Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Vprašanje za dr. Senčar

Default avatar
Pozdravljeni,

prosila bi vas za razlago hormonske preiskave, ki je bila opravljena v Adrialabu.

S-TSH: 1.90
S-ESTRADIOL: 124,4
S-TESTOSTERON: 0,476
S-PROGESTERON: 4,99
S-FSH: 2,92
S-LH: 7,50
S-PROLAKTIN: 18,70
S-KORTIZOL: 418,3
DHEA-S: 9,92

Od zadnje menstruacije je minilo že več kot 50 dni, pregled pri ginekologu je pokazal, da je vse ok, imam le policistične jajčnike. Predlagana mi je terapija s progesteronom, me pa zanima še vaše mnenje. Kakor sem brala, višji DHEA-S skrbi tudi za višji progesteron. Torej, kaj je narobe z mojo sliko in ali bi me morala visoka vrednost DHEA-S skrbeti.
Dovolite mi še eno vprašanje: ali se ob jemanju progesterona lahko jemljejo antidepresivi?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor in vam želim lep dan.
Default avatar
Pozdravljeni Copra!
V forumu se nikoli ne vmešam v predpisano terapijo, ki vam jo priporoči vaš zdravnik. Kako naj jaz preko foruma vem več o vas kot vaš zdravnik, ki vas pozna, vas je pregledal in glede na vse predpisal terapijo.
Višja vrednost DHEA vas naj nič ne skrbi.
Ne vem kateri antidepresiv vam je bil predpisan, zato vam o interakciji s progesteronom ne morem podati ocene.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena,

stara sem 39 let. Pred dvema letoma so mi odstranili maternico, oba jajčnika še imam. Minimalne krvavitve sem imela še kakšno leto, sedaj pa jih že slabo leto tudi teh nimam več. Moja ginekologinja mi ni predpisala nobene hormonske terapije, le naj se na pregled oglasim 3 leta po operaciji. Že kmalu po operaciji (cca.3 mesece) sem opazila spremembe pri sebi (predvsem se mi je poslabšala depresija, ki me je že prej kdaj opominjala, pa dvig kg, nezainteresiranost za spolnost, tudi izpadanje las). To sem vzela v zakup, saj mi je bilo rečeno, da se bo zaradi odstranitve, mena pač pojavila prej in da je to del naravnega cikla. V letošnjem letu pa se mi dozdeva da gre le še na slabše. Kilogrami in želja po hrani letita v nebo, z depresijo se redno spopadam, zanimanje za spolnost je zmanjšano, zgodila se mi ji tudi že manjša inkontinenca ponoči, povišan pulz (ta je sicer prisoten že dlje časa-kardio bp). Pred dnevi pa me je znanka opozorila še na problem osteoporoze, ki se menda začne pojavljati kasneje zaradi pomanjkanja hormonov.Ker bi si želela izboljšati počutje in preprečite morebitne kasnejše težave vas prosim za nasvet glede moje celotne situacije.(k svoji ginekologinji ne grem več, ker imam občutek, da se ji zadeva ne zdi vredna obravnave)

Hvala.

Hvala
Default avatar
Pozdravljeni Mici2001!
Iz napisanega sklepam, da so vam tudi maternico odstranili le delno, saj hodite na letne kontrole brisa in ste nekaj časa po operaciji imeli celo mesečne krvavitve. Jajčnike, ki proizvajajo hormone imate, kar pomeni, da proizvajajo tudi hormone. Krvavitev sicer nimate, saj so vam maternično telo odstranili, v menopavzi pa z zdravimi jajčniki ne bi smeli še biti. Pregled hormonov bi to potrdil.
V nasprotnem primeru, če so jajčniki kljub temu nehali delovati (ne zaradi operacije, pač pa zaradi druge etiologije), vam priporočam nadomeščanje hormonov.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana dr, Sabina Senčar

Sploh ne vem kje bi začela toliko lepega se mi je zgodilo pri vas na pregledu....

V čast mi je, da sem pri vas kot ena vaših prvih pacient lahko prelistala japonsko revijo o zdravju in lepoti,ki vam je bila poslana iz Japonske, v kateri ste kot super zdravnica naslika in opisana tudi vi ,s svojim delom na vašem področju. Da imamo v naši mali Sloveniji promovirano zdravnico tudi na Japonskem, je pa velika čast. Prav ponosna sem na vas, da vas sploh lahko poznam.Vse čestitke...

Pri vas sem bila kot pacientka lasersko operirana zaradi inkontinence. Operacija je enostavna ,zelo uspešna in dr. Senčarjeva vam s pogovorom vse tako enostavno razloži,vzame si čas za pogovor in ni je stvari ki je ne bi mogel vprašati.
Zdaj se vračam vsako leto na kontrolo,da preverim svoje stanje in se pogovorim o stvareh, ki jih želim vprašati.
Kar na krilih sem poletela z ordinacije ...toliko pozitivnih stvari mi je povedala.Ob njej spet dobimo nazaj tisto ženskost, ki jo včasih izgubimo.....
Ženskice...vse problemčke ji lahko zaupate ..najdite pot do nje... krasna zdravnica in ginekologinja je.
Default avatar
Draga gospa Ema5!
Tako prijazno pismo mi je polepšalo dan. Shranila ga bom v srcu za dni in primere, ko ne uspem pomagati, tudi, če bi rada.
Vsaka prijazna beseda je kot varčevanje lepih misli za dni, ko jih bom zares potrebovala.
Hvala za vse vas, ki mi polepšate vsak dan in zaradi katerih grem vsak dan zelo rada v službo.
Ena sama lepa beseda doma mi pomeni veliko več, kot vse pohvale iz tujine.
Hvala lepa iz vsega srca.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni.
Prosila bi Vas, če mi lahko prekomentirate moj izvid. Stara sem 29 let in še nisem rodila. Pojavljajo se mi krvavitve med ciklusom, zato mi je moja ginekologinja predpisala Estimo ge 100, ki naj bi jo jemala od 15.-25 dne v ciklusu. Najprej so se krvavitve pojavljajle med ovulacijo. Zadnje čase, pred jemanjem Estime pa so se krvavitve začele pojavljati tudi nekaj dni pred pričakovano menstruacijo in nekaj dni pred začetkom ovulacije.
Naredila sem test hormonov, 3.dan ciklusa. Ciklusi so dolgi 27-28 dni. Bi bilo smotrno testriranje ponoviti še po ovulaciji? Naj omenim, da še nisem rodila. Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni,

Zanima me ali je ze kaj dokazano, da odvzem maternice vpliva na hormone?

Odvzem maternice v celoti, ni menstruacije, so se jajcniki.
Sem dobri 2 leti po odstranitvi, stara sem 35 let in imam obupna razpolozenja, tudi oblivanja, ter v predelu cela cuden obcutek.. Ni glavobol, a je zoprno.

Hvala

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič