Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Zadnjik in blato

Default avatar

sadk

Lp

Imam sledeč problem. Star sem 46 let. Že kr nekaj časa opažam »tanjše« blato – malo debelejše od svinčnika (cca. 13-15mm). Drugače imam tudi malo težav s prebavo. Jemljem Emozul za zmanjšanje kisline. Predpisal osebni zdravnik. Odstranjen imam tudi žolčnik. Dostikrat je blato prvič bolj kompaktno (ponavadi zjutraj) naslednjič pa bolj tekoče (ponavadi po prvem obroku). Kar me najbolj moti je to , da ko grem zjutraj na potrebo kr nekako »zablokiram« in avtomatsko stisnem zadnjik in posledično je tanjše blato pa še koncentrirat se moram kot da je ne vem kaj. Ponavadi grem 1-2 x na dan na veliko potrebo. Sem pa zadnje pol leta v dosti hudem stresu (smrt mame,tete). Osebni zdravnik mi je tudi predpisal AD Asentro in pomirjevalo Helex (oba jemljem cca. 14 dni). Je lahko ta težava pri izločanju blata psihične narave ali je že razlog za paniko ter pregled. Blato je normalno barve včasih sicer bolj svetle. Osebni zdravnik je mnenja, da imam sindrom razdražljivega črevesja in nervoznega želodca. Zaenkrat ni videt, da bi me dal kaj na pregled (čeprav se teh dveh preiskav bojim kot hudič križa – imam nizek prag bolečine in sem dosti tesnobne narave).
Imam pa veliko sedečega dela (računalničar). Če nisem v pisarni pa sem žal v avtu. Občasno imam zaradi tega občutek kot, da bi me hotela boleti trtica ali pa vsaj tam blizu zadnjika. Pri izločanju me nič ne boli in ne peče. Prav tako na oko ni videt krvi. Zaprt nisem bolj kontra.

HVALA
Default avatar

Ana_Ramsak

sadk je napisal/a:
Pozdravljen!
Blato, sploh če je mehko, se prilagaja “velikosti odprtine”. Če imate sam občutek, da mišico zakrčite, potem je najverjetneje vzrok tanjšemu blatu to. Velikokrat so težave, povezane z odvajanjem, psihološkega izvora, tako da je tudi to možno.
Probajte najti nazaj normalen ritem oz “sproščeno” stanje, če pa ne bo šlo, pa svetujem obisk proktologa. Kako poteka pregled preberite v pripeti temi.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak