Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

rehabilitacija gležnja

Default avatar
Pozdravljeni!

Pred 4 tedni sem imel izpah gležnja z diagnozo fractura luxativa tali dex.Zanima me koliko časa trajajo take poškodbe, da lahko sploh normalno stopiš na nogo in jo začneš obremenjevati, hoditi??Sam se ukvarjam s plesom in me zanima tudi če bom lahko normalno nadeljeval s to dejavnostjo, ko se poškodba rehabilitira, mislim v zvezi s tem, da se mi gleženj ne bi več izpahoval?
Default avatar
Pozdravljeni!

Kot ste zgoraj napisali v vašem primeru ne gre samo za izpah gležnja, ampak imate tudi zlom kosti. Kost se ponavadi celi nekje 6 tednov in se je takrat ne sme nič obremenjevai, je pa seveda vsak zlom poglavje zase in zato o času kdaj se sme nogo postopno obremenjevati odloča zdravnik. Pomembno je, da ko se bo kost zacelila odidete k fizioterapevtu, ki je Cyriax ali Maitland specialist, da pregleda in oceni stanje vaših ligamentov in mišic in odredi določeno terapijo. Potem je pa na vas, da boste doma redno izvajali proprioceptivne vaje, da se vam izpah ne bo ponavljal.

Taka poškodba se intenzivno celi nekje pol leta, dokončna kvaliteta poškodovanih tkiv pa se formira v dveh letih po poškodbi.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66

Moderatorji

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt
Barbara Purkart