Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

HORMONSKE MOTNJE

Default avatar
Spoštovani!

Pri starosti 40 let imam že od 15 leta dalje obupne težave z aknami in izpadanjem las. Celotno obdobje sem z nekaj prekinitvami jemala kontracepcijske tableta Diane 35, Yarina in Yaz.
Zlasti ob terapiji z Yarino in Yaz sem imela grozne težave z nihanjem razpoloženja, razdražljivostjo.
Ker mi moj ginekolog ne želi zaradi moje starosti in težav s pritiskom in povečanim srčnim utripom več predpisovat KT, sem pred kratkim ponovno obiskala endokrinologa.
Pred 15 leti mi je bila postavljena diagnoza funkcionalna androgenizacija.
Pri ponovnem obisku mi je endokrinolog predlagal jemanje Aldactona in opravil krvne preiskave, katerih izvid je naslednji:

Biokemija: Korigirani Kalcij 2,20; S-Urat 170; Androstendion 4,3; S-Glukoza 5,2; S-Sečnina 3,4, S-Kreatinin 37; oGF (MDRD) nad 90; S-Bilirubin cel. 22; S-Bilirubin (dir.reakc.) 6;
S-Proteini 73; S-Albumin 47; S-Kalij 4,10; S-Natrij 142; S-Klorid 107; S-Kalcij 2,37; S-Fosfat (P) anorg. 0,77; S-A. Fosfataza 0,81, S-AST 0,25; S-ALT 0,24; S-gama-GT 0,27;
S-Cel. CO2 26; S-Železo (III) 20,5

Hemogram: K-Lkci 7,1; K-Erci 4,56; K-Hb 134; K-Ht 0,411; MCV 90,0; MCH 29,4; MCHC 336; RDW 13,3; K-Trombociti 233; MPV 7,9

Ostalo: Testosteron prosti 0,6; S-DHEA-S 4,5

1 mg DMT: kortizol 32,8, TSH 0,684, LH 3,31, FSH 5,23, PRL 9,63

Trenutno še vedno jemljem Diane in vzporedno Aldactone, saj je bilo po nekajmesečnem prenehanju s KT Diane moje stanje obupno (izpadanje las in cistične akne) in naj bi Aldactone začel delovati glede izpadanja las šele po enoletnem jemanju. Z Diane bom sedaj prenehala, Aldactone odlično delujejo na akne, bojim pa se že sedaj, kaj bo z izpadanjem las po prenehanju z Diane, saj sem brala več mnenj uporabnic Aldactona, da glede izpadanja las ni kakšnega posebnega učinka.
Moje vprašanje je torej, kaj je narobe z mojo hormonsko sliko (vedno mi vsi pravijo, da je vse v mejah normale) in ali je še kakšna druga pomoč za moje težave v povezavi z BH.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni!
Diane 35 vsebujejo estrogene in Cyproteron, progestagen z antiandrogenim učinkom.
Aldactone je hormon spironolakton=hormon nadledvične žleze. Spironolakton je antagonist aldosterona, to pomeni, da niža njegovo koncentracijo v vašem telesu.

Aldacton verjetno lahko itak štejemo za BH in ne vidim vzroka, zakaj bi prenehali z jemanjem.

Diane 35 pa ni BH. Cyproteron ima množico kontraindikacij, ki vam jih je predstavil že vaš osebni ginekolog. Lahko zamenjate Diane z BH kombinacijo estrogena in progesterona. Menim, da v vašem primeru krema ne bo dovolj učinkovita.

Pri kontracepcijskih tabletah s pridom uporabljamo SHBP (protein, ki se proizvaja v jetrih, kot odgovor na povišane koncentracije hormonov v krvi). Ko se odvečni hormoni vežejo na SHBprotein, postanejo neaktivni. SHBP nespecifično veže estrogene, progesteron in testosteron. Če vnesemo več estrogena (npr. s kontracepcijsko tabletko), se poveča koncentracija SHBP, ta pa potem veže tudi odvečni testosteron. Tako poenostavljeno delujejo tudi Diane 35, po katerih se počutite boljše.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Težko sem se spravila k pisanju tega besedila, saj bi o tej težavi lahko pisala mlada dekleta, moja starost pa večinoma sproži zgražanje.
Stara sem čez 44 let in že štiri leta nimam rednih menstruacij. A vendar si v zadnjih letih želim imeti še enega otroka.
Kakor sem nekoč bila zelo plodna, tako so se menstruacije in ovulacije čez noč nehale in se pojavljajo zgolj občasno - torej, najbrž se moje telo pripravlja na čas menopavze.
Predolgo sem odlašala s pregledom in ginekologinja mi je jeseni prijazno razložila, da mi medicina ne more pomagati, ker se ženska neplodnost zdravi samo do 43. leta ter naj uživam čas, ko otroci odraščajo. Predlagala pa mi je pregled hormonov.
Zanima me, ali bi bioidentični hormoni lahko vzpostavili ravnovesje tudi na področju mojih težav. Če ne, bom pač še naprej upala na nekakšen čudež, ki se najbrž ne bo pojavil.

Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Ivica
Default avatar
Pozdravljeni!
Gotovo imate svoje tehtne razloge in željo po otroku.
Menopavza pomeni zadnjo menstruacijo, ki se določa retrogradno (za nazaj) in nikakor ne vemo vnaprej, kdaj bo nastopila. Zadnja menstruacija je samo ena. Obdobje pred in po zadnji menstruaciji je perimenopavza in lahko traja več let.
Perimenopavzo označuje počasen upad spolnih hormonov in vse redkejše ovulacije. In vendar vse do menopavze imate potencialno možnost za zanositev.
BH so zdravilo, s svojimi omejitvami in ne delajo čudežev. Čudeže dela narava, mi ji poskušamo samo pomagat!

Pregled, ki uključuje tudi UZ in laboratorij, so najmanj, kar predlagam. Nato imate možnost uporabiti podporno zdravljenje za izboljšanje plodnosti.
Morda pa se tudi čudeži občasno zgodijo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni, dr. Senčar!

S svojim odgovorom ste mi polepšali življenje, saj sem pričakovala povsem drugačen odziv.
Sedaj se ne morem premagati, da vas ne bi vprašala za natančnejše informacije.

Ginekologinja je opravila UV - pregled in ugotovila samo majhno cisto. Predpisala mi je tablete Primolut Nor. Jemala sem jih 10 dni, dva tedna po prenehanju sem dobila menstruacijo, naslednji mesec še eno šibko.

Laboratorijskih preiskav nisem opravila, ker naj bi se se v tej starosti ( kot sem že omenila), teh težav ne zdravilo več.

Zanima me, kakšne vrste laboratorijskih testov naj bi opravila in kje bi pri nas lahko opravila pregled ( zadnjega sem opravila v zasebni ambulanti, saj so v redni čakalne vrste zelo dolge, poleg tega sem menila, da bom tam bolj uspešna).

Upam, da nisem predolga ter vas še enkrat prosim za nasvet. Hkrati se vam še enkrat lepo zahvaljujem za lepe besede ter vas pozdravljam.

Ivica
Default avatar
Pozdravljeni!

Vaše pismo me je prav ganilo! Za začetek bi bilo 5. dan ciklusa dobro vedeti trenutno vrednost FSH (FSH je folikel-stimulirajoč-hormon). FSH narašča skladno z upadanjem hormonov jajčnika, torej, z upadom funkcije jajčnika. Tudi FSH dinamično raste in se spreminja. Tudi informacija o estrogenih bi prišla prav. UZ izmerjena debelina endometrija nam tudi pove nekaj o rodni funkciji (kadar ne jemljete Primolut-Nor-a). Za začetek bo dovolj.

Če boste imeli samo laboratorijske izvide, se lahko kadarkoli oglasite v moji ambulanti, da jih pogledam in se pogovoriva.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Še enkrat lep pozdrav!

Najlepša hvala za hiter odgovor. Zdaj vidim, da vsaj del informacije imam. Po pregledu pri ginekologinji in zame neuspešnem pogovoru sem namreč tako dolgo brskala po internetu, da sem naletela na temo BH ( od tod tudi moje upanje na pomoč). Jutri imam posvet pri dr. Flis, vendar že vidim, da to ne bo pravi naslov za moje želje.
Na izvidu z dne 9. 12. 2011 so vrednosti FSH 2,86 mlU/ml, estradiola pa 153,8 pg/ml ( merjeno 21. dan po začetku menstruacije - na vašem forumu sem že pred tem prebrala, da FSH ni bil merjen na pravi dan).
Primolut Nor sem pojedla samo eno škatlo ( od tega je sedaj pribl. 3 mesece).

Težava je v tem, da si sedaj ne morem dati meriti FSH na 5. dan ciklusa, ker se mi od takrat menstr. še ni pojavila ( domnevam, da so prejšnjo sprožile ravno tablete, čeprav šele 14 dni po koncu jemanja).

Ali vas lahko prosim še za mnenje glede tega?

Lepo se vam zahvaljujem,

Ivica
Default avatar
Pozdravljeni!
Kakorkoli merjeno, laboratorij ne kaže vrednosti, značilnih za menopavzo.
kar pogumno pri vaših osebnih odločitvah!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Dober večer, dr. Senčar!

Hvala za prijaznost.

Vsekakor si bom prizadevala priti do vas, čeprav sem precej oddaljena od Ljubljane in se v njej slabše znajdem . Če sem prav razumela, ste zaposleni na Ginekološki kliniki, vendar redkeje v ambulanti.
Upam, da mi bo uspelo, naročiti se pri vas.

Lep pozdrav in lahko noč.


Ivica
Default avatar
Pozdravljeni, dr. Senčar!

Zopet se oglašam in zelo me veseli, da nas ne zapuščate ( klub dvomu bralke na forumu klimakterij). Vaše znanje in izkušnje so zelo dragoceni in večina nas najbrž sledi vsaki besedi, ki jo zapišete. Zato se vam tudi sama še enkrat zahvaljujem.

Prosila bi vas še za en nasvet. Decembra sem se naročila na posvet pri zdravnici, ki se ukvarja z BH ( takrat še nisem vedela za vas).
Prejšnji teden sem jo obiskala in ji opisala željo z zanositvijo.
Ob mojih hormonskih vrednostih: FSH (2,86 mlU/ml), estradiol (153,8 pg/ml), TSH ( 2,49 mlU/L), T3 ( 5,13 pmol/L), T4 ( 15,55 pmol/L), progesteron (0,512 ng/ml), testosteron (0, 304 ng/ml), kortizol ( 421,8 nmol/L), DHEA (4, 98 umol/L), LH 9,18 mlU/ml), prolaktin (20,44 ng/ml),
mi je predlagala naslednjo terapijo:
- 3 x dnevno mazanje s 3 procent. progester. kremo
- Thyroid komb. ( 1 x dnevno -15 mg kapsule)
- DHEA 5 mg kaps. 1 x dnevno
- prehranska dodatka Ashwagandha in Zink

Sedaj se mi je po daljšem času zopet pojavila menstreuacija, dvomim pa, da se bo tudi ovulacija ( sedaj jo opazim le redko).

Ker se mi je sedaj uspelo pri vas naročiti na pregled v mesecu marcu, me zanima, ali naj s pričetkom terapije do takrat počakam. Zdravnici sem hvaležna za njeno pomoč in nočem dvomiti v zdravljenje, ampak medtem sem večkrat prebrala, da so pri zdravljenju z BH potrebni tudi ginekološki pregledi.

Če je bolje opraviti najprej pregled, bom raje počakala.

Opravičujem se za dolgo pisanje.
Najlepše se vam zahvaljujem za vas čas in vas pozdravljam.


Ivica
Default avatar
Pozdravljeni gospa Ivica!
Izvid prav tako kot prejšnji, ne kaže na menopavzo. Nativni progesteron je zamenjava za gestagene, ki so vam jih predpisali zaradi motenj v menstruacijskem ciklusu. Progesteron v rodnem obdobju deluje ciklično in tako bi naj se tudi apliciral. Seveda pa so pri jemanju progesterona potrebne ginekološke kontrole.
Ne vem zakaj vam je zdravnica predpisala ščitnične hormone. Sodeč po laboratoriju, vam ščitnica deluje normalno.
DHEA predpisujemo pri nas v namen zanositve višje doze, 2-3x/dan, 2-6 mesecev. Poleg tega svetujemo še vitamin E in vit A.
Cink je verjetno mišljen za vašega moža. Prehranskega dopolnila, ki vam je bil svetovan žal ne poznam, zato ga ne morem komentirat.
Hormoni so visoko potentna zdravila, s katerimi je potrebno ravnati previdno. Ne bo odveč, če ponovim, da je najmanjša škoda to, da ne bi delovali.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Lep pozdrav, dr. Senčar!

Najlepša hvala za odgovor. Glede na to, da hormonov še ne uporabljam ( so šele naročeni), bom z njimi počakala do pregleda pri vas. Bom pa se v lekarni pozanimala glede vitaminov ( do sedaj še nisem nobenih uživala).

Še enkrat hvala lepa in nasvidenje.

Ivica
Default avatar
Pozdravljeni!
Stara sem 23 let in imam velike probleme z menstruacijo,se pravi je nimam ker sem izgubila veliko teže ,sedaj sem jo nazaj pridobila. V laboratoriju sem dala kri in imam povišane vrednosti korigiranega kalcija in sicer 2,6,me zanima če je to kaj nevarno ,kaj to sploh pomeni'
hvala
lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni Ina22!
Motnje menstruacijskega ciklusa so pogosto posledica večjega nihanja v telesni teži. Blago povišana koncentracija korigiranega kalcija, ki je odkrita naključno, ne pomeni nič posebnega. Zagotovo pa ni vzrok za motnje ciklusa.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni

Imam nekaj vprasanj glede zanositve. Ze nekaj let nama s partnerjem ni uspelo zanositi. Bila sva na 2 postopkih umet.oplo., zal neuspesno. 1. postopek, sta bili 2 jajcni celici,1 vstavljena in se zal ni prijela. Na 2. postopku so mi povecali doze hormonov in ni bilo jajcne celice.. Dala sem preverit AMH, bil je zelo nizek 0.20 vrednosti. Stara sem 33 let, nikoli se nisem zanosila, ginekolog pravi da gre za prezgodnjo odpoved jajcnikov. Kaj vi menite o tem? Kako lahko kaj sama spremenim? Zdaj sva dobila napotnico, da nama preverijo kariotip krvi.. Je to sploh potrebno? Cakalne dobe so res dolge... Meni pa se zdi, da se samo vrtiva v nekem krogu, cas pa tece.. Prosila bi vas za kaksen nasvet, na koga se lahko obrnem? Oz. kaj lahko sama narediva, da se mi vrednosti izboljsajo? In si morda na malo bolj naraven nacin dvignem vec moznosti za uspesno zanositev?

Hvala lepa in lepo pozdravljeni.

Soncnica

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič