Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

ATROFIJA KVADRICEPSA

Default avatar

Nvrcek

Pozdravljeni,

Po operaciji kolena imam hudo atrofijo kvadricepsa desne noge. Kupil sem si ems stimulator in me zanima kako ga nastaviti ( hz, cas, interval on, interval off, da bi bil ucinkovit za atrofijo misic? Prosim vas za pomoc. Hvala. Lp,Nejc
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Vsi stimulatorji stimulirajo aktivacijo mišice preko draženja kože. Normalno pa pride do aktivacije mišice zaradi naše zavestne ali nezavedne aktivacije iz naših možgan. In to je naravna, fiziološka aktivacija mišice. Zato je moje mnenje, da vam bo vsaka zavestna vaja pomagala bistveno bolj, ker bo krepila živčno-mišično povezavo iz možgan do kvadricepsa, kot pa uporaba stimulatorja.

Poleg tega, ko delamo naravno krčenje mišice, se ne aktivirajo vsa vlakna hkrati, ampak se aktivirajo vlakna postopno, glede na debelino živčnih vlaken: recimo najprej vlakna 1, potem 2 in potem 3. Ko pa se aktivira mišica preko kože s stimulatorjem je vrstni red aktivacije ravno obraten, napačen: najprej se aktivirajo vlakna 3, nato vlakna 2 in nazadnje vlakna 3. A se vam zdi potemtakem še vedno smiselna uporaba stimulatorja, če ni naravnega vrstnega reda?
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66