Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

zlomljeno rebro ali nategnjena mišica?

Default avatar

rebra

Pozdravljeni,

star sem 27 let, moški.

Pred kakšnim mesecem in pol sem imel kronični kašelj, dobil sem različna zdravila, ki pa niso pomagala, dokler nisem šel do pulmologa, kjer sem dobil pumpico ventolin. Po uporabi le te se kašelj umiri.
Ko je bil kašelj na vrhuncu sem se med kašljanjem že dušil - izkašljal sem ves zrak in telo ni bilo sposobno dovolj hitro vsrkati novega. Kot si lahko predstavljate mi se mi je med tem celo telo napelo (vse mišice zakrčile).
Po eni takšni seansi sem na desni strani telesa v predelu 8 (1 neprave) rebra začutil bolečino. Najprej nisem dal veliko pozornosti temu, saj sem mislim, da bo bolečina izginila v dnevu ali dveh. Ni bilo nobene modrice, ali karkoli vidnega.
Bolečina ni izginila, ampak še vedno traja (3+ tedne od takrat). Ko mirujem in "normalno" premikam desno roko bolečine ne čutim. Bolečina se pojavi na dotik (samo na 8 rebru, če se tipam tam kjer je rebro pripeto na hrustanec čutim topo bolečino, ko potujem naprej po rebru pridem do ene točke kjer je bolečina ostra (točkovno). Boli me ne nobeno drugo sosednje rebro. Prav tako čutim bolečino če se raztezam.
Bolečina se pojavi ko grem spat, spim lahko le na levem boku, če spim na hrbtu je bolečina še vzdržna, če sem na desnem boku ali hrbtu je bolečina neznosna in takrat se tudi prebudim.
Ko sem omenil zdravnici je rekla, da je samo mišica in da pri mojih letih zlom zaradi kašlja ne more nastati (sam sem našel študije kjer so prišli da zaključka, da je zlom pri ženskah in višji starosti res pogostejši, vendar je zlom mogoč pri katerikoli starosti in kakršni koli gostoti kosti).
Ko si primerjam desno in levo polovico telesa se mi zdi da je desno rebro bolj vdrto kot moje levo (lahko da je le nesimetrija, pa nikoli prej nisem opazil).
Zanima me kaj menite vi? Kot sem zasledil je pri zlomu rebra rešitev le počitek, to mi je omenila tudi zdravnica (češ, saj če diagnosticiramo tako ne bo nič drugače)vendar bi vseeno rad vedel, da ne dvigujem bremen. Prav tako verjamem da obstajajo kakšne vaje, da se rebro drži v poziciji, ali se pospeši celjenje.

Hvala.

Lep pozdrav.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Žal vam samo tako na osnovi opisanega težko kaj konkretno povem... zlomljeno rebro neznansko boli že ob vsakem dihu, smejati in kašljati sploh ne moreš, boli v vseh položajih...

da bi se kar tako samo od sebe zlomilo pri vaših letih je tudi malo verjetno...

lahko pa da gre zaradi kašljanja za aktivacijo trigger točk v mišicah (https://www.fizioterapija.net/blog/trig ... cni-vozli/)
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66