Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Hepatitis C

Default avatar

1302

Pozdravljeni. Tudi jaz imam vprasanje glede uporabe zobne scetke. Domnevam, da je ena oseba uporabila mojo zobno scetko. Jaz sem jo ponovno uporabila po tem ko jo je koristila druga oseba, po 12 ih urah. Pred tem sem jo tudi razkuzila ~ zobno svetko sem pustila v vreli vodi prb rno minuto oz nekoliko manj. A obstaja moznost za okuzbo s hepatitisom c? Hvala za odgovor
Default avatar

Nina P

Glede na postopek, ki ste ga izvedli (razkuževanje), tveganja ni.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

1302

Ampak je recimo dovolj, da sem jo pustila v vreli vodi recimo pol minute, maksimalno eno minuto?
Default avatar

Nina P

Seveda,
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

1302

Koliko casa pa bi recimo lahko virus prezivel na zobni scetki? Je to sploh pogost nacin prenosa?
Default avatar

Nina P

Spoštovani, okoljski prenos za okužbo z virusom hepatitisa C ni pomemben. Za prenos virusa hepatitisa C je pomemben neposredni stik s telesno tekočino.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

1302

Torej tudi, ce ne bi razkuzila scetke, ne bi moglo priti do prenosa? Glede na to, da naj bi minilo 12 ur zadnje uporabe scetke?
Default avatar

458

Pozdravljeni,

medtem ko me je frizerka strigla oz. zaključevala frizuro me je po nesreči dvakrat z britvico - takšna kot se uporablja pri brivcu, malo urezala ob čelu in sencah, tako da se je videlo malo krvi. Rekla mi je, da je predtem zamenjala britvico, tako da je bila nova, še neuporabljena (če je verjeti).
Takoj zatem mi je ureznini razkužila s Spitaderm raztopino. Naj povem, da sem britvico tudi pogledal in na njej ni bilo videti nobene sledi zasušene ali sveže krvi (pogledal sem potem, ko me je že urezala). Predvidevam, da pred mano ni strigla oz. ni uporabljala te britvice nekaj ur. Načeloma pa naj bi bila zamenjana.
Zanima me kakšna je možnost za okužbo s hepatitisom b oz. c?
Default avatar

Nina P

Spoštovani, verjetnost za okužbo bi obstajala, v kolikor bi neposredno pred vami z isto britvico urezala hep b ali c pozitivno osebo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

458

Hvala za odgovor. Se pravi sem lahko pomirjen v tem primeru?

Razmišljam pa še hipotetično, da je npr. frizerka urezala hep b oz hep c pozitivno osebo, nato pa nekaj ur kasneje z isto britvico še mene. Ali mora biti za okužbo neposreden stik "nekaj sekund" tako kot ste napisali? Verjetno mora biti tudi količinsko nekaj krvi na britvici? Ali bi bil v tem primeru nekaj urni razmik že varen?
Default avatar

Lawrencearabski

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kaksna je moznost okuzbe z virusom hiv, hepatitisom b in c v naslednjem primeru.
Punca je pozitivna na vse zgoraj omenjene bolezni. Zgodil se je zasciteni vaginalni spolni odnos in nezasciteni oralni odnos (ona zadovoljuje mene, ne jaz nje) in ji jaz koncam v usta (seveda je jaz nisem mogel okuziti, ker takrat teh bolezni nisem imel, zanima me ce je lahko ona okuzila mene?). Naj povem se to, da sem v osnovni soli bil cepljen proti hepatitisu b. Je to dobra zascita? Kako dolgo pa deluje cepivo? Dozivljensko ali je potrebno ponoviti (recimo po 10, 20 ali 30 letih), da bo ucinkovito? Pa kako bi te tri bolezni razvrstili po kuznosti od najbolj do najmanj?

V glavnem, zanima me predvsem moznost okuzbe v navedenem primeru.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Lawrencearabski
Default avatar

Nina P

Tveganja za prenos virusa HIV ni, proti hepatitisu B ste bili cepljeni (zaščita je dolgotrajna - v danem primeru smatramo, da ustrezna); za prenos virusa hepatitisa C obstaja tveganje, a je nizko.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Lawrencearabski

Hvala za odgovor. Se nekaj bi vprasal. Cepljen sem bil leta 99, v knjizici pa pise, da si bili dani trije odmerki v obdobju nekaj mesecev, je to dobra zascita? Rekli ste, da je v zgornjem primeru moznost okuzbe samo hepatitisa c in se to nizka (to bi se lahko zgodilo med oralnim odnosom s slino ali med poljubljanjem?- to sem pozabil omenit). Je res da je hepatitis c kronicna bolezen, ki je ozdravljiva? Bolnik popolnoma ozdravi? Se je zaradi primera, ki sem ga omenil v prejsnjem komentarju, smiselno testirati? In ce se je, a se je smiselno sekirati dokler ne dobim rezultatov (testirat bi se sel cez nekaj mesecev)? Je velika verjetnost, da bo test negativen?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Lawrencearabski
Default avatar

Nina P

Frizerka mora v skladu s higienskimi standardi britvice po uporabi razkuževati. Sicer pa je za prenos pomembna tekočina, kri in nevidni hipotetični povzročitelj.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Da, trije odmerki cepiva proti hepatitisu B, se smatrajo kot popolno cepljenje, po katerem se pričakuje zaščito.
Virus hepatitisa C se prvenstveno prenaša s krvjo (transfuzija, vbodi z okuženo iglo) in bistveno bistveno manj z drugimi telesnimi tekočinami. Pogosto spolni partnerji oseb, okuženih z virusom hepatitisa C, niso okuženi, razen če si soinicirajo drogo. V primeru okužbe z virusom hepatitisa C, ki zahteva zdravljenje (kar obravnava infektolog), se le tega zdravi. Na voljo so že odlična zdravila, rezultati dobri, seveda pa to ne pomeni, da je zdravljenje uspešno pri vseh.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Slon961

Pozdravljeni,
mene pa zanima, ce se lahko okuzim s hiv ali s hepatitisi, ce porinem prst, na katerem je mala ranica oziroma malo pocena koza, recimo pol milimetra siroka in dolga milimeter in globoka milimeter, kri ne tece, ker je res mala ranica, ce je prst zravnan, se ranica sploh ne vidi, punci v vagino in ga tam nekaj casa imam? Mislim, ce vaginalni izlocek pride na to rano, lahko dobim kaj takega? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, če bi bilo dekle HIV+ ali hepatitis B pozitivno in bi vaginalni izloček prišel v vašo rano, bi obstajalo tveganje za okužbo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Slon961

Hvala za odgovor. Po koliksnem casu priporocate testiranje? Je zelo velika verjetnost za okuzbo, ce je punca hiv+?
Default avatar

Slon961

Pa se nekaj. A se zmanjsa moznost okuzbe v tem primeru, ce na prst, ki ga vtaknes, naneses lubrikant? Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Slon961

A bi rekli, da je oseba, ki je hiv+, v dolocenem obdobju bolj kuzna? Da ima v sebi v dolocenem obdobju vec virusa kot drugic?