Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

patelofemoralni bolečinski sindrom

Default avatar

JelenaK

Pozdravljeni!

Imam 14-letnega sina, ki je pred približno dvema letoma zaradi bolečin v kolenu pri določenih gibanjih dobil diagnozo patelofemoralni bolečinski sindrom. To naj bi povzročila pronacija njegovih stopal. V tem času je bil nekajkrat na fizioterapijah (bolj protibolečinskih) in na pregledih. Dobil je vaje za okrepitev stegenskih mišic, vaje za raztezanje (ki jih tudi izvaja), nosi tudi po meri narejene ortopedske vložke v čevljih, da drži stopalo ravno. Sin sicer vsakodnevno trenira plavanje.Vendar s koleni ni v bistvu nič bolje - tri do štiri mesece je v redu, kakor začne z vsemi športnimi aktivnostmi in plavalnimi tehnikami (problematičen je prsni slog), pa se spet pojavi bolečina v enem ali pa obeh kolenih. Ko se zopet vzdrži nekaterih športnih aktivnosti s poskoki, hitrimi teki in ustavljanji ter preneha plavati prsni slog, pa je spet za nekaj časa v redu.
Zanima me, če je mogoče to še kako "popraviti". Sin je zaradi tega precej slabe volje, ker npr. pol leta lahko tekmuje in trenira določene stile, pa potem pol leta spet ne. Glede na to, da je precej perspektiven mlad plavalec, ne vem, kako bo s tem, če se bodo bolečine nadaljevale.Tudi košarko, odbojko in podobne športe, ki jih rad igra v prostem času, takrat ne more igrati (vsaj ne brez bolečin). Nekateri so rekli, da naj bi se bolečine končale, ko preneha rasti. Ali je še na kakšen drug način možno preprečiti bolečine oz. zmanjšati pronacijo stopala?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Jelena
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Rastne bolečine nehajo ob prenehanju rasti. Rastne bolečine pri kolenih so najpogosteje na mestu, kjer se patelarna vez narašča na golenico - temu mestu pravimo tuberozitas tibije. A ga boli na tem mestu ali ga boli točno pod pogačico?
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

JelenaK

Pozdravljeni še enkrat!

Hvala za vaš odgovor. Ne boli ga pod pogačico niti na mestu tuberozitas tibije. Ko je imel prvič UZ, so izključili Osgood - Schlatterjev sindrom. V bistvu ga boli včasih na levi, včasih pa na desni strani pogačice. Strokovno (anatomsko) ne vem, kako se reče tistemu mestu (kjer se čuti vdolbinica levo in desno od pogačice).

Fiziater je na izvid napisal, da so pozitivni testi za patelofemoralno draženje in predvsem negibni test - lateralni presijski sindrom.

Hvala za mnenje (če je sploh možno tako ob dopisovanju) in lep pozdrav,
Jelena
Default avatar

Barbara Purkart

Upam, da čimprej izzveni...
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66