Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Endodontsko zdravljenje

Default avatar

Pika2

Pozdravljeni, pred nekaj leti sem imela zdravljene zobne korenine na treh zobeh. Procesi ob koreninah so se sedaj ponovili, zato mi je zobozdravnik svetoval obisk specialista. Zanima me, ali je ponovno zdravljenje koreninskih kanalov samo samoplačniška storitev ali jo je možno opraviti tudi na stroške zdravstvenega zavarovanja?
Vprašala bi tudi kdaj je primernejše endodontsko zdravljenje in kdaj epikotomija in kako je s plačilom slednje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, P
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

ker ZZZS (še) nima programa specialističnega endodontskega zdravljenja, je le-to možno na napotnico le na Stomatološki kliniki.

Odločitev, ali je primernejše ponovno endodontsko zdravljenje ali apikotomija, je odvisno od vsakega primera posebej. Načelno velja, da je prva izbira ponovno endodontsko zdravljenje ( apikotomija pa v primeru neuspešnega ponovnega zdravljenja). V nekaterih primerih, ko ponovno endodontsko zdravljenje ni izvedljivo, ali smiselno (npr. dolgi kovinski zatički...), pa se odločimo tudi za apikotomijo brez predhodnega ponovnega zdravljenja. O možnostih in načinu zdravljenja se dogovorite na prvem pregledu.
Apikotomijo je mogoče opraviti na stroške zavarovalnice pri oralnem kirurgu, pri specialistih endodontih pa se le-te (zeankrat še) samoplačniške. Razlika med obema pristopoma je, da specialisti endodonti med operacijo uporabljamo povečavo - operativni mikroskop, kar v nekaterih primerih omogoča bolj natančno in predvidljivo operacijo.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik
Default avatar

jej

Spoštovani!

Že nekaj časa ''zdravim'' petico spodaj. Zdravljenje je bilo potrebno, ker se je po navadnem popravilu in zalivki začela bolečina. Z zobom sicer prej nikoli nobenih težav. Očitno je prišlo do poškodbe (iritacije) pulpe zaradi samega popravila.
Po dveh neuspešnih posegih zdravljenja brez uničenja pulpe, se je zobozdravnica odločila za uničenje le te. Potem, je zob zaprla in sem čakal na zalivko vendar je zob spet postal občutljiv (mrzlo, dotik..) tako, da ga je spet odprla, čistila itd. in to ponovila še enkrat.
Neke hude bolečine ni več, ampak je vseeno prisoten občutek, da zob ''obstaja'' (zelo rahla bolečina, tudi na pritisk na zob).
Naj poudarim, da RTG posnetek ne kaže nobenega procesa v/ob korenini ztao ne vem od kod ta sicer rahla, bolečina.
Predlagana je esktrakcija zoba, tega pa nikakor nočem, saj se mi zdi, da niso izčrpane vse možnosti zdravljenja.
Prosim za vaše mnenje.

Hvala ter Lep pozdrav!
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovani,

menim, da je pred izpuljenjem zoba smiselno opraviti 3D RTG sliko zoba (CB CT). Na tej sliki je potrebno preveriti, ali obstaja dodaten koreninski kanal, ki se pri spodnji petici vedno nahaja v ravnini, ki jo klasična 2 D slika ne prikaže.
Sliko lahko opravite na več mestih v Ljubljani. Slika pa naj ne bo CT cele čeljusti, ampak t.i. CB CT, s katerim slikate le posamezen zob oz. segment cca 4 cm.

LP, dr. Igor Potočnik
Default avatar

neja812

Pozdravljeni dr.Potocnik,

Pred tremi leti sem imela endodontsko ozdravljeno spodnjo sestico. Zob me je zacel ponovno boleti, rtg je pokazal da je nek proces na korenini in da bo potrebno ponovno zdravljenje enega kanala. Dobila sem antibiotik macropen, ker se bi moralo stanje pred posegom umiriti. Stanje se je umirilo, tezava je, da se je bolecina ponovno vrnila in to ravno zdaj, ko sem na dopustu. Zanima me koliko skode si lahko naredim, ce ponovno zacnem jesti macropen(mi je ostala ena skatla od prvega zdravljenja) in nalgesin, k zobozdravniku bi odsla cez cca 10 dni. Bolecina je pulzirajoca in zob boli na ugriz.

Hvala in lep pozdrav.
Jerneja
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

Najbolje, kar lahko storite je, da spet vzamete antibiotik. Če ni škodoval, ko ste ga vzeli prvič, bo najverjetneje tudi sedaj tako.

LP, dr. Igor Potočnik
Default avatar

Ni ni Ca

Spoštovani,

nisem čisto prepričana, če se nahajam v pravi rubriki, čeprav glede na prebrano, upam, da sem.
Moj izbrani zobozdravnik mi je pred enim letom (december 2014, morda januar 2015) začel zdraviti granulom na zgornji petici. Delala sva vedno brez protibolečinskih injekcij (ker se jih bojim) in ker je bila bolečina znosna. Očistil mi je kanale, dal notri neko zdravilo in začasno zaprl zob. Na čiščenje in zdravljenje sem hodila enkrat na mesec. Močna bolečina na zobu je izginila kmalu po prvem zdravljenju, vendar mi je zob še nagajal - bil je občutljiv na dotik. Bolečina ni bila nikoli toliko močna, da bi vzela kakšno protibolečinsko tableto, le toliko, da sem ga 'začutila', če sem podrsala po njem z jezikom ali se dotaknila z drugimi zobmi, ali pri čiščenju z zobno nitko. Ravno zaradi tega, ker se bolečina ni povsem umirila, je zobozdravnik nadaljeval z zdravljenjem. Junija sva naredila premor, septembra sem šla ponovno slikati zob in na kontrolo. RTG je bil menda vredu, moj zob pa je bil še občasno občutljiv na dotik - neko obdobje je bilo povsem dobro, potem pa je spet bil občutljiv oz. malenkost bolel (ravno toliko, da sem čutila kot nenkšen pritisk). Ni pa bilo tako, da bi morala kaj vzeti proti bolečinam, občutljiv pa je vendar le bil. Tako sva nadaljevala z zdravljenjem. Na zadnjem pregledu decembra (ker je bil zob še zmeraj občutljiv) mi je kanale še bolj sčistil - me je tudi nekoliko bolj bolelo, ko je delal, in dal mi je v zob drugačno zdravilo kot celo leto poprej. Menda bolj močno in učinkovitejše. Je opozoril, da nekatere zaskeli, ko ga vstavi, zato mi je pripravil vodo za splaknit. Mene ni nič skelelo. Potem pa sem izvedela, da se bo s koncem decembra v upokojil. Rekel mi je, da imam to zdravilo lahko v zobu mesec ali celo dva, če mi zob ne bo nič nagajal. In od tu izvirajo moje težave:

Ker je šel moj izbrani zobozdravnik v pokoj sem se odločila, da si poiščem zobozdravnika v bližnjem ZD (pred leti sem se preselila). Vendar me nova zobozdravnica ne more vzeti pred majem. Ne vem katero zdravilo mi je dal prejšnji zobozdravnik in me zanima ali obstaja kakršna koli nevarnost, da je kaj narobe z zobom, v kolikor imam zdravilo predolgo notri? Prejšnji zobozdravnik mi je naročil naj ga imam mesec ali dva - to je torej do srede januarja oz. srede februarja. Ali je kaj narobe, če ne grem na pregled do maja? Odkar mi je namreč vstavil to 'močnejše' zdravilo, je prve dva tedna bil zob še zmeraj občutljiv na dotik, zadnjih recimo 10 dni pa je občutek boljši. V ambulanti nove zobozdravnice so mi rekli, da naj grem na kontrolo kar k tistemu, ki je prišel namesto mojega prejšnjega, vendar ponavadi moraš takoj podpisati obrazec za izbiro osebnega zdravnika, tega pa ne želim. Poleg tega mi je ambulanta prejšnjega zobozdravnika odročna - kot sem omenila, sem se preselila in sem v stari kraj hodila le, ker se zobozdravnikov nekoliko bojim, temu pa sem res zaupala in me je vedno opozoril, ko je kaj delal in kdaj zna boleti. Poznal je tudi moj strah pred injekcijami.
Tako da ne vem kaj naj storim. Razmišljala sem celo, da bi do maja šla na nekaj kontrol oz. zdravljenje h kakšnemu zasebniku, vendar kako bo zasebnik vedel katero zdravilo imam v zobu in nadaljeval zdravljenje? Da bi pa vedno hodila k zasebniku si pa žal (zaenkrat) ne morem privoščiti...

Se opravičujem, ker sem tako dolga, vendar skušam za zobe res dobro skrbeti, ker se bojim zobozdravnikov - še bolj pa injekcij (tudi protibolečinskih) in res ne bi rada poslabšala stanja v svojih ustih.

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem,
Lep pozdrav, n.
Default avatar

slovenskistudent

Imam približno 10-12 mesecev staro nedokončano endodontsko zdravljenje (kanali so očiščeni, vendar niso zapolnjeni). Ker se zavedam, da je poseg nujno potrebno dokončati (najverjetneje samoplačniško), me zanima, kakšne so cene procesa in kje (okolica Lj ali Ce) izvedejo postopek 'kot se šika' in 'za normalno ceno' (sem študent)
hvala!
Default avatar

igorpotocnik

Strinjam se, da je zdravljenje smiselno zaključiti.
Žal cen zobozdravstvenih storitev vseh ordinacij v okolici Ljubljane ali Celja ne poznam. Komentiranje, v kateri ordinaciji zdravljenje opravijo 'kot se šika' bi bilo z moje strani nekorektno in neprofesionalno. Tako mnenje lahko poda uradni strokovni nadzor ali za to pooblaščene ustanove. Kaj za vas pomeni 'normalna cena', pa se morate odločiti sami.

Igor Potočnik
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,
hvala za obširen opis, žal pa nisem prepričan, kaj točno vas zanima. Če gre za vprašanje katero zdravilo je v zobu, tega žal ne morem vedeti. Najbolje bo, da se oglasite v ambulanti vašega prejšnjega zobozdravnika, kjer je v vaši kartoteki to zavedeno.
Tudi na dilemo, kje in kako nadaljevati zdravljenje ne znam odgovoriti, katerega zobozdravnika boste izbrali, se boste morali odločiti sami.

LP, dr. Igor Potočnik
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

specialistično koreninsko zdravljenje je z napotnico dosegljivo na Stomatološki Kliniki in pri specialistih endodontih v nekaterih zdravstvenih domovih. Seznam endodontov si lahko ogledate na spletni strani Specialistične sekcije za endodontijo pri SZD: http://www.ohranisvojezobe.si/iskalnik-endodontov/
Načelno velja, da je ponovno endodontsko zdravljenje prvi izbor, apikotomija pa je nadaljevanje zdravljenja, če je ponovno zdravljenje neuspešno. V nekaterih primerih, takrat ko ni realno pričakovati uspešnega ponovnega zdravljenja (npr. Dolg zatič v korenini, hiperpolnitev itd. ) pa se lahko takoj odločimo za apikotomijo.
Apikotomija je dostopna na napotnico pri oralnih kirurgih ter pri nekaterih endodontih brez koncesije (endodonti apikotomije izvajamo s pomočjo operativnega mikroskopa, česar ZZZS ne pokriva). Koliko specialistov endodontov s koncesijo dejansko opravlja tudi apikotomije, pa mi ni znano, predlagam, da jih povprašate.

LP, dr. Igor Potočnik