Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Ahilova tetiva - zdravljenje

Default avatar
Pozdravljeni,

ker sem pred meseci odprl temo "tek" vem, da je na tem forumu nekaj dobrih športnikov, ki vedo o čem govorijo. Zato upam na kak nasvet.

Teči sem začel aprila 2010. Do sedaj sem tekel skoraj vsak dan... zadnje mesece po 8-10km. V teku sem vseskozi zelo užival ... in tudi shujšal 32kg.

Pred tremi dnevi me je med tekom začel boleti predel nad levo peto in sicer tako hudo, da sem komaj prilezel do avtomobila. kljuvalo me je že par dni, a temu nisem posvečal pretirane pozornosti ... kar je bla napaka.

No, sedaj že tretji an zapored nisem tekel. Hodim sicer danes malce lažje kot včeraj ali dan poprej, vendar še vedno šepam in o teku ni govora. Bil sem tudi pri zdravniku... ki je rekel, da je morda vneto, morda nategnjeno in naj se oglasim naslednji teden, če ne bo bolje. Območje ahilove tetive ni oteklo, ni spremenilo oblike... je le boleče. Zaenkrat ga hladim in masiram.

Da bi se ne zaležal popolnoma, sem se danes vpisal v fitnes, da bi si okrepil ostale dele telesa in predvsem kuril kalorije. Upam, da bodo zame našli kako ustrezno vajo.

Rad bi kak nasvet v zvezi z zdravljenjem ahilove tetive. Je že kdo imel probleme z njo?
Skrbi me, da nikoli več ne bom mogel normalno teči.
Kako bom vedel, kdaj je stvar dovolj sanirana, da bi lahko začel vsaj z lahkim tekom?

Hvala v naprej za nasvete in vaše izkušnje s tem problemom.
Lp
Default avatar
Za vnetje ahilove tetive mora biti nek vzrok. To je lahko marsikaj, obutev, ki ti ne ustreza pa ti drgne na narastišče, zamenjava podlage, ali pa je le bilo preveč naenkrat. Vnetje boš moral najprej pozdraviti, potem pa vzrok odpraviti. Si v zadnjem času kaj od tega zamenjal? Si se lotil kakšnega novega športa, naprimer badmintona? Poskusimo torej najti vzrok.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar
Hvala za odgovor.

Pred kratkim sem bil nekajkrat zdoma in sem zato tekal tudi po asfaltu, česar sicer ne počnem. Potem je reka poplavila mojo tekaško pot, odnesla nekaj podlage in ponekod pustila gole kamne. Hitro sem opazil, da me nekoliko boli, še posebej moteče je bilo, da sem moral pazti na to kako stopam, ker bi si sicer z lahkoto zvil gleženj ali padel. No, prejšnji teden sem zamenjal tekaško pot z drugo, sicer zelo prijetno, vendar z enim precej velikim klancem. To je bilo to. Morda je vse skupaj pripeljalo v poškodbo.

Sedaj si mesto masiram z gelom in hladim... Nimam občutka, da bi šlo zelo na bolje. Morda preveč hodim naokrog... a kaj, ko moram.
Default avatar
Hvala. Nisem iz LJ, vendar vas bom morda vseeno kontaktiral.

Lp

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević