Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Steklina

Default avatar

Zaskrbljena111

Pozdravljeni.
Imam malo čudno vprašanje. Kaj se zgodi, če si dobil prvo doZo cepiva stekline in potem ne prejmeš ostalih dveh. Bodisi iz osebnih razlogov (da ne zelis vec, ker si odpovedal potovanje v tretji svet) bodosi zarad slabega počutja med cepljenji ( prehlad, angina). Ali je najbolj varno, da se pač cepim se 2x?
Hvala za vaŠ odgovor.
Resnično zaskrbljena.
N.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, vprašanje je treba gledati v kontekstu vzroka - zakaj ste se cepili. V primeru, da ste se cepili - preekspozicisjko, torej še preden ste bili izpostavljeni morebitni okužbi, se zaradi opustitve cepljenja ne zgodi prav nič - z izjemo tega, da se vam pač ne vzpostavi zaščita pred virusom stekline.
Če pa ste se cepili post-ekspozicisjko (torej po morebitnem stiku, ki je pomenil tveganje za steklino - npr. ugriz neznane /potencialno stekle/ živali; pa opustitev cepljenja pomeni, da se zaščita ne bo razvila in lahko potencialno zbolite s steklino (če je bil virus ob stiku pač prenesen).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.