Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Hormoni in zdravljenje

Default avatar

Kotalka

Pozdravljena ga. Senčar,
sem vesela tega foruma, saj imam cel kup vprašanj. Najprej bi omenila težave, ki me pestijo.
Po porodu se je drastično poslabšalo moje telesno in psihično stanje. Telesno: bolečine v sklepih, utrujenost, menstruacija se je s na 28-30 dni, prestavila na 25-26 dni, karpalni sindrom se mi je poslabšal, da sem morala na operacijo, zredila sem se 20 kg. Psihično je pa tako: izredno sem pozabljiva in zmedena, depresivna - ciklotimija, vzkipljiva in jezljiva, samotarska. Libido bi oemnila posebej, ker spada v obe kategoriji, je na višku le en dan, to je 13-14 dan po prvem dnevu menstruacije, nato pade strmo navzdol, do nule ali pod nulo. Naj omenim, za zaradi vseh teh težav trpiva oba z možem.
Upam, da nisem česa pozabila. Moja vprašanja so pa: Zanima me, ali so res testiranja s slino v tujini bolj natančna, kot krvna pri nas? Katera testiranja mi svetujete, za katee hormone, da ne bi kakega izpustila, oz, kakega ne naredila? Kje se lahko testiram? Slišala sem za laboratorij na Parmovi. Kje dobim kreme? Kdo mi sploh lahko da pravo koncentracijo?
Hvala za odgovore
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Predvsem ste pravilno ocenili, da vaše stanje ni odraz harmonije in zdravja. Če ste pred kratkim rodili, ste mladi. Kljub težkemu obdobju po porodu in skrbi za majhne otroke ni prav, da trpite vse te težave. Nujno poiščite pomoč.
Bolezen nastopi zaradi pomanjkanja, ali zaradi neravnovesja v delovanju organizma. Velikokrat so v neravnovesju prav hormoni.
Brez skrbi, laboratorijske preiskave hormonov so v Sloveniji ravno tako zanesljive kot drugod po svetu. Laboratorij ne laže.
Za začetek predlagam pregled ščitničnega hormona, estrogenov, progesterona (19-22. dan ciklusa), FSH in LH (3.-5. dan ciklusa). Za začetek bo kar dovolj, kar se tiče hormonov.
Če se dobro počutite 13.-14. dan ciklusa pomeni, da se dobro počutite, ko so estrogeni najvišji. Res krajšanje ciklusa lahko pomeni tudi zmanjšano delovanje progesterona.
Zaradi sindroma karpalnega kanala predlagam tudi obremenitveno testiranje z glukozo (če se bo seveda vaš osebni zdravnik strinjal s preiskavo).
Menim, da ni le možno, ampak celo verjetno, da gre pri vas za hormonsko neravnovesje.
Krema ni kozmetični pripomoček. To je oblika terapije s hormoni, ki jo načeloma predpiše zdravnik, če oceni, da vam primanjkuje določenega hormona ali če bi določen hormon izboljšal vaše stanje. Prosim vas, da se ne zdravite sami, ampak poiščete pomoč zdravnika. Tudi vi si zaslužite življenje brez bolezni. Včasih potrebujete zelo malo, da se stvari spet postavijo na svoje mesto.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

kotalka

Nisem mlada, imam 42 let. Rodila sem pri 34 in 36ih.
Ne bi na svojo pest kupovala krem, vem, da to ni kozmetika. Hvala za vse, res.
Mi priporočate sebe, kot zdravnika?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Verjetno ne bi napisali, da niste več mladi, če bi se počutili boljše. Če bi bili brez zdravstvenih težav, bi se verjetno počutili v najlepših letih. Zdravi ljudje se sicer počutijo mladi v vseh starostnih obdobjih.

Sama sebe pa res ne morem priporočati. To vprašanje bi bilo potrebno zastavit mojim pacientom.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

kotalka

Ja, to je pa res, glede starosti, mislim.

