Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

pokanje v kolenu.

Default avatar

luka95

Pozdravljeni,

star sem 23 let in se v prostem času ukvarjam nogometom. Pred dvema letoma so mi diagnosticirali blogo obrabo hrustanca za pogačicama ter vnetje patelarnega ligamenta na obeh nogah. V obeh kolenih sem imel bolečine, vendar so bile hujše v desni nogi. Opravil sem vrsto fizioterapij in v levi nogi se je stanje precej izvoljšalo, v desni pa nekoliko manj. Spet sem začel s treningi in normalno igral kljub lažjim bolečinam. Nato sem si poškodoval meniskus na levi nogi in bil operiran. Stanje po operaciji je dokaj bodobno tisti pred njo, problem mi daje desno koleno, ki je še vedno boleče. V desni nogi mi tudi pri vsaki iztegnitvni preskoči pogačica, včasih mi tudi v kolenu ob iztegnitvi neprestano poka. Po poškodbi meniskusa se ti poki dogajajo tudi v levem kolenu. Levo koleno sicer ni boleče. Desno me pa boli spodaj na robu pogačice in malo navzdol. Moje vprašanje je ali so ti poki in preskakovanja nevarna? In zanima me tudi kaj bi bilo najpetneje storiti za moja kolena? Naj pripomnim, da prenehanje igranja nogometa ni opcija.
Najlepša hvala in lep pozdar.
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljen!

Kje ti poka v levem kolenu? Tudi pod pogačico ali je pokanje globje v kolenu? Če je prisotno na mestu poškodovane ga meniskusa, obstaja možnost, da bo s časom, ko se bodo robovi mehkih tkiv zgladili, izboljšalo. Seveda je možno, da pokanje ni neposredno povezano z mestom poškodbe.

Glede desne pogačice obstaja vrsta ukrepov, ki si jih verjetno že do neke mere izvajal. Pri nogometaših pogosto prihaja do neskladja v moči vastus lateralisa in vastus medialisa (obe glavi štiriglave stegenjske mišice - aka kvadricepsa). Preglej YouTube glede znakov te neuravnoteženosti in v primeru, da se prepoznaš, prični z vajami. Velikokrat lahko pravilni trening bistveno izboljša težave. Bodi dosleden tudi z raztezalnimi vajami.

Seveda obstaja tudi možnost hrustančnih/kostnih okvar/okvar meniskusov itd. Svetujem Vam, da v kolikor še nisi opravil MRI desnega kolena (čakalne dobe tudi v javnem zdravstvu zdaj niso več tako dolge), tega opraviš. Tam se bo videla stopnja hrustančne okvare, ev. displastične težave s trohleo, edem mehkih tkiv/kosti. Na podlagi teh podatkov se lahko potem oceni ali bi bil kandidat za artroskopijo ali konzervativne ukrepe. Pokanje lahko tudi ni neposredno anatomsko povezano z mestom poškodbe in je lahko posledica razredčene sklepne tekočine kot posledica vnetja, ki pa lahko ima izvor drugje v kolenu. Tako je potrebno pregledati celo koleno. Ne bi bilo slabo, če bi koleno pregledal kolensko usmerjeni travmatolog ali ortoped.

Do takrat po obremenitvi koleno dobro ohladi, po potrebi boleči predel namaži z Voltaren/Naklofen gelom, lahko vzameš tudi analgetik v tbl.