Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Endodontsko zdravljenje

Odgovori Nova tema
Default avatar Pika2 7 Apr 2015 10:43

Pozdravljeni, pred nekaj leti sem imela zdravljene zobne korenine na treh zobeh. Procesi ob koreninah so se sedaj ponovili, zato mi je zobozdravnik svetoval obisk specialista. Zanima me, ali je ponovno zdravljenje koreninskih kanalov samo samoplačniška storitev ali jo je možno opraviti tudi na stroške zdravstvenega zavarovanja?
Vprašala bi tudi kdaj je primernejše endodontsko zdravljenje in kdaj epikotomija in kako je s plačilom slednje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, P

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 8 Apr 2015 10:51

Spoštovana,

ker ZZZS (še) nima programa specialističnega endodontskega zdravljenja, je le-to možno na napotnico le na Stomatološki kliniki.

Odločitev, ali je primernejše ponovno endodontsko zdravljenje ali apikotomija, je odvisno od vsakega primera posebej. Načelno velja, da je prva izbira ponovno endodontsko zdravljenje ( apikotomija pa v primeru neuspešnega ponovnega zdravljenja). V nekaterih primerih, ko ponovno endodontsko zdravljenje ni izvedljivo, ali smiselno (npr. dolgi kovinski zatički...), pa se odločimo tudi za apikotomijo brez predhodnega ponovnega zdravljenja. O možnostih in načinu zdravljenja se dogovorite na prvem pregledu.
Apikotomijo je mogoče opraviti na stroške zavarovalnice pri oralnem kirurgu, pri specialistih endodontih pa se le-te (zeankrat še) samoplačniške. Razlika med obema pristopoma je, da specialisti endodonti med operacijo uporabljamo povečavo - operativni mikroskop, kar v nekaterih primerih omogoča bolj natančno in predvidljivo operacijo.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jej 13 Apr 2015 12:43

Spoštovani!

Že nekaj časa ''zdravim'' petico spodaj. Zdravljenje je bilo potrebno, ker se je po navadnem popravilu in zalivki začela bolečina. Z zobom sicer prej nikoli nobenih težav. Očitno je prišlo do poškodbe (iritacije) pulpe zaradi samega popravila.
Po dveh neuspešnih posegih zdravljenja brez uničenja pulpe, se je zobozdravnica odločila za uničenje le te. Potem, je zob zaprla in sem čakal na zalivko vendar je zob spet postal občutljiv (mrzlo, dotik..) tako, da ga je spet odprla, čistila itd. in to ponovila še enkrat.
Neke hude bolečine ni več, ampak je vseeno prisoten občutek, da zob ''obstaja'' (zelo rahla bolečina, tudi na pritisk na zob).
Naj poudarim, da RTG posnetek ne kaže nobenega procesa v/ob korenini ztao ne vem od kod ta sicer rahla, bolečina.
Predlagana je esktrakcija zoba, tega pa nikakor nočem, saj se mi zdi, da niso izčrpane vse možnosti zdravljenja.
Prosim za vaše mnenje.

Hvala ter Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 13 Apr 2015 14:21

Spoštovani,

menim, da je pred izpuljenjem zoba smiselno opraviti 3D RTG sliko zoba (CB CT). Na tej sliki je potrebno preveriti, ali obstaja dodaten koreninski kanal, ki se pri spodnji petici vedno nahaja v ravnini, ki jo klasična 2 D slika ne prikaže.
Sliko lahko opravite na več mestih v Ljubljani. Slika pa naj ne bo CT cele čeljusti, ampak t.i. CB CT, s katerim slikate le posamezen zob oz. segment cca 4 cm.

LP, dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar neja812 11 Avg 2015 16:26

Pozdravljeni dr.Potocnik,

Pred tremi leti sem imela endodontsko ozdravljeno spodnjo sestico. Zob me je zacel ponovno boleti, rtg je pokazal da je nek proces na korenini in da bo potrebno ponovno zdravljenje enega kanala. Dobila sem antibiotik macropen, ker se bi moralo stanje pred posegom umiriti. Stanje se je umirilo, tezava je, da se je bolecina ponovno vrnila in to ravno zdaj, ko sem na dopustu. Zanima me koliko skode si lahko naredim, ce ponovno zacnem jesti macropen(mi je ostala ena skatla od prvega zdravljenja) in nalgesin, k zobozdravniku bi odsla cez cca 10 dni. Bolecina je pulzirajoca in zob boli na ugriz.

Hvala in lep pozdrav.
Jerneja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 12 Avg 2015 08:34

Spoštovana,

Najbolje, kar lahko storite je, da spet vzamete antibiotik. Če ni škodoval, ko ste ga vzeli prvič, bo najverjetneje tudi sedaj tako.

LP, dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar slovenskistudent 30 Jan 2016 22:59

Imam približno 10-12 mesecev staro nedokončano endodontsko zdravljenje (kanali so očiščeni, vendar niso zapolnjeni). Ker se zavedam, da je poseg nujno potrebno dokončati (najverjetneje samoplačniško), me zanima, kakšne so cene procesa in kje (okolica Lj ali Ce) izvedejo postopek 'kot se šika' in 'za normalno ceno' (sem študent)
hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 16 Feb 2016 11:18

Strinjam se, da je zdravljenje smiselno zaključiti.
Žal cen zobozdravstvenih storitev vseh ordinacij v okolici Ljubljane ali Celja ne poznam. Komentiranje, v kateri ordinaciji zdravljenje opravijo 'kot se šika' bi bilo z moje strani nekorektno in neprofesionalno. Tako mnenje lahko poda uradni strokovni nadzor ali za to pooblaščene ustanove. Kaj za vas pomeni 'normalna cena', pa se morate odločiti sami.

Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh