Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Bolečine v sklepih in otekanje

Default avatar

TetaMerry

Pozdravljeni,

stara sem 47 let in imam že leta bolečine v sklepih, predvsem v komolcih, vratnem delu hrbtenice, kolkih in kolenih. Ponoči se mi bolečine stopnjujejo in preidejo v pekočo bolečino, ki se mi pojavlja predvsem v predelu rok in sicer od zapestja do prstov. Med spanjem mi celoten predel tudi oteče, pojavijo se mravljinci, večkrat rok od komolca navzdol niti ne čutim. Zaradi tega tudi zelo težko spim. Pred leti sem imela RTG vratnega dela hrbtenice in ostalih sklepov (kolki, kolena, komolci). Ugotovili so, da imam izrabljene sklepe in da imam vratni del hrbtenice ukrivljen, pri komolcih pa težav niso ugotovili. Kljub temu imam bolečine tudi v tem predelu. Pred leti so mi opravili artroskopijo desnega kolena, ki je za nekaj časa stanje izboljšala, že kmalu zatem pa so se mi ponovno pojavile bolečine v desnem kolenu, sedaj pa tudi v levem.

Zanima me, kje bi lahko bil vzrok bolečin v komolcih, čeprav fizične okvare niso ugotovili? Prav tako me zanima vzrok otekanja rok in mravljinčenja in kako bi lahko omenjene težave omilila. Prosim Vas za nasvet in mnenje, za oboje se Vam najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav, Marjana
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Težave v večih sklepih so lahko povezane s sistemsko vezivno-tkivno boleznijo (iz skupine revmatoloških obolenj). Značilni simptomi te skupine so bolečina in otrdelost sklepov predvsem zjutraj, po mirovanju, ko se dvignete iz postelje. Hkrati bi ob zagonih bolezni lahko imeli povišano temperaturo ali bi se počutili splošno telesno oslabeli (kot ob prehladnem obolenju).

Težko verjetno se mi zdi, da bi imeli obrabne spremembe zgolj zarada prekomerne aktivnosti v vseh sklepih. Lahko da je prišlo do delne destrukcije sklepa zaradi ponavljajočih se epizod vnetij. Ste bili v obravnavi pri revmatologu? Jemljete kakšna zdravila?

Mravljinčenje in pekoč občtuker v mirujočih udih/okončinah je pogosto simptom utesnitvenih sindromov perifernih živcev. V kolikor so težave omejene predvsem na palec in kazalec je to lahko sindrom karpalnega kanala, v kolikor so omejene bolj na prstanec in mezic so lahko simptom sindroma Guyonovega prehoda. Do utesnitev živcev lahko pride tudi na drugih nivojih zgornje okončine (prehodi mišično-vezivnih struktur). V kolikor imate težave od komolca navzdol po celotni zgornji okončini pa je možen izvor tudi pri izhodu živcev iz vratne hrbtenice. V tem primeru bi bil smiselen MRI vratne hrbtenice za izključitev utesnitve spinalnih korenin.

Skratka možnih vzrokov za vaše težave je več. Simptomatsko lahko pomagajo NSAID (nesteroidni antirevmatiki) - npr. Naklofen, Ketonal, Arcoxia ipd.

Prihaja do težav v zagonih? So težave napredujoče? Lahko natančneje opredelite lokalizacijo težav po zgornjih okončinah.

S čim se poklicno ukvarjate?

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih