Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Okužba s HIV

Default avatar

Nina P

Spoštovani, dokončna zanesljivost testov je pravzaprav po 6 mesecih, vendar v primeru, da bi se protitelesa razvila šele po 6 mesecih, okužili pa bi se z virusom HIV 2 (okužbe z virusom HIV 2 so zeloooo redke in prisotne le v omejenem delu sveta)., Kaj takega je res skrajno malo verjetno, pa še v tem primeru, bi bili vmesni testi "mejni". Zato v primeru, kot je vaš, smatramo - test kot zanesljiv in negativen.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Za HIV se ni treba obremenjevati, kar se hepatitisa b tiče - je ob oralnem odnosu prenos, seveda, možen, cepljenje z dvema odmerkoma pa še ne končano. Ali se je res kaj zgodilo, vam lahko pove le testiranje, pri čemer morate povedati, da ste v postoku cepljenja (ker je pričakovati najdbo protiteles - zaradi cepljenja).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

1101

Ali kaj spremeni dejstvo zanesljivosti testa dejstvo, da je bila oseba temnopolta, glede na podatek za Hiv2? Sicer ze dolgo zivi v Sloveniji...
Se opravicujem za stevilna vprasanja :(
Default avatar

Nina P

Glede na to, da je oseba ocitno zdrava? In zivi tu dolgo? Prav gotovo
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

1101

Se opravicujem ampak nisem razumela odgovora. Torej glede na to, da je oseba temnopolta ampak ze dolgo zivi tukaj, je vseeno test zanesljiv?
Default avatar

1101

Pozdravljeni, nisem prepricana, ce je dostavilo zadnje sporocilo.
Nisem razumela - torej sem lahko prepricana o zanesljivosti testa po osmih tudi, ce je oseba temnopolta? To bi potem pomenilo, da bi morala ponoviti test zarafi tega?
Default avatar

1101

Oz tako bom vprasala. Ali bi se morala, zaradi tega ker je bila oseba temnopolta (ceprav ze dolgo zivi v sloveniji), se enkrat testirati po sestih mesecih, zaradi morebitne okuzbe s hiv2? Ali lahko strah zaradi hiv popolnoma odmislim?
Default avatar

Nina P

HIV-2 okužbe v glavnem najdemo v Afriki. Zahodno Afriški narodi. kjer je prevalenca HIV-2 okužb več kot1% v splošni populaciji so v: Cape Verde, Côte d'Ivoire (Slonokoščena obala), Gambia, Guinea-Bissau, Mali, Mauritania, Nigeria, in Sierra Leone. Druge Z Afriške države, ki poročajo o primerih okužb HIV-2 so: Benin, Burkina Faso, Ghana, Guinea, Liberia, Niger, São Tomé, Senegal, and Togo. O HIV 2 poročajo še iz Angole in Mozambika.
Morate vedeti, da je časovni razvoj okužb z virusom HIV 2 običajno daljši, kužnost pa nižja. Če vse tole seštejemo (redkost pojavljanja, nižja kužnost, že tako nizko tveganje glede na vrsto stika, in še negativni testi (ne nejasni - ampak negativni), ste lahko povsem pomirjeni.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

1101

Najlepša hvala za izčrpne odgovore. Res hvala, ste me res pomirili. Hvala!
Default avatar

1101

Spoštovani,

imela bi samo še eno vprašanje, ki se navezuje na prejšnja... prebrala sem, da tudi krvaveče dlesni (s čimer imam sicer jaz probleme, dostikrat krvavijo pri ščetkanju zob itd) lahko vplivajo na rizičnost nezaščitenega oralnega spolnega odnosa. torej v primeru poškodovanih dlesni med nezaščitenim oralnim spolnim odnosom, vseeno velja, da je test po 8 tednih zanesljiv? in da ga mi ga ni treba ponavljati?
Default avatar

Nina P

Spoštovani, eno je tveganje za okužbo (rizičnost), drugo pa diagnostično okno. Diagnostično okno nam govori o tem, kdaj smo s testi, ki jih imamo na voljo, sposobni prepoznati (ugotoviti) okužbo. In 8 tednov je dovolj.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Spostovani, vsi navedeni testi so presejalni, v primeru pozit presejalnega testa, se potem izvede potrditvenega. Nobeden od nastetetih ni potrditveni test. V primeru reaktivnega testa in nejasnih rezultatov testitanje res ponovimo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Spostovani, vsi navedeni testi so presejalni, v primeru pozit presejalnega testa, se potem izvede potrditvenega. Nobeden od nastetetih ni potrditveni test. V primeru reaktivnega testa in nejasnih rezultatov testitanje res ponovimo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Spostovani, vsi navedeni testi so presejalni, v primeru pozit presejalnega testa, se potem izvede potrditvenega. Nobeden od nastetetih ni potrditveni test. V primeru reaktivnega testa in nejasnih rezultatov testitanje res ponovimo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Zaskrbljena8263819

Torej ce je bil en test pozitiven oz nejasen imam moznosti hiv+? In med testi 3. in 4. generacije ni razlik? Zanima me le zakaj kasneje niso naredili se potrditvene teste katerih ime sem pozabila ki se izvedejo v primeru da bi lahko bil vzorec pozitiven?
Default avatar

zaskrbljena8226919

Noben od navedenih testov ni potrditveni, saj tega testa niso naredili. Zato me zanima zakaj takega testa ne bi naredili glede na rezultate ki niso tocno jasni.
Default avatar

Nina P

Spostovani, katere potrditvene teste so izvajali, zakaj je rezultat nejasen in v kaksni kombinaciji, vam mora vedno pojasniti in razloziti zdravnik, ki je izvaja diagnostiko. Tule lahko zapisem le, da je v primeru nejasnosti potrebni teste ponoviti do potrditve ali izkljucitve ikuzbe.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

miska1234

Pozdravljeni,

imam vprašanje, ki mi ne da miru in me spravlja v agonijo. V ponedeljek sem odšla na anonimno testiranje na infekcijsko kliniko, vse rezultate sem dobila negative, torej okužbe s HIV in hepatitisi nimam. Neznansko me skbi to, da me niso mogoče okužili na odvzemu krvi, saj sestra pri jemanju krvi ni imela rokavic, prav tako pa zaradi živčnosti nisem bila pozorna, če je vzela novo iglo. Ne vem kaj naj naredim, saj sem v obupu, da je sestra vzela mojo kri že z uporabljeni iglo, ki je bila morebiti okužena. Ali bi se to že pokazalo na testu? Kako pogosto se dogajajo tovrstne okužbe? Kaj mi svetujete, da grem k osebnemu zdravniku? Za koktejl zdravil, pa je že prepozno, saj so mi kri vzeli v ponedeljek?

Najlepša hvala in lep dan!
Default avatar

Nina P

Edino, kar vam lahko rečem, je, da takoj nehajte razmišljajte o neumnostih!
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Anyotherway

Pozdravljeni, jaz pa imam vprasanje glede diagnosticnega okna pri okuzbi s hiv. Na infekcijski sem dobila odgovor, da je test zanesljiv po osmih tednih, na legebitri po sestih tednih, na transfuzijskem centru pa so mi povedali, da je zanesljiv test po enem mesecu. Vsi navedeni uporabljajo pri testiranju teste tretje in cetrte generacije v kombinaciji s p24. Nekje na ameriskih spletnih straneh povezanih s hiv testiranjem pa sem zasledila, da so testi po enem mescu 96% zanesljivi, 100% pa po treh mesecih. Jaz sem sla na testiranje po sestih tednih, kjer so mi zatrdili, da je test dokoncen. Posvetovala sem se na info strani legebitra, test pa opravila na transfuzijskem centru. Zdaj me pa bega, ce moram test ponoviti po treh mesecih ponovno. Koncno sem se pomirila, zdaj pa nisem prepricana o zanesljivosti testa. Pri meni je slo sicer ga nezasciten spolni odnos. A moram ponoviti testiranje po treh mesecih?
Hvala za odgovore