Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

spremembe vedenja

Default avatar

spremenjeno obnašanje

Zanimam se za moža. Pred leti ( 24 let nazaj) imel težjo poškodbo glave (prometna). Zlomljena spodnja čeljust na obeh straneh ter počeno lobanjsko dno. Iz bolnice so ga nato odpustili kot popolnoma zdravega. Sčasoma smo opazili, da je nesreča pustila določene spremembe, vendar nič skrb vzbujajočega. Bil je malce bolj nervozen, vzkipljiv, vendar vse pod kontrolo. Tresljaji/vibracije (sankanje, košnja, delo s kakšnim strojem..) mu od takrat tudi povzročajo hude glavobole, če pretirava, dobi tudi visoko vročino. Sprva smo mislili sonce, vendar ko se je ponovilo tudi pozimi, med sankanjem z otroci, smo se zavedali, da so krivec tresljaji/vibracije.
Žal pa se zadnjih nekaj let zadeve malce zapletajo (dopolnil tudi abrahama). Kot da postaja popolnoma drug človek, ni sicer nasilen, temveč vzkipljiv, pogledi na življenje so se mu spremenili, po duši postal kar precej egoista. ljudje, ki so mu bili prej blizu , imajo sedaj milijon napak (kot primer - že poslušanje njihove glasbe, radijske postaje ga moti, če ni po njegovih normativih). Ne vdaja se sicer pijači, vendar že po kakšnem pivu postane prav vulgaren (ga je potrebno kar opomniti oz malce dregniti, da ustaviš). Če sta dva ali tri piva, mu zavore še bolj spustijo. Tudi do družine (otrok, mene) se obnaša kot da smo sostanovalci. Vedno mu je bil sex pomemben, ampak sedaj je glavnega pomena, zraven dela. Tudi v delo se je vrgel kot da se mora dokazati. Pogovor z njim se lahko vrti samo okoli dela ali sexa. V ostali pogovor ga moraš prav prisiliti, da še obstaja kaj razen tega njegovega zanimanja. Vedno bolj se nagibamo k vprašanju - a se lahko kažejo kakšne posledice te poškodbe pred leti, kajti da se človek prične tako spreminjati, je res čudno menda. V glavnem - sedaj razmišljam, da ga prisilim na pregled glave, možganov, da izločimo zdravstveni vidik sprememb. Kaj bi bilo priporočljivo - CT, MR....????? Hvala za pomoč, kajti če ni zdravstvenih vidikov sprememb, razmišljam tudi o ločitvi.
Default avatar

Mojca Klančar Dolinar

Pozdravljeni,
vsekakor svetujem obisk zdravnika, ki bo gospoda verjetno napotil tudi na slikanje glave. Pomembno je, da tudi vi zdravniku opišete spremembe v obnašanju, ki ste jih zaznali pri možu.
LP.
***

Lep pozdrav.
Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.