Zanima me nekaj glede pregleda, laboratorijske analize za FSH in LH , pravite, da se dela 3.-5. dan ciklusa. Danes sem imela testiranje, ker je bil ravno 21. dan ciklusa, vendar so mi naredili tudi FSH in LH, češ, da se ta test dela 3-5. dan le pri tistih, ki bi rade zanosile. V glavnem, pričakujem rezultate v par dnevih, ker danes nisem mogla počakat do 14h v Ljubljani. Glukozni obremenitveni test sem delala med drugo nosečnostjo (rodila sem pri 36 in 38, sem napačno napisala), pa ni pokazal ničesar. Danes sem naredila le test glukoze na tešče, vem, da ni isto, pa vendar neki le pokaže. Kje imate pa vi ambulanto? Po obisku pri vas, napišete morda tudi kako poročilo za zdravnika, ali ginekologa? Namreč, rada bi kaj naredila tudi za osveščanje mojih zdravnikov, no, seveda, če bo test kaj pokazal. Lp.
Default avatar

kotalka

Dobila sem izvide. Menustracijo imam na 25-26 dni, včasih na 28dni. Test sem naredila 21. dan po 1 dnevu menstruacije.
Izvidi so tako:
TSH 5.31 mIU/L
T4 14.57 pmol/L
T3 4.35 "
ESTRADIOL 103.5 pg/mL
PROGESTERON 15.64 ng/mL
FSH 4.37 mIU/mL
LH 7.01
KORTIZOL 368.2
DHEA-S 4.07

Kaj mi lahko poveste? Sem upala, da bo kaj pokazalo pri progesteronu (priznam, sem žalostna, ker potem ne vem kaj je narobe). Se lahko pri vas naročim?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Morda ste pa lahko veseli, da je progesteron v običajnih vrednostih. Za trenutni ciklus lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da je ovulatoren. To pomeni, da je progesterona dovolj, da lahko trdimo, da je prišlo do ovulacije. Estradiol je v laboratorijskem izvidu dovolj. laboratorijski izvidi ne kažejo bistvenih odstopanj od običajnih vrednosti. Kot sem razbrala iz prejšnjih pisem, vam odgovarja višji nivo estrogena, da se počutite dobro.

Pri 42. letih ni več vsak ciklus ovulatoren. Lahko se počutite slabše v ciklusih, ko nivo estrogena ni dovolj visok, da bi sprožil ovulacijo.
Včasih odgovor ni preprost in na dlani.

Odgovor na vprašanje kako pride do bolezni, ni vedno le pomanjkanje hormonov. Imamo še celo vrsto povzročiteljev in prožilcev bolezni.
Z veseljem vam bom kmalu sporočila kje me lahko obiščete.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

kotalka

Se opravičujem, dr. Senčar, kaj pa glede TSH,?? TSH 5.31 mIU/L V tabeli kaže, da je previsok??
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
TSH je minimalno zvišan, kar ne morete občutiti, saj sta oba ščitnična hormona (T4 in T3) v mejah normale. TSH (hormon, ki stimulira delovanje ščitnice) je sicer zvišan pri hipotireozi ali zmanjšanem delovanju ščitnice. Pri vas je ščitnica še proizvaja primerno količino ščitničnih hormonov, da metebolizem v organizmu pravilno deluje.
V vašem primeru bi svetovala, da čez pol leta še enkrat ponovimo izvide TSH in T3 in T4. Morda bomo takrat izvedeli kaj več.
Lep pozdrav in oprostite za predhodno pomanjkljivo pojasnilo.
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

bisa

Pozdravljena dr. Senčar!
Pri Vas sem naročena 1.3.2012. Zanima me, če bi bilo smiselno k Vam priti z hormonskimi izvidi (fsh sem že naredila pred enim mesecem in je 2,20) , zanima me katere ostale hormone bi bilo potrebno še pregledati, da bi Vam lahko izvid prinesla na prvi pregled. Stara sem 45let in mislim, da imam hormonske težave. Naj Vam še povem, da se že 14 dni mažem z progesteronsko 3% kremo, ki sem jo dobila v Sanolaborju.


Lep pozdrav
Default avatar

sabinasencar

Ne potrebujete nikakršnih izvidov, o vsem se bova dogovorili na pregledu.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

tajcinka

bisa je napisal/a:
Pozdravljena dr. Senčar!
Pri Vas sem naročena 1.3.2012. Zanima me, če bi bilo smiselno k Vam priti z hormonskimi izvidi ...

Lep pozdrav
Dr. Senčarjeva, ali to pomeni, da vendarle še delate v Leonišču, ali pa ste že začeli kje drugje?

Hvala,
tajcinka.
Default avatar

kotalka

V knjigi dr. Platta berem, da je bil njegov cilj TSH spraviti na 0,3 pri ženskah in da izvid do 5,5 ni normalen. On pravi, da vsak izvid nad 1,0 je nenormalen. Kako naj to razumem? Ker moj izvid je 5,31... Namreč, ne morem verjet, da sem čisto ok, glede na vse zdravstvene težave, ki jih imam.
Pa še nekaj me zanima, prosim. Kako je z adrenalinom, katee preiskave je potrebno naredit in kdaj, da se ugotovi ta izvid? Že lahko sporočite, kje boste delovali? Hvala.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Verjamem, da se slabo počutite, ne morem pa vam pritrditi, da je vzrok v rahlo povišanemu TSH hormonu. To sem napisala že v enem od prejšnjih odgovorov.
Adrenalin je hormon nadledvične žleze, ki se sprošča v kri kot priprava na "beg in boj". Živimo v časih, ko se adrenalin sprošča v mnogih situacijah, večkrat, kot je bilo mišljeno ob zasnovi hormonskega ustroja človeka in večkrat, kot bi bil potreben za življenjsko pomemben beg in boj.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

lojka

Draga Kotalka!!
Prosim oglasi se mi na na moj [email protected] Mogoče ti lahko dam kak uporaben nasvet. Zdravim se za hipotirozo, ki je psledica avtoimunske bolezni - hashimotov tiroiditis. In ti tvoji simptomi, ki si jih navedla zgoraj so mi kar znani. Tvoj TSH je na zgornji meji!! Poskušala sem ti poslati zasebno sporočilo pa zgleda da nišlo naprej.
Lp!
Default avatar

Kotalka

[quote=""večkrat, kot je bilo mišljeno ob zasnovi""]

[/quote]
Se strinjam...
Kako se da regulirat to, da se adrenalin ne sprošča, proizvaja pretirano??
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Kako bi uravnavali izločanje adrenalina, je vprašanje, na katerega je težko odgovoriti. Zagotovo pa pridejo v poštev tudi drugačne tehnike kot je mazanje s progesternonsko kremo. Žal v današnjem času stres ne pomeni več lakote ali strahu kot v prazgodovini človeštva. Včasih se je adrenalin sproščal, ko so ljudje bežali ali lovili. Obdobja brez adrenalina so bila daljša. Danes se vsakodnevno počutimo ogrožene in v stresu. Potešitev ni več sitost ali varnost doma. Predvsem se moramo naučiti sprostitvenih tehnik in psihičnega ravnovesja.
Lep pozdrav, Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

kotalka

Moram ponovno pisat, ker sem zasledila pri društvu Metuljčica, da nikakor ni sprejemljivo, da se za izvid TSH uporablja kot normalno do 5 mIU/L, ko pa se priporoča vrednost okrog 2. Dr. Platt priporoča 1, torej ne razumem, kako se lahko vztraja na tem, da se določi neko vrednost, ob kateri se ljudje ne počutimo dobro. Šele ko bo zdravstvena organizaija določila nižjo vrednost, bomo upravičeni, da se nas jemlje resno?
Default avatar

kotalka

Vaše besede [quote=""Pomembni ste vi in vaše počutje in ne laboratorij""]

[/quote]
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Strinjam se z vami, da nismo vsi enaki in da za vse ne veljajo enake referenčne laboratorijske vrednosti, pri katerih telo deluje optimalno in se počutimo odlično.

Ne trdim, da je TSH na zgornji meji najboljša možna koncentracija. Kljub višji koncentraciji hormona, ki stimulira delovanje ščitnice, le ta proizvaja normalne količine obeh ščitničnih hormonov. Ščitnični hormoni (T4 in T3) imajo tarčne receptorje na mnogih različnih tkivih in organih. Če je teh dveh hormonov dovolj, tkiva, ki jih nadzorujeta, normalno delujejo. TSH nima receptorjev povsod po telesu (tako kot T4 in T3). TSH deluje na ščitnico.

Lahko, bi vzeli za najboljšo možno vrednost TSH 2, kot predlagate (ali 1). Če bi bila ob tem T4 in T3 v vrednostih kot so vaše, bi delovalo na vas enako.
Če bi kljub temu dodajali oba ščitnična hormona, ali ne bi bilo obeh ščitničnih hormonov nato preveč? Hipertiroza je prav tako stanje izredno slabega počutja.

Seveda ste pomembni vi in ne laboratorij. Laboratorij nam je lahko le v pomoč pri iskanju storilca za vaše slabo počutje. Če imamo srečo, se simptomi in laboratorij ujemajo. Tudi referenčne vrednosti niso nespremenljive.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič