopusca, da se mi analna razpoka zaceli. Kaj bi lahko bil razlog trsega blatu na zacetku? Nemogoce je, da bi bila dehidrirana ali da bi blato predolgo stalo v crevesju, saj odvajam vsak dan. Je mogoce kaj narobe z mojim crevesjem fizicno gledano?
Ali bi priporocali klistir za moj primer, saj slisim da uspesno zmehca zasusene čepe.
Hvala
Default avatar

Ana_Ramsak

RahloObupana je napisal/a:
To je verjetno razlog, da se vaša fisura ne zaceli. Vsakič ko “zapeče” pomeni da se je ponovno ranilo. Čisto normalno je, da je začetek blata kompaktnejši, zato le dalje uživajte hrano in tekočine kot dosedaj.
Klistirje bi v času, ko je fisura prisotna povsem odsvetovala, saj lahko s pripomočki, ki jih vstavljate predel dodatno poškodujete, sama voda pa lahko deluje tudi nekoliko dražeče. Poskusite pred odvajanjem z nanosom olivnega olja (ne rabi bit nobeno posebno, lahko prelijete kar malo tistega iz kuhinje :) ). Zelo pomembno je, da ga vnesete z prstom (lahko uporabite tiste navadne rokavice za 1kratno uporabo) in dovolj globoko - kazalec vsaj do drugega členka in vmasirate v steno. Olje bo zmehčalo začetni del blata, hkrati pa bo analni kanal “podmazan” in bo ob odvajanju manj trenja in s tem zmanjšate možnost ponovnih poškodb. Če to ne bo zadostovalo, lahko poskusite tudi z glicerinskimi svečkami ali si sami izdelate maslene (košček jedilnega masla zavijete v alu folijo in zamrznete).

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

RahloObupana

Ponovno se vam zahvaljujem za tako hiter in izcrpen odgovor.
Tezava je v tem, ker sem po pregledu dobila posebno kremo ki bi jo mogla mazat 2-3krat na dan in pa ribje mazilo in se mi zdi, da sem si s tem dodatno odprla rano in me zdaj pece se bolj, poleg trdega blata na zacetku... S kazalcem pa sploh ne uspem, to sem do zdaj pocela samo z mezincem, do pred treh dni ko sem spet zakrvavela pa od bolecine ne spravim vec noter nic. Mislim, da sem popolnoma pretiravala z mazanjem, poleg vsega pa se na blato silila s sveckami in odvajali vsak dan, da ne bi bilo pretrdo. Ampak se mi zdi, da sem naredila vec skode kot koristi, ker sem bila pred tem vajena hodit samo vsak drugi ali tretji dan na potrebo.
Mislite, da bi bilo bolje, da se ne silim hodit vec kot sem vajena in da bi bilo bolje zmanjsat kolicino nanosov s kremami in olji?
Pocasi se mi dozdeva, da sem dober primer nekoga za katerega bi bil boljsi operativni poseg kjer se prereze misica sama, sploh ker se s tem ubadam ze dobrih 10 let in se mi vec enostavno ne da, ker vpliva ze na psiho, zaradi tega sem tudi vec v bolniski... Ampak so mi rekli, da bi probali najprej z injekcijami, v primeru da si ne bom uspela sama zacelit, ceprav se mi zdi, da je to spet samo zacasna resitev.
Kako dolgo traja okrevanje pri operaciji kjer se prereze misica in izreze fisura kot ste omenili v prejsnji objavi? Hvala
Default avatar

Ana_Ramsak

RahloObupana je napisal/a:
Pozdravljena!
Kreme vsekakor delujejo zaščitno in ne naredijo nič škode (razen če vas sama krema draži, potem jo je potrebno menjati). Je pa res, da pri močnem krču lahko za “rinjenjem” prsta fisuri ne naredite usluge. Če be ena izmed krem nitroglicerinska, potem je se posebej priporočljivo da jo nanesete pred odvajanjem, saj ima učinek sproščanja mišice. Lahko poskusite tudi s toplo kopeljo pred nanosom kreme.
Odvajanje pa morda res poskusite, da ne silite ampak da ujamete spet vaš ritem.
Glede na poslabšanje stanja do te mere, da je sfinkter v močnem krču in da se s težavo spopadate že tako dolgo, bi morda res bilo smiselno razmisliti o naslednji stopnji zdravljenja.
“Injekcije“ ne vem točno kaj ste mislili. Pri močnih krčih se lahko vbrizga botox, ki za nekaj mesecev nekoliko omrtviči mišico in zato ni toliko zakrčena. S tem je mišica ohromljena nekaj mesecev, kar je seveda prednost pred operativnim prerezom, kjer je to trajno. Za začetni celjenje je seveda to dobro, problem lahko nastane v starosti, ko mišična vlakna po naravnem poteku propadajo in je sfinkter ohlapen, lahko pride do inkontinence. Slabost Botoxa pa je, da je samo učinkovino potrebno plačati in včasih ponavljati.
Pri operaciji je težko oceniti čas okrevanja. Tisto začetno pooperativno je običajno 7-14 dni, fisura se pa celi dalje, spet odvisno od velikosti in številnih drugih dejavnikov. Cilj po operaciji je da vam naredimo “novo fisuro”, ki se seveda lahko celi več tednov ali celo mesecev - vi v bistvu takoj začnete izvajati higieno in nego kot dosedaj.
Žal je v tem predelu praktično nemogoče oceniti kakšen bo izid in koliko časa celjenje traja, koliko učinkovita bo operacija, saj na to vplivajo sposobnosti vašega telesa za celjenje, način celjenja, konsistenca blata in tudi vsebina (npr pomaranče lahko naredijo zelo kisel pH ki draži, zalo popularna lanena in druga semena velikokrat fizično poškodujejo saj jih nase telo ne razgradi popolnoma in v blatu ostanejo ostri delci...), nega in higiena (npr uporaba vlažnih robčkov, odišavljenega ali obarvanega wc papirja, intimnih mil - to vse velikokrat stanje samo poslabša)...
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

RahloObupana

Pozdravljena, kaj pa bi priporocali za celjenje fisure? Torej nekaj za po odvajanju... Ribje mazilo? Bepanten? Slisala sem za neko zadevo z jodom, ki se pri nas sicer ne da dobiti.
Kako pa je glede aktivnosti in spolnosti? Za hemoroide vem da je kljucnega pomena fizicna aktivnost, ne vem pa kako je pri razpoki, ce jo je dobro drazit s pretiranim miganjem. In kako je glede (vaginalnega) seksa, zna fisuro to gibanje nadrazit?
Me pa zanima se nekaj, ko iztrebljam me strasno pece in zakrvavim, ampak bolecina izzveni hitreje kot je takrat, ko nisem krvavela. Je to kaksna kombinacija z notranjimi hemoroidi ali zunanjimi (ki so se zdaj zmanjsali nazaj v gubico odkar mehkeje odvajam) in so bili krivi za vecjo bolecino po odvajanju. Hemoroidi so se izgleda uredili ker ni napenjanja, nastala je pa se vecja fisura... Verjetno tudi zaradi zakrcenosti. Slisala sem tudi za razna sproscanja, meditacije, da se odpravi zakrcenost... Ampak ne vem koliko dejansko to ucinkuje.
Rada bi vedela tocno zakaj se gre, da vem kako najboljse zadevo odpravit. Na internetu je se vedno zelo malo informacij o tem, kot da ostaja nek tabu, ljudi je sram, je pa to neka stvar ki naj bi se pojavila vsaj enkrat pri vsakem drugem cloveku? Meni je zal, da se nisem uspela prej poducit o tem in sem si zadevo poslabsala, ceprav sem imela kaksno leto zdaj blagi mir. In ce bi delala pravo preventivo, bi se zadeva tudi srecneje koncala.
Hvala vnaprej za vaso prijaznost, cas in odlicne odgovore!
Default avatar

Ana_Ramsak

RahloObupana je napisal/a:
Pozdravljena!

Zadržkov za spolnost ni, vaginalni seks fisure ne poškoduje, je pa res da zaradi vašega miganja lahko kaj zapeče - zgolj zaradi premika in ker je sveža rana (kakor bi vas verjetno katerakoli rana na telesu ob premiku). Če vam bo neprijetno in se ne boste uspeli sprostiti potem ne seksajte ;)
Bolečina in jakost krvavitve je lahko vsakič drugačna, krvavitev se običajno pojavi ob sveži poškodbi, torej ko se fisura ponovno rani, bolečine pa so običajno dalj časa prisotne, ob vsakem odvajanju lahko v svoji jakosti... seveda lahko krvavijo tudi NOTRANJI hemoroidi, ki se nahajajo nekaj cm v zadnjiku in ne v zunanjih gubah - tega pa brez pregleda ne moremo ugotoviti, ali so ali niso. Zunanji hemoroidi so v predelu teh kožnih gub. Kadar je prisotna fisura je na tem mestu lahko prisotna še ena zadeva, ki se pogosto zamenja z zunanjim hemoroidom. To je “stražar”, gre pa za vneto in nabreklo kožo in leži pod fisuro (podobno kot papila leži nad njo). Ko se vnetje tukaj pomiri in oteklina splahni lahko je manj boleče.
Za po odvajanju je vredu kakršnokoli indiferentno mastno mazilo (ribje, bepanthen, vazelin, belobaza...), izogibajte se zeliščnim in rastlinskim saj kot vemo znajo rastline biti potencialni alergeni, kar bo stanje poslabšalo. Tisto lahko uporabljate kadar ni svežih ran in če vaša koža prenaša. Tudi jod zna bit močen alergen, uporablja pa se praviloma do 14 dni, saj daljša uporaba lahko povzroči razvoj odpornih bakterij, ki lahko spet povzročijo vnetje.
Glede ostalih metod sproščanja je pa zelo individualno, noben vam ne more napovedati ali bodo pri vas delovale ali ne.
Kot ste rekla, premalo se govori o fisuri in velikokrat je pozno diagnoaticirana, je pa zelo pogosta zadeva in z moje perspektive dosti bolj nadležna in težja za zdravit.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak