Med.Over.Net

Homeopatija

Odgovarjajo: Vesna Gorjanc, homeopatinja

Homeopatija je sistem zdravljenja, ki je nastal v Evropi pred dobrimi 200 leti. Lahko zdravi skoraj vsa bolezenska stanja. Najboljše uspehe ima pri boleznih, kjer ni hujših strukturnih okvar organov ali organskih sistemov.

Vesna Gorjanc , homeopatinja

Vesna_Gorjanc

Pozabljen odmerek/neredno jemanje

Default avatar

Dolga je pot

Pozdravljeni,

za zdravljenje aken imam od zdravnika homeopata predpisano 2 tedna 3x dnevno jemanje homeopatskih zdravil (kroglice raztopljene v vodi). V "idelanih razmerah" bi to bilo zjutraj, opoldan in zvečer. Zdravila seveda ne nosim s sabo, iz službe pa se zelo različno vračam, tako da ga ne vzamem vsak dan ob istih urah, ampak pazim, da znese 3x dnevno. Je lahko to neredno jemanje problematično? Je treba biti pozoren, da se zdravilo vzame v razmaku točno določenih ur ali pa vsak dan ob istem času?

Zanima me tudi, ali je problematično, če enkrat pozabim vzeti zdravilo? Kaj storiti v tem primeru? Se zmanjša učinek zdravljenja? Kaj pa učinek hrane: pol ure pred/po jedi - kaj pa če ga vzamem le 15 min pred/po obroku?

Prosila bi vas če malo več napišete glede jemanja zdravil, kako strogo se je treba držati ur, kako je s "pozabljenim" odmerkom, učinek obroka...? Sem veliko iskala po spletu, pa nisem nikjer zasledila kaj več napisanega o tem.

To je zame že drugo zdravilo za akne po enakem načinu jemanja, ker mi prvo zdravilo ni pomagalo. Skrbi me, da jih napačno jemljem (ob različnem času, preblizu obrokom hrane...).

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

jklemenc

Pozdravljeni,
režim jemanja je v homeopatiji manj pomemben, tudi pri bolj "svobodnemu" in prirejenemu in nenatančnemu načinu jemanja se s pravim zdravilom vedno pride do uspeha. Hom. zdravilo ne deluje na kemični osnovi in nima običajnih farmakokinetičnih zakonitosti, kot jih poznamo pri konvencionalnih zdravilih.
Je kot smerokaz, tabla, ki pokaže organizmu oz. njegovemu imunskemu sistemu, kam in kako mora iti, da bo prišel na cilj. Bolj oslabeli organizmi potrebujejo veliko manjših tablic oz. opomnikov, da ves čas vedo, v katero smer drži pot. Takim praviloma predpisujemo nižje potence dlje časa in/ali večkrat dnevno jemanje. Močnejše organizme spodbujamo z višjimi potencami manjkrat, pa tudi prispejo tja, kamor jih peljemo - v parkirišče okrepljenega zdravja.

Brez skrbi, vaše jemanje je zadosti blizu optimalnemu in ni vzrok za dosedanje terapevtske neuspehe, to je bilo napačno izbrano zdravilo. Pri hormonalnih motnjah je treba biti precej potrpežljiv, tudi sam imam izkušnje, da je kar težko najti pravo zdravilo, ko pa ga enkrat najdemo, tudi do izboljšanja ne pride prav hitro. Kar vztrajno!
Lep pozdrav in vse dobro.

Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat
www.celostnozdravljenje.si

Moderatorji

Vesna Gorjanc , homeopatinja
Vesna_Gorjanc