Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

neobčutljiva korenina

Default avatar

problemi z zobom

Pozdravljeni,

pred časom mi je zobozdravnik zaradi rahle otekline in bolečin odprl zob na katerem je bilo tudi nekaj kariesa, ampak nič takega, kar bi povročilo oteklino. Zob je najprej testiral z elektriko in na eni od korenin elektrike nisem čutila, bila pa je občutljiva na bolečino pri vrtanju. Šele nato me je dal na slikanje in ker ni videl nič narobe, je zob po zdravljenju zaprl z začasno plombo in mi predpisal antibiotike za morebitno vnetje sinusov. Ker se je stanje izboljšalo po antibiotikih (tudi nos sem imela prej zamašen) je rekel, da je bila bolečina pač od sinusov.
Zob pa je sedaj po pol leta (bela plomba) še vedno občutljiv na mrzlo, vroče, sladko, itd.

Zanima me, zakaj ena korenina ni bila občutljiva na elektriko in možni vzroki za občutljivost zdravljenega zoba na hladno. Ali bi bilo smiselno zob še enkrat odpreti in ponovno zaplombirati?

Hvala za odgovor
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

po opisanem bi stanje opisal takole: pri večkoreninskih zobeh je mogoče, da je v eni korenini zobni živec že odmrl, v drugi pa je še vitalen. To pojasni vse dosedanje dogajanje: bolečino pri vrtanju in neobčutljivost na vitalitetni test.Tudi na RTG sliki odmrtja zobne pulpe ne vidimo, vidimo šele spremembe v okolni kosti, ki so posledica odmrtja pulpe, kar pa se zgodi šele čez nekaj časa.
Menim, da je zob smiselno endodontsko zdraviti.

LP, dr. Igor Potočnik