Med.Over.Net

Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica

Imate težave, ki bi lahko pomenile ščitnično obolenje? Se zdravite zaradi motenj v delovanju ščitnice ali se soočate z diagnozo rak ščitnice? Bi želeli svoje izkušnje izmenjati z drugimi tovrstnimi bolniki, potrebujete spodbudno besedo in pogovor o bolezni? Svoje izkušnje z vami delijo člani društva Metuljčica.

Težave s ščitnico?

Default avatar

lejicaa

Ker imam zadnje mesece kar nekaj težav sem nekako začela razmišljati oz. so me drugi napeljali na to, da bi lahko imela težave s ščitnico.
V zadnjih tednih sem štirikrat močno padla, in sicer sem si enkrat nategnila vezi v kolenu, drugič sem si razbila koleno in nos, pet dni po tem padcu sem ponovno padla, tokrat pa sem si močno potolkla kolena in dlan. Ni se mi zmotilo, dvakrat mi je spodrsnilo, dvakrat pa sem se nekako spotaknila.
Čutim veliko utrujenost in ko pridem iz službe bi spala cele ure popoldan. Zjutraj se zbudim zbita, sem tudi depresivna, čeprav se zdravim z antidepresivi, brez volje, brez energije. Kar je pa še najhujše je to, da sem se v treh mesecih zredila za 15 kg. Poskušala sem že shujšat, pa mi kilogrami kar gor lezejo. Stara sem 51 let, menstruacijo imam poredko oz. še ravno toliko, da ne morem rečt, da sem v menopavzi.
Kako dam preveriti te vrednosti? Je to možno tudi samoplačniško?
Default avatar

AlenkaR

Osebni zdravnik lahko preveri TSH. Če je izven referenčnega območja, izmerijo še prosta ščitnična hormona fT3 in fT4. Sledi pregled pri tirologu. Samoplačniško priporočam vse 3 meritve